posljednji kandidat

Piletića izrešetali pitanjima, on uzvratio: Nismo na Milijunašu! Otkrio da broj mobitela nije mijenjao još od srednje škole, pa neće ni sada

28.04.2022 u 09:49

Bionic
Reading

Nakon što je članovima nadležnih saborskih odbora predstavio kandidate za članove Vlade Anju Šimpragu i Davora Filipovića, premijer Andrej Plenković sada predstavlja i Marina Piletića, budućeg ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike

12.09 Silvano Hrelja (HSU) rekao je da prijedlozi za 100-postotno usklađivanje mirovina s rastom cijena znači da bi i velike mirovine rasle znatno više od onih malih. Ali pitanje je sljedeće: je li moguće u jednom gradu znati koliko je socijalno ugroženih slučajeva? Ako je to moguće, sada je u prilici da umreži i registrira one imaju stvarne potrebe, a ne i one koji iznajmljuju apartmane a primaju socijalne naknade.

'Gdje ima volje, ima i načina. U današnjem sustavu gotovo svaki podatak možete dobiti u roku od pola sata. Posljednjim izmjenama zakona o socijalnoj pomoći dolazi do opadanja onih koji to traže', rekao je Piletić.

12.01 Na pitanje Ivana Kirina (HDZ) kako će se postaviti prema radu na crno, Piletić je rekao da je Vlada poduzela sve da smanji neplaćeni rad i suzbije crno tržište rada, a točka na 'i' bit će nove zakonske odredbe u tom smislu.

11.51 Bivša ministrica Nada Murganić (HDZ) rekla je da će Piletić preuzeti veoma široki i osjetljivi resor, a ona je uvjerena - nakon što je čula odgovore - da će posao uspješno obavljati.

'Vidi se da će biti i kritika, pa i opravdanih. Prihvatit ćete ih dobronamjerno, kao putokaz. A bit će i diskreditirajućih kritika, vidim da se i s time odlično nosite. Znam da ćete uspostaviti dobre kontakte u ministarstvu. Znam da će se reći 'što bi drugo HDZ-ovka nego ga hvalila', ali vjerujem da ćete ostaviti pozitivnog traga u sustavu', kazala je.

'Radti s ljudima ponekad zna izazvati poteškoće, ali cijeli radni vijek radio sam s ljudima. Sv smo mi ovdje na određeno vrijeme. Sa strahopoštovanjem ulazim ovih dana u Hrvatski sabor, znajući čega sam se odlučio prihvatiti. Vjerujem da ću s osjećajem lakoće i ponosom jednog dana dočekati nekog drugog kolegu', kazao je Piletić, dodajući da je njegova osnovna poruka da nitko u ovom društvu nije zaboravljen.

  • +4
Marin Piletić, rasprava o povjerenju na odboru Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

11.40 Andreja Marić (SDP) pitala je Piletića što će prvo poduzeti i kako će motivirati više ljudi da se bave udomiteljstvom. Domovi za djecu su prekapacitirani, što se planira? Koji je njegov stav o dobi odlaska u mirovinu i radu umirovljenika?

'Povećane su naknade i intencija je da se poveća broj udomitelja. Dom u Sisku i prije potresa bio je u lošem stanju, sad idemo u kompletnu izgradnju novog doma', odgovorio je budući ministar.

Svi umirovljenici koji žele ostati na tržištu rada su dobrodošli - to se pozdravlja.

11.32 Bivša ministrica Vesna Bedeković (HDZ) pitala je Piletića o obiteljskom nasilju, a on je rekao da po tom pitanju osjeća ljudski strah.

'Nije odgovoran samo ministar, nego svi mi u zajednici. Pojačan je nadzor. Svaki nadzor je dobar, ne kao poruka djelatnicima centara u sustavu socijalne skrbi, nego da im budemo podrška. Nitko ne zna sve. Tim ljudima u cjeloživotnom obrazovanju, u suočavanju s novim trendovima nasilja u obitelji, treba biti support i nadzor i jačati ih kroz sustav akademije koji treba biti uspostavljen. Nikada nisam doživljavao nadzor, a bilo ih je stotine, kao poruku nekome da ne radi dobro,' kazao je Piletić.

11.19 Sabina Gasovac pitala je budućeg ministra, između ostalog, kako će stati na kraj zloupotrebama u mirovinskim fondovima, koji su postali žrtve mešetarnja poput onih ministra Ivana Paladine. Kako će nadoknaditi štetu u tom i sličnim slučajevima?

'To sigurno neće raditi ministar rada', kazao je Piletić.

Kada će se mirovine usklađivati s realnim rastom cijena, pitala je Glasovac. 'Bilo bi krajnje neozbiljno da obećam povećanje od ponedjeljka ili do kraja godine', rekao je Piletić, dodajući da je cilj svakako povećanje obiteljske mirovine, kao i osobnih mirovina.

11.16 Katica Glamuzina (NZ) pitala je Piletića nekoliko konkretnih pitanja: koliko iznosi zajamčena minimalna naknada za samce; zašto postoji razlika u glavarini koja se daje korisnicima centra za autizam u odnosu na korisnike stambenih zajednica, zašto rast rodiljnih naknada nije pratio i rast roditeljskih naknada za djecu s težim poteškoćama u razvoju? Za koliko će ustanova biti odgovoran?

'To su sve tehnička, ne politička pitanja. Nismo na Milijunašu, da se oko brojki određenih ustanova pogađamo... Poznato vam je da je zajamčena minimalna naknada podignuta s 800 na 1000 kuna, a cilj je ove Vlade poginuti je na 1500 kuna do kraja mandata', odgovorio je, dodajući da ima sasvim dovoljno ustanova.

11.12 Ivan Ćelić (HDZ) rekao je da su značajno povećana financijska sredstva za terapijske zajednice, ali je problem to što nema dovoljno radnih terapeuta koji bi mogli poboljšati kvaliteteu rada. Što će biti s novim zakonom o radu, je li realno očekivati ga do kraja godine?

Piletić je rekao da je realno za očekivati izmjene i dopune, a 'na novi zakon o radu mislim da ćemo pričekati'.

11.05 Ante Deur zaželio je kolegi HDZ-ovcu sve najbolje u radu i da bude dostupan, jer to je najvažnije. 'Broj mobitela nisam mijenjao od srednje škole, pa ne mislim ni dalje - dostupan svima kojima mogu pomoći', odgovorio je Piletić.

11.00 Romana Nikolić (NZ) kaže da ovo nije rekonstrukcija Vlade, već DORH-ova rekonstrukcija, pa neće podržati nove ministre sutra u Saboru. No kada je u pitanju resor, zanima je planira li Piletić uhvatiti se u koštac sa problemima Zakona o socijalnoj skrbi.

'Moram priznati da sam se potajno nadao vašem glasu u petak, ali dobro. Častit ću kavom', našalio se Piletić. Rekao je da je red da se uspostave jednaki standardi u cijeloj Hrvatskoj, a ako ona ima bilo kakav prijedlog, on će biti više nego tolerantan sugovornik i saslušati što ima za reći.

10.46 Ljubica Lukačić (HDZ) poručila je Piletiću da se nada kako je svjestan koliko je težak resor preuzeo. Vlada je povećala kvalitetu života osobama s invaliditetom, ali to još nije na željenoj razini. Što on misli da može dodatno učiniti kako bi kvaliteta njihovog života bila bolja?

'Moji počeci su bili u civilnom društvu, osnivajući udrugu mladih da se uključe u javni život lokalne sredine.Proveli smo nebrojeno projekata i u to je u konačnici pomoglo i osobama s invaliditetom i nama jer nas je oplemenilo. Predložit ću Saboru zakon o inkluzivnom dodatku i zakon o osobnoj asistenciji', najavo je.

10.44 Nadica Dreven Budinski (HDZ) pitala je što Hrvatska čini kako bi zaštitila djecu od siromaštva i socijalne isključivosti, a Piletić je odgovorio da je cilj općenito smanjiti rizik od siromaštva i provodi se nekoliko pilot projekata.

10.42 Odgovarajući na pitanje o cijeni energenata, podsjetio je da je Vlada osigurala povećanje sredstava sa 200 na 400 kuna u podmirivanju troškova za najranjivije skupine. Tu je i cijeli niz drugih ciljanih mjera.

10.39 Sve strategije su donesene, slijedi provedba. Očekuje se 800 novih smještajnih kapaciteta u domovima za starije i nemoćne, rekao je Piletić.

'Ako sam hvalio bilo koga, imao sam razlog za to. Investicije u Novsku veće su od 200 milijuna kuna', rekao je, dodajući da će biti tolerantan sugovornik.

10.34 Konačno je progovorio i Piletić. 'Ne vidim ovo kao revolucionarni trenutak u političkom djelovanju, nego nastavak aktivnosti Vlade', rekao je, komentirajući rekonstrukciju Vlade. Naveo je ciljeve Vlade iz strateškog plana.

'100.000 novih radnih mjesta do kraja mandata 2024; stopa zaposlenosti od 70 posto - na korak je do dostizanja. Prosječna plaća 7600 kuna neto, a minimalna 4250 kuna - imamo dovoljno vremena da to ostvarimo', naveo je.

Komentirajući mjere za samozapošljavanje, rekao je da je Novska osiguravala dodatne mjere za gaming industriju, kao i za ostale. Minimalna potpora bila je 150.000 kuna i Novska je jedan od rijetkih gradova koji u postojećim okolnostima ima trend povećanja broja poduzeća, obrta i radnih mjesta.

10.32 Plenković se osvrnuo na spomen Davorka Vidovića kao stručnog resornog ministra.

'On bi možda i htio, ali kad igra za drugu ekipu - nije realno. Ali ima vremena, još je on mlad' našalio je Plenković.

10.26 U obranu kandidata Piletića javili su se HDZ-ovci Anita Pocrnić-Radošević i Tomislav Okroša, a Silvano Hrelja (HSU) rekao je da je on založio svoj obraz podržavajući ovu Vladu kako bi se riješio veliki problem oko mirovina.

'Ja moram ići s punim povjerenjem prema novom čovjeku, da se to nastavi. Možemo mi govoriti o univerzalnom stručnjaku za ovo područje, najbliži tome bio je Davorko Vidović. Ali ovo su druge okolnosti, puno smo stariji, nemamo industriju, moramo se prilagođavati', rekao je Hrelja, dodajući da Piletićevu prednost vidi u tome što je vodio jedan grad, dakle to su organizacijske sposobnosti koje mogu biti presudne u obavljaju ove funkcije.

10.17 Majda Burić (HDZ) izrazila je žaljenje što Peović 'pokazuje da je jako žuljaju dobri rezultati'.

'Sramota je da se netko tako osjeća', kazala je Burić, dodajući da je prosječna plaća u mandatu ove Vlade rasla za više od 1800 kuna.

10.14 Piletić će nastaviti s kreiranjem i očuvanjem radnih mjesta, snažnijom potporom najugroženijima i umirovljenicima.

'Marin je jako socijalno inteligentan i politički iskusan. Ovo je široki portfelj, a on je u stanju komunicirati i raditi na provedbi programa Vlade. I realan je, to je dobro', nabrojio je Plenković.

Peović je rekla da se Piletić nije često javljao za riječ u Saboru, a kada je to činio onda je branio Plenkovića. 'Saznali smo da kolega Piletić nije upoznat sa zakonom o radu, u dijelu porodiljnog dopusta za očeve. Bilo bi dobro da raspravljamo argumentima', kazala je.

10.09 Andreja Marić (SDP) rekla je da se Piletić pokazao kao prvak hvaljenja Plenkovića i njegove Vlade, no zašto premijer misli da će se on dobro snaći u resoru s obzirom na svoje obrazovanje (profesor hrvatskog jezika i povijesti)? Je li mi Piletić bio prvi izbor?

Premijer je rekao da te pohvale dosad nije čuo, ali da mu je to dodatni plus. 'Borbenost u politici je No. 1, a on to ima', kazao je.

'Rekao sam jučer da pronađu jednog koji je odbio biti ministar graditeljstva. A Marin već gotovo mjesec dana zna da će biti ministar i radi s ministrom Aladrovićem na preuzimanju portfelja', napomenuo je, dodajući da je isti slučaj s Anjom Šimpragom i Davorom Filipovićem.

  • +16
Anja Šimpraga, rasprava na sjednici odbora za Ustav Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

10.06 Plenković je rekao da bi trebalo usporediti što je bilo prije njegove Vlade u odnosu na ono što je postignuto u posljednjih šest godina.

'Gro ljudi nekako to osjeća. Nitko ne kaže da smo dovršili proces 'catching up'. Lovimo i zemlje srednjoistočne Europe koje nisu imale rat i ušle su u Uniju daleko prije nas, s ekonomskim moćnijim zapadnim ulagačima. Pravi rezime što smo napravili bit će osam, devet godina od naše rasprave. Trudimo se po svim područjima', rekao je Plenković.

10.01 Prva se za pitanje javila Katarina Peović iz Radničke fronte. Rekla je da je Piletić očito 'ministar na određeno vrijeme', s obzirom da je Plenković jučer najavio da će se 'stari' ministri vratiti u vladu. No to ne bi trebalo biti ništa posebno, s obzirom na to koliko je građana Hrvatske u takvom radnom odnosu.

Navela je da su plaće u zemljama u okruženju rasle daleko više nego u Hrvatskoj, iako se premijer hvali velikim porastom.

'Rast koji bilježimo posljedica je konjukture koja nema veze s radom naše Vlade. Da je tamo bila umjetna inteligencija, bilo bi isto', kazala je Peović, dodajući da je Vlada zapravo poreznom reformom napravila najgore moguće.

9.58 Ovaj sektor jako je važan i u segmentu povlačenja EU fondova, rekao je premijer, podsjećajući na uspjeh projekta 'Zaželi'. Sjajne rezultate pokazuje i mjera samozapošljavanja, s tim da je broj aktera koji ostaju samostalno djelovati na tržištu po isteku mjere veći od 85 posto.

'Vjerujem da ćemo nastaviti s tranzicijom politike očuvanja radnih mjesta u politiku kreiranja radnih mjesta', rekao je Plenković.

9.51 Premijer Plenković iznosi brojčane pokazatelje o nezaposlenosti, povećanju plaća i minimalne plaće.

'Povećavali smo plaće vremenu kada je kumulativno inflacija posljednjih godina bila manja od 10 posto', rekao je Plenković, dodajući da su se povećale i mirovine, no bez obzira na to učinit će se dodatni napori kako bi one bile što veće.

Napravljena je velika reforma u socijalnoj politici, rekao je Plenković, očekujući od Piletića daljnje iskorake, osobito u pogledu brige o osobama s invaliditetom.

9.47 Premijer Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo što može predstaviti kandidata za ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

'On dolazi iz Novske, mlad čovjek od 39 godina, obavljao je niz istaknutih dužnosti', rekao je Plenković, dodajući da Piletić ima veliko političko iskustvo i vrlo je uspješno vodio Novsku, grad koji je prepoznao trendove 4. industrijske revolucije i digitalizacije, obrazujući kadrove za budućnost.

'Marina dugo poznajem. Spremno je prihvatio ponudu da postane ministar', otkrio je.

9.42 Počela je zajednica sjednica Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo; Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku; te Odbora za obitelj, mlade i sport s jednom točkom dnevnog reda: Prijedlog za iskazivanje povjerenja ministru za obavljanje dužnosti ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

  • +5
Rasprava o Davoru Filipoviću na sjednici dva odbora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek