žestoka rasprava u saboru

[FOTO/VIDEO] Beljak izbačen iz sabornice, Grbin poručio vladajućima: 'Radite cirkus od obuke ukrajinskih vojnika kako biste prikrili afere!'

30.11.2022 u 09:42

Bionic
Reading

Saborski zastupnici raspravljali su o Vladinom prijedlogu Odluke o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u misiji EU-a za vojnu pomoć za potporu Ukrajini - EUMAM, a da bi Sabor potvrdio tu odluku, potrebna je dvotrećinska većina

Već na početku rasprave zaredali su se zahtjevi za stankama.

'Žrtva rata su prije svega ljudi, žrtva rata je često i istina. Svjedočili smo to u Domovinskom ratu. U rt u Ukrajini čitav svijet zna tko je napao, a tko brani svoju kuću. Ratovi često imaju još jednu žrtvu, a to je zakonitost i poštovanje prava. Ne možemo dopustiti da hrvatski pravni poredak bude kolateralna žrtva ovog sukoba, ne možemo dopustiti da se provodi ovakav napad na demokratski pravni poredak. Ne možemo dopustiti da Ustav padne i da zbog sukoba dva ega dovedemo u pitanje što smo 30 godina gradili', poručio je SDP-ov Peđa Grbin.

Sjednica Sabora Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Hrvatski sabor

'Apsolutna pomoć Ukrajini, ali što se tiče obuke ne jer time crtamo metu na čelo našim građanima', kazao je Marijan Pavliček iz Suverenista.

'Ovdje se radi o prepucavanju predsjednika i premijera, a žrtva je Hrvatska. Ovdje se pokušava silovati Ustav. Veliko da za Ukrajinu i pomoć Ukrajincima, ali veliko ne ako se neće poštovati zakoni', rekao je Dario Zurovec iz Fokusa.

'Mi smo tu žrtve obećanja bez pokrića. Dovedeni smo isključivo zahvaljujući Plenkoviću u pat poziciju', poručio je HSS-ov Krešo Beljak.

HSLS-ov Dario Hrebak kazao je da je očito da će ovo pitanje podijeliti zastupnike. 'Što nas zanima predsjednik, što nas zanimaju sukobi? Mi imamo jedini zadatak a to je pomoći onima koji se brane', rekao je Hrebak.

Stanku je tražio i Stipo Mlinarić iz Domovinskog pokreta. 'Tražimo stanku od ne 10 minuta nego od mjesec dana da se ova dvojica s dva brda sjednu i razgovaraju, a ne da se ponašaju kao dva ovna. Mi smo se u stranci jasno izjasnili da smo za Ukrajinu, ali teško mi je da nas njih dvojica tjeraju na izjašnjavanje, a njisu se izjasnili kada je naša država bila napadnuta i uzeli pušku u ruku', rekao je Mlinarić.

Za povredu poslovnika javio se Hrvoje Zekanović. 'Ajmo pojednostaviti, ili se izjasnite za Ukrajinu ili na vrata stavite ovaj znak', kazao je Zekanović, pokazavši papir na kojem je bilo ispisano 'Z'. Na kraju replike pokidao je taj papir.

Domagoj Hajduković iz Socijaldemokrata rekao je da traži tri dana stanke kako bi se o obuci ukrajinskih vojnika oglasio predsjednik Milanović, i to kad dobije pisani zahtjev od Vlade. 'Nisam vidio da je predsjednik dobio išta, osim što se piše u medijima. Nećemo dopustiti da se itko ponaša kao Putin, kao što to radi Plenković u Hrvatskoj. Neće proći', dodao je Hajduković.

Ponovno se javio Zekanović. 'Zanimljivo je da u sabornici nema zastupnika Mosta. Nema ih nikada kada se raspravlja o važnim stvarima', rekao je Zekanović.

Stanku je zatražio i Emil Daus iz IDS-a. 'Mi smo na strani Ukrajine od prvog dana, ali zbunjuju nas oprečna mišljenja premijera i predsjednika. IDS nije ping-pong loptica s kojom će se igrati. Pozivam premijera i predsjednika da prestanu zbog osobnog animoziteta nanositi štetu Hrvatskoj, i da se prestanu ponašati kao dva tinejdžera koji su posvađani oko iste djevojke', kazao je Daus.

'Ova procedura je apsolutno u skladu s Ustavom i više od 20 godina prakse ireda Vlade i ureda predsjednika. Uvijek na isti način i po istoj proceduri je vođen ovakav postupak. Pokušaj oporbe da se iza tobožnje neustavnosti...dolazi do razotkrivanja i neodstatka empatije prema žrtvama u Ukrajini', poručio je HDZ-ov Branko Bačić.

Stanku je tražio i SDSS-ov Milorad Pupovac. 'Što se tiče solidarnosti i pomoći u svim oblicima kojima možemo pomoći, mi ćemo biti uz tu pomoć. Svaka vrsta pomoći koja neće ugroziti sigurnost ove zemlje treba dobiti podršku. Imamo obezu da je mir potreban ne samo Hrvatskoj nego eurpi i svijetu, a ovaj rat ima priliku da taj miru ugrozi', rekao je Pupovac.

  • +11
Sjednica Sabora Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

Nakon stanke prijedlog Vlade je predstavio ministar obrane Mario Banožić, podsjetivši da je Sabor među prvima donio Deklaraciju o Ukrajini kojom se osuđuje ruska agresija na Ukrajinu te iskazuje puna podrška teritorijalnoj cjelovitosti, suverenosti i nezavisnosti Ukrajine unutar njezinih međunarodno priznatih granica', rekao je Banožić.

'Ova misija EU ne razlikuje se od EU misija na Maliju ili u Mozambiku, osim što je zbog nesigurne situacije u Ukrajini predloženo da se dio misije odvija u zemljama Europske unije', kazao je Banožić.

Prema prijedlogu Vlade, u misiji bi sudjelovalo do 80 pripadnika Oružanih snaga RH uz mogućnost rotacije, dok bi u Hrvatsku moglo ući do 100 pripadnika ukrajinskih snaga uz mogućnost rotacije u 2022., 2023. i 2024. godini. Misija EUMAM trajat će dvije godine i provodit će se na teritoriju država članica EU-a.

Banožić je kazao da bi se obuka provodila kroz četiri modula - model obuke vođe instruktora, obuka borbenih spasioca instruktora, obuka inženjerije pionirske specijalnosti te obuka sanitetskih timova.

'Od 1990. do 2022. u misijama je sudjelovalo više od 10 tisuća pripadnika Oružanih snaga. Pripadnici HV-a stjecali su nova iskustva, u misijama i operacijama poradi visoke profesionalnosti bili su izuzetno cijenjeni', dodao je Banožić.

Bez Mosta u sabornici

Mostovci u današnjoj raspravi u sabornici ne sudjeluju. Kažu kako smatraju da je tema stavljena na dnevni red protuustavno. 'Čemu  sudjelovati u raspravi koja za nas ne postoji? Dakle, ona je nametnuta u Saboru mimo Ustava, a mi smo prisegnuli na hrvatski Ustav, a ne na briselsku karijeru Andreja Plenkovića, koji je svašta naobećavao u Bruxellesu, bez da se dogovorio s onim s kojim se trebao dogovoriti', izjavio je novinarima izvan sabornice Nikola Grmoja (Most).

Pozvao je predsjednike Republike i Vlade da se dogovore jer, kaže, Most jest za pomoć ukrajinskom narodu, ali na ustavan način.

Replicirao mu je HDZ-ov Ante Deur koji je podsjetio da Milanović nije potpisao suglasnost za ovu emisiju. 'Sve odluke koje su išla u ovom formatu su donešene temeljem članka 7. kada je riječ o vojnim misijama, stavak 3. i stavak 5.', rekao je Banožić.

Jandroković je predložio da se zastupnicima podijele dosadašnje odluke. 'Da bi otklonili raspravu ima li kršenja Ustava ili ne', poručio je Jandroković.

'Imamo problem s procedurom, pa ću vas pitati - imate li vi dileme s dopisom koji se uputili predsjedniku Milanoviću. Moja je dilema gdje je zaduženje za vaše postupanje, gdje je ovlast Vlade da vi to u njeno ime možete učiniti?', poručila je Ivana Posavec Krivec iz Socijaldemokrata.

'Ni Ustav ni zakon ne propisuju proceduru traženja prethodne suglasnosti, ali poslovnikom Vlade propisano je da može čelnik tijela', rekao je Banožić, dodavši da se godinama tako postupalo. Iznio je i podatak da je Milanović dao suglasnost na prethodne odluke koje su se odnosile na druge misije. 'Nikada dosad suglasnost nije uskraćena', rekao je Banožić.

'Ne mogu vjerovati da ovdje raspravljamo o članku 7. Ustava i to par tjedana nakon što smo tu u ovom Saboru pljesakli predsjedniku ukrajinskog parlamenta i kunuli se u potporu', poručio je HDZ-ov Andro Krstulović Opara.

'Raspravom o legalnosti i jesmo li tu napravili nešto zakonito, dovodi se u pitanje i leganost rada Hrvatske vojske i u prethodnim misijama', poručio je Banožić.

Željko Sačić iz Suverenista upitao je ministra zašto NATO nije pokrovitelj ove misije. 'Kad slušam svog kolegu Sačića, kao da slušam starog jugoslavenskog generala', poručio je HDZ-ov Deur. 'Nazvat ga jugoslavenskim generalom, to je dno dna', reagirao je Marijan Pavliček iz Suverenista.

Banožić je Sačiću odgovorio da je šef NATO-a pozdravio ovu misiju te da se ona ne razlikuje od misija u Africi, osim što se provodi na teritoriju članica EU.

'Pozivam predsjednika ako se probudio i ako ima imalo empatije prema onima kojima manipulira duže vrijeme da pristane na ovu odluku i da ih spasi. Zorane, pomozi oporbi', poručio je Zekanović, kazavši da oporba čeka što će Milanović reći.

'Vi ovdje ne zastupate Hrvatsku, nego HDZ. Imate brojnu opoziciju, ne mislite li da je vrijeme da restirate stvar i pokušate dogovoriti stvar s predsjednikom i onda davati obećanja', poručio je Beljak, kojemu je Jandroković jer je prešao vrijeme za repliku udijelio opomenu. 'Stvarno si jadan', poručio je Beljak Jandrokoviću iz klupa zbog čega je dobio još jednu opomenu i zabranu govora na današnjoj sjednici.

Zbog Beljaka se nekoliko HDZ-ovih zastupnika javilo za povredu poslovnika, a Beljak je nakon njih želio ponovno govoriti. 'Kolega Beljak, nisam vas izbacio, sada ću vas izbaciit. Oduzeo sam vam pravo govora jer ste dobili tro opomene, a treću sam vam dao jer ste dobacili iz klupe da sam jadan. A sada ste bez prava na govor uzeli riječ i to zavrijeđuje četvrtu opomenu. Molim vas da napustite sabornicu, više ne možete sudjelovati i biti u sabornici', poručio mu je Jandroković.

'Vi ste diktator', poviknuo je Beljak i dalje nastavio polemizirati te dobio i petu opomenu i zabranu sujdelovanja u raspravi i za sutra.

Banožić je odgovorio Beljaku, kazavši Banožić kaže da je 10-ak puta predlagao Milanoviću da razgovaraju, ali je bio odbijen.

Rasprava po klubovima

Nakon replika na izlaganje ministra obrane, krenula je i rasprava po klubovima. Darko Klasić iz Kluba HSLS-a i nezavsnog zastupnika Vladimira Bileka prozvao je predsjednika Milanovića.

'Predsjednik kaže da nismo dužni pomoći jer prema njegovom mišljenju Ukrajina nije saveznička država. Predsjednik je prije nekoliko dana ispratio još jedan kontigent na Kosovo, koji također nije saveznička država jer nije članica NATO-a ni EU. Isto tako, predsjednik se zalaže za odlazak hrvatskih vojnika u misiju u BiH, ali po kojoj osnovi kad ni BiH nije članica NATO saveza ni EU, a time ni saveznička država', kazao je Klasić, dodavši da bi operacija u BiH bila opasnija jer sigurno hrvatski vojnici ne bi bili dobrodošli u svim dijelovima te zemlje.

'Priželjkuje li Milanović biti novi Orban? Odbijanjem suglasnosti za misiju vodi nas upravo u tom smjeru', dodao je Klasić.

'Ovakvo učestalo diskreditiranje Hrvatske na međunarodnoj razini svrstava nas među zemlje s nepouzdanim i nestabilnim političkim sustavom. sutra želimo investicije i biti relevantan faktor, no sve to možemo zaboraviti jer investicije ne dolaze u zemlje nestabilnog okvira i nedosljedne politike', poručio je Klasić.

U ime Kluba HDZ-a Branko Bačić rekao je da se ovdje ne radi smo o obuci jer bi u tom slučaju Vlada donijela odluku bez sabora. 'Ovo je misija Europske unije', rekao je Bačić, dodavši da se ovako još jednom osuđuje invazija i šalje poruka da će NATO štiti svoj teritorij.

Smatra da se oporba navodima o neustavnosti svrstava na stranu Rusije i agresije. 'To se ne može sakriti', kazao je Bačić.

'Pred nama je 10-12 dana do odlučivanja o ovoj točci dnevnog reda, morate biti svjesni svoje odgovornosti da ne bi na kraju bili na krivoj strani povijesti. Rijetki su trenuci kada imamo ovakvu mogućnost odlučivanja, tvrdim da će vam se ta vrsta odgovornosti koju danas izbjegavate obijati o glavu u nastavku vašeg političkog života', poručio je Bačić oporbi, dodavši da Milanović nije 'odbio suglasnost', nego je 'još nije dao'. Upozorio je oporbu da paze da im se ne dogodi da Milanović do glasanja da suglasnost, a da oni 'ostanu na čistini'.

'Ova rasprava bi mogla imati podnaslov 'Kako ostati normalan u hrvatskoj politici'. U hrvatskoj smo se politici naslušali svega, a ovo danas do čega je rasprava dovela i čime se zastupnicima prijeti, je jedno novo dno hrvatske politike. Ova rasprava danas u konačnici se pokazala da nije rasprava o Ukrajini, Ukrajina je povod da izvršna uđe u potpuno nerazuman obračun s opozicijom, Milanovićem, zdravim razumom i tko zna s čim', poručila je u ime Kluba GLAS-a i Centra Anka Mrak Taritaš.

Dodala je da je 9 mjeseci Sabor podržavao sve prijedloge za pomoć Ukrajini. 'Naučite se konačno raditi svoj posao. Teško vam je razgovarati s predsjednikom republike? Onda se nemojte baviti ovim poslom jer niste dorasli. Ako ej netko vrhovni zapovjednik vojske i sukreator vanske politike, onda to poštujte. Ako su njegove izjave pregrube, to apsolutno nikoga ne zanima. Nevažno je tko je kakva osoba, tko gdje sjedi, institucije su instiucije. Ustav je Ustav. Doveli ste do toga da se nečiji osobni animoziteti prelamaju preko jedne važne međunarodne odluke', poručila je Mrak Taritaš.

U ime Kluba SDP-a govorio je Peđa Grbin, kazavši da HDZ-ov Branko Bačić laže. 'Hrvatski sabor odlučuje onda kada misija ima ili može imati borbeni karakter, kada naši vojnici ili oni koji dolaze u Hrvatsku mogu sudjelovati u sukobu. Kada se radi o vježbi ili obuci onda odluku donosi Vlada, uz prethodnu suglasnost predsjednika. Ako se ovdje radi o borbenom djelovanju i mogućnosti borbenog djelovanja, onda, poštovana gospodo iz Vlade i HDZ-a, lažete nas jer nam niste naveli borbeno djelovanje. Ako se ovdje radi samo o obuci i vježbi, onda kršite Ustav jer o tome Sabor nema što odlučivati. Onda je to odluka Vlade i predsjednika', kazao je Grbin.

'Zašto je Gordan Grlić Radman u Bruxellesu nešto obećao, bez da je to prethodno usuglasio s onima kojima je trebao? Zato jer vi od ovoga želite stvoriti cirkus za dnevnopolitičke potrebe u RH i za prikrivanje vaših afera koje se svakog dana otkrivaju. Boli vas briga za Ukrajinu, rađe vam je pričati o ovome nego da se problemi svakodnevnog života nalaze pred reflektorima javnosti. I to je prava istina', dodao je Grbin.

Ivan Penava u ime Kluba domovinskog pokreta kazao je da Hrvatska ima veće probleme od obuke ukrajinske vojske.

'Hrvatska se treba okrenuti svom razvoju, a ne se miješati u geostrateške sukobe, jedino to je domoljubno. Kome je palo na pamet da se mala Hrvatska da treba miješati u taj sukob? Pored svih problema nekome je palo na pamet da dovde vojsku koja nije članica NATO-a i koja je zaraćena strana u ratu. Jeste li vi u Vladi svjesni da su u svakom ratu zaraćene strane legitimna meta, zašto nam dovodite rat u Hrvatsku? Treba li nam zalutala raketa, teroristički čin za koji nitko neće preuzeti odgovornost? Ukrajina se pohvalila kako su ubili Irance koji su obučavali ruske vojnike. Zašto bi Rusi drugačije razmišljali i postupali? Pad drona pokazao je koliko smo izloženi, slabi, nekompetentni jer naše nebo uz ovakvu politiku Plenkovića nema tko čuvati osim dragog Boga. Jeste li svjesni što radite?', poručio je Penava.

Milan Vrkljan iz Kluba Za pravednu Hrvatsku dao je do znanja da će podržati prijedlog Vlade. 'Predstavljamo se kao nepouzdani partneri EU i NATO-a. Pravedna Hrvatska snažno podržava borbu ukrajinskog naroda, moralnu, humanitarnu i vojnu pomoć kroz ovu misiju. Pozivam zastupnike da preispitaju svoj rad, posebno one koji su sudjelovali u Domovinskom ratu. Rusija je sama sebe izopćila iz međunarodne zajednice agresijom na Ukrajinu i moralni imperativ je pomoći ukrajinskom narodu pa i preko ove misije', rekao je Vrkljan.

Socijaldemokrati, točnije Davorko Vidović iznio je prijedlog kako riješiti problem u kojem su se zastupnici našli zbog ratovanja dva brda, dodavši da u njegovoj stranci 'ne žele biti korisni idioti, ni Plenkovićevi, ni Milanovićevi'. Smatra da Vlada treba poslati pravilan zahtjev za suglasnost, kako im je predsjednik i odgovorio na prethodni dopis.

'Ako HDZ želi da ova odluka prođe, treba napisati samo jedan papir koji će potpisati predsjednik Vlade kako Ustav nalaže. Što će predsjednik odgovoriti, potpuno je irelevantno. Ako on kaže da, za odluku treba obična većina, ako kaže ne trebat će dvotrećinska većina i Socijaldemokrati će biti za. Samo pošaljite pišljivi papir kako nalaže Ustav', rekao je Vidović.

Podsjetimo, sudjelovanje pripadnika Oružanih snaga RH u EUMAM-u u utorak su podržali saborski odbori za obranu i zakonodavstvo. No, oporba se protivi takvom prijedlogu ocjenjujući ga neustavnim. SDP i Zeleno-lijevi blok predlažu kompromisno rješenje, a Most odbija sudjelovati u, kako tvrde, protuustavnoj raspravi. SDP i Zeleno-lijevi blok zajednički će uputiti inicijativu za koju smatraju da bi mogla pomiriti predsjednika RH i premijera, te dobiti širi društveni konsenzus među građanima i saborski konsenzus.

Hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović prethodno je odbio dati suglasnost za sudjelovanje hrvatskih vojnika u misiji EU-a za pomoć Ukrajini. Tvrdi da to nije u skladu s Ustavom, kao i da ministar obrane nije ovlašten tražiti predsjednikovu suglasnost za to pitanje.