odbori podržali kandidata

[FOTO] Filipović: 'Moj životopis je primjer kako bi se trebalo raditi. Ne možete otići na Harvard samo tako ili igrati u hrvatskoj košarkaškoj reprezentaciji da baš ništa ne znate'

28.04.2022 u 09:05

Bionic
Reading

Bivši HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba Davor Filipović trebao bi postati novi ministar gospodarstva i održivog razvoja. Njega je pred nadležnim saborskim odborima predstavio premijer Andrej Plenković

11.30 Na kraju rasprave saborski Odbor za gospodarstvo te saborski Odbor za zaštitu okoliša podržali su da Sabor izglasa Filipovića za novog ministra gospodarstva i održivog razvoja.

11.09 'Koje je vaše opravdanje za to da ništa niste poduzeli zbog stravičnog nanošenja štete Hrvatskim šumama? Kako gledate na to da u bescjenje dajete vile u vlasništvu Hrvatskih šuma', upitala je Karolina Vidović Krišto.

'Sve što ste rekli je neistina i nije prvi put da ih iznosite u javnosti. Krenut ću s bratom Drage Prgometa, on je bio član NO-a godinu prije nego što sam ja bio član NO-a. Ono što sam ja napravio je da je protiv poduzeća pokrenut upravni spor i traži se da se nekretnine vrate i da se raskine ugovor. Što se tiče Jakupčića i Hrvatskih šuma, čovjek je uhićen i sljedeći dan pušten. Što se tiče odvjetničkih troškova, ja sam pitao o čemu se radi, on to ima predviđeno u menadžerskom ugovoru', odgovorio je Filipović.

'Zbilja mislite da je u redu da se iz budžeta HŠ-a plaćaju odvjetnički troškovi čovjeku koji je osumnjičen da je nanosio štetu HŠ-u', upitala je Krišto.

Osvrnuo se i na prozivke da mu je mentor bio Darko Tipurić. 'Spominjali ste moje kolege s Ekonomskog fakulteta, ja bih vas molio da to više ne radite. Pročitajte moj životopis i vidite što sam sve radio. Moj životopis je primjer kako bi se trebalo raditi jer sam uvijek radio časno i pošteno. Za docenta sam biran sa 60 radova, a uvjeti su bili šest radova. Ne možete otići na Harvard tek tako, ne možete dobiti košarkašku stipendiju da baš ništa ne znate, ne možete igrati u hrvatskoj reprezentaciji bezveze', kazao je Filipović.

10.51 'Koja je vaša strategiju za Hrvatsku ako nam Rusija obustavi plin? Koji dio ćemo moći koristiti iz LNG-a? Fortenova rasprodaje tvrtke koje su bile u sastavu Agrokora. Neke od tih tvrtki imaju koncesije na poljoprivredna zemljišta i na izvore vode - što bi bila vaša preporuka za prijenos koncesija', upitala je Sandra Benčić.

'Kada pogledate odakle nabavljamo plin, oko 20 posto je vlastita proizvodnja, 57 posto je LNG, a oko 20 posto ruski plin. Sada se vidi važnost LNG-a', kazao je Filipović te podsjetio da je donesena odluka i da se krene puniti skladište Okoli.

Sandra Benčić i Mirela Ahmetović upozorile su ga da tih 57 posto iz LNG-a nije hrvatski plin, nego da je to swapano s Mađarskom i ruskim plinom. 'Učinit ćemo sve da opskrba plinom ne bude dovedena u pitanje', odgovorio je Filipović.

10.47 'Situacija se proteklih tjedana drastično promijenila, inflacija ide prema osam posto, gospodarski rast će biti bitno sporiji nego što se predviđalo. Što Vlada namjerava napraviti da dođe do novog paketa kojim bi se pomoglo građanima i poduzećima', upitao je SDP-ov Branko Grčić.

'Što se tiče novog paketa, prati se situacija, analizira se situacija i, ako se procijeni, nećemo ostaviti na cjedilu ni građane ni poduzetnike', rekao je Filipović.

10.36 Filipović je govorio o restrukturiranju Đure Đakovića, u kojem će dijelom sudjelovati i Vlada. 'Vlada će ući u vlasnički kapital, to bi trebalo ojačati ulogu Đure Đakovića', kazao je.

10.25 SDP-ova Mirela Ahmetović podsjetila je da je još Ćoriću postavila pitanje. 'Namjeravate li nastaviti obezvređivanje saborskih zastupnika, ne samo kao Plenković, nego i u maniri ministra Ćorića koji nije odgovorio na pitanje. Drugo, moje pitanje odnosi se na vaše upravljačko iskustvo. U vašem mandatu na čelu NO-a Hrvatskih šuma neto dobit je manja, raste dug i raste broj zaposlenih. Koji je to benefit bio od vašeg predsjednikovanja ako su svi pokazatelji nepovoljni? Zanima me u kontekstu kolonizacije Hrvatske od strane Mađarske, smatrate li da je normalno da Hrvatska svoj energentski sektor, pa sad i prehrambeni, preda u ruke Mađara? Jeste li skloni otkupu Ine i što mislite, otkud pribaviti novac', upitala je.

'Kad pogledam sadržaj vašeg pisma, uputit ću vam odgovor. Što se tiče Hrvatskih šuma, tu stvari ne promatrate na dobar način. Treba se pogledati što je misija Hrvatskih šuma, je li to dobit ili upravljanje šumama ili spriječiti da nam ne propadne neko selo. Tu treba tražiti balans i ne mogu se složiti s vama da je tu došlo do lošeg upravljanja. Što se tiče vaših pitanja o Ini, ne izbjegavam odgovor, ali kako sam još član NO-a, ne mogu govoriti o tome. Što se tiče prehrambenog sektora, Fortenova je privatna firma i ne vidim kako Vlada može diktirati kako će neka firma raspolagati svojim dionicama i udjelima', kazao je Filipović.

10.22 HDZ-ov Miro Totgergeli osvrnuo se na cijene energenata. 'Kako vi gledate na rast cijena energenata i buduće generiranje inflacije', upitao je.

'Projekcija inflacije za ovu godinu je 7,8 posto, a za sljedeću da će biti 3,5 posto. Kada pogledate kako je Vlada reagirala na poskupljenje energenata, moram istaknuti paket od pet milijardi kuna, gdje je smanjen i PDV, predviđena je potpora kućanstvima za plin, proširen je obuhvat gdje se daju vaučeri. I cijenama goriva Vlada je reagirala pa je ograničila trgovačke marže, fiksirana je marža, došlo je do smanjenja trošarine. Analizirat ću sa svojim timom sve što se događa, pratiti situaciju i biti spreman reagirati', kazao je Filipović.

10.13 HDZ-ova Grozdana Perić upitala je Filipovića kako misli kontrolirati poskupljenja u maloprodajnim lancima. 'Inicijativa koju je Ministarstvo pokrenulo je izrada etičkog kodeksa i pozvalo se poduzeća da pristupe izradi etičkog kodeksa. Svi koji pristupe dobit će oznaku. Ono što će se napraviti su natječaji te će se ostaviti mogućnost organizacijama civilnog društva da i oni vrše dodatnu kontrolu, oni će moći sastavljati crne liste i objavljivati to na svojim stranicama', odgovorio je Filipović.

10.10 Mostov Marin Miletić upozorio je Filipovića da je ušao u arenu u kojoj su veliki interesi. 'Kopat će vam jamu, nemojte postati ohol čovjek i da vas drugi poštuju zbog pozicije moći. Radite svoj posao pošteno', kazao je.

'Zahvaljujem na sugestijama i savjetima, vidim da je to dobronamjerno. Mislim da smo mi čak susjedi, viđao sam vas u kvartu. Možemo popiti kavu u kvartu ili možete doći kod mene u Ministarstvo', odgovorio je Filipović.

10.05 Anka Mrak Taritaš postavila je pitanje vezano uz energetiku. 'Slovenija se sprema dograditi drugi blok nuklearke Krško, ostaje problem otpada. Lokaciju imamo za to na području Sisačko-moslavačke županije. Kakav će biti vaš stav oko zbrinjavanja nuklearnog otpada', upitala je Mrak Taritaš.

'Ne mogu se složiti da nemam iskustva s energetikom jer sam pet mjeseci proveo u Ini pa sam dobio neki uvid. Premijer je rekao da ćemo podržati drugi blok nuklearke, a što se tiče otpada, to je goruće pitanje i u razgovorima s ljudima u Ministarstvu analizirat ću i onda ću vam moći reći što ću napraviti', odgovorio je Filipović.

9.56 Davor Filipović predstavlja se pred zastupnicima. 'Izvanredni sam profesor na fakultetu u Zagrebu, dio osnovne škole sam završio u Splitu, dvije godine sam studirao u Americi, gdje sam dobio košarkašku stipendiju. Igrao sam za hrvatsku reprezentaciju. Doktorirao sam, moj doktorat je nagrađen u Bruxellesu. Dobitnik sam Državne nagrade za znanost. Predsjednik sam NO-a Hrvatskih šuma, član sam NO-a Ine. U onom što sam do sada radio davao sam sve od sebe, radio sam pošteno, trudio sam se. Učinit ću sve da svim znanjima, energijom, trudom, radom doprinesem uspjesima Vlade', kazao je Filipović.

Osvrnuo se na pitanje Brodosplita, kazavši da se dijalog mora nastaviti.

9.42 Nakon što je Plenković odgovorio na nekoliko pitanja napustio je sjednicu kako bi otišao na drugi odbor predstaviti Marina Piletića kao ministra rada.

9.34 'Kako izbor Filipovića doprinosi povjerenju javnosti u vašu vladu, nakon izbora Paladina? Koji je to trashold, koliko afera ministar mora imati da napusti Vladu', upitala je Sandra Benčić iz Lijevo-zelenog bloka.

'To što vi mislite da ljudi nemaju povjerenja u Vladu, to je vaš stav. Mogu ga čuti, ali se neću složiti jer povjerenje dobivamo na izborima, a dobili smo ga već nekoliko puta. Što se tiče Paladine, on je meni rekao da sve što se može pojaviti može i opravdati. I meni je to dovoljno jer mi je trebala osoba da 'energira' obnovu. Što se tiče Davora Filipovića, on je kao kandidat za gradonačelnika u svojim nastupima i sa svojim idejama bio izvrstan', kazao je Plenković. 'On je čvrst, on je sportaš, on ima energiju i znanje. Mislim da ima sve reference da kvalitetno može voditi ovaj resor', rekao je.

9.30 SDP-ov Branko Grčić upitao je premijera o Brodosplitu. 'Suočili smo se sa strahotama dosadašnjeg upravljanja brodogradnjom. Godine 2017. je naša vlada isplatila 4,5 milijardi kuna državnih jamstava za neizgrađene brodove odlukama drugih vlada i odgovornošću uprava brodogradilišta', kazao je Plenković.

'Što se tiče Brodosplita, oni očito trenutno imaju poteškoće, međutim s njima se vode razgovori i uvjeren sam da će taj dijalog nastaviti i ministar Filipović. Učinit ćemo što možemo, ali da poštujemo proračun i zakone', rekao je.

9.22 Nakon predstavljanja krenula su i pitanja saborskih zastupnika. 'U kontekstu toga da će on donijeti novu energiju, čini mi se da do kraja mandata ima dva velika izazova, jedan je vezan uz energetiku, a drugi vezan uz zeleni plan. Sa Slovenijom se mora sjesti i razgovarati oko nuklearke Krško. Kako očekujete da će ići razgovori sa Slovenijom', upitala je Anka Mrak Taritaš.

'Što se tiče Slovenije, ja s njima razvijam dobre odnose. Što se tiče Krškog, zna se da nuklearna energija najmanje utječe na emisiju stakleničkih plinova. Iz Krškog dobivamo 15 posto energetskih potreba. Ako Slovenija odluči graditi drugi blok, spremni smo ih pratiti investicijski', odgovorio je premijer Plenković.

  • +5
Rasprava o Davoru Filipoviću na sjednici dva odbora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

9.10 'Davor Filipović je mlad čovjek, doktorirao je na Ekonomskom fakultetu s 26 godina, objavio je više od 80 radova u svojoj akademskoj karijeri. Bio je dva puta biran za zastupnika u Skupštinu, bio je kandidat za gradonačelnika, bio je član NO-a Hrvatskih šuma, a sada je član NO-a Ine. Kao član HDZ-a, vrlo je angažiran i uživa moje povjerenje', kazao je uvodno premijer Andrej Plenković.

S obzirom na njegove kompetencije, uvjeren je Plenković, Filipović će vrlo brzo 'pohvatati konce' u resoru koji preuzima. 'Vjerujem da će svojom energijom i iskustvom uskoro preuzeti sve aspekte resora i da će biti dobar timski akter u ovoj vladi i da ćemo s njim imati dodatnu vrijednost', poručio je Plenković te se pohvalio onime što je Vlada do sada napravila na gospodarskom planu.

Podsjetimo, u slučaju da se članovi Vlade mijenjaju tijekom mandata, njihove predstavljanje održava se pred nadležnim saborskim odborima, pred kojima se predstavljaju i odgovaraju na pitanja zastupnika. Na plenarnoj sjednici nema rasprave, nego se samo glasa.

  • +5
Andrej Plenković i novi ministri u Saboru Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL