dobila podršku odbora

[FOTO] Šimpraga: 'Oluja za Srbe i Hrvate ne može predstavljati isto'

28.04.2022 u 08:32

Bionic
Reading

Nakon što ih je jučer i službeno predstavio javnosti, novi članovi Vlade danas će biti saslušani na saborskim odobrima. Prva je pred Odborom za Ustav predstavljena kandidatkinja za potpredsjednicu Vlade Anja Šimpraga

9.10 'Nadam se da ćete se založiti da Hrvati u Srbiji dobiju barem približno prava kao što ih imaju Srbi u Hrvatskoj', poručio je Marijan Pavliček iz Hrvatskih suverenista, koji je Šimpragi poručio da nije osudila plakate koji veličaju Veliku Srbiju, a prije nekoliko dana su osvanuli u Kninu. 'Smatrate li da se velik dio Srba pobunio protv Hrvatske 90-ih i je li Oluja bila legitimna oslobodilačka akcije?' pitao je Pavliček Šimpragu.

Ona je kazala da je nedavno razgovarala s Tomislavom Žigmanovim, predstavnikom Hrvata u Srbiji, a što se tiče plakata u Kninu, nazvala ih je 'plakatićima'.'Policija će pregledati kamere, osuđujem osvaki takav sramotan čin i nadam se da će počinitelj biti sankcioniran'.

'Oluja za Srbe i Hrvate ne može predstavljati isto', kazala je buduća potpredsjednica Vlade i zaključila: 'Volim svoje i poštujem tuđe i to je napravednije'.

'Nepojmljivo mi je da to možete izjaviti, a sutra ćete sjediti u hrvatskoj Vladi - postoji jedna službena povijest, a to je da je Oluja bila legitimna oslobodilačka akcija', poručio je Pavliček, dodavši da se boji kako takvim stavom Šimpraga neće napraviti dobro ni za svoju zajednicu, niti za Hrvatsku.

'Ja sam pripadnica srpske nacionalne manjine i toga se ne sramim, poštujem Hrvatsku iz koje ne mislim ići ... znam u kakvim odnosima živimo i želim sudjelovati u građenju bolje budućnosti', poručila je Šimpraga, prenosi Dnevnik.hr.

9.01 'Ovo nije rekonstrukcija, nego prisilna zamjena zbog posljedica kaznenih postupaka', poručio je Peđa Grbin.

Istaknuo je da će Šimpraga imati njegovu potporu kada je riječ o 'napadima poput onoga Vidović Krišto jutros, ali sudjelovanje u Vladi opterećenoj aferama ne može podržati'.

Šimpraga je rekla da se nada da će 'Grbin promijeniti mišljenje s obzirom na to da ona donosi novu energiju'.

Govoreći o izmjenama Kaznenog zakona, a vezano uz zabranu ZDS-a, o kojima ju je pitao Grbin, kazala je da će se o tome razgovarati. 'Parlamentarne stranke o tome razgovaraju već više mjeseci - potrebno je donijeti odluku hoće li vladajuća većina podržati te izmjene, zato je ovo pitanje nešto oko čega ćete vi i stranka kojoj pripadate morati napokon zauzeti stav', poručio je Grbin.

8.57 Nakon predstavljana zastupnici su dobili priliku postavljati pitanja. Načelnu podršku Šimpragi dala je Sandra Benčić iz Lijevo-zelenog bloka, iako je rekla da je neće podržati na glasanju jer smatra 'da je ova Vlada propala'.

Upitala je Šimpragu kako gleda na prihvat migranata, ali ne izbjeglica iz Ukrajine, nego drugih migranata. 'Vlada će koliko god može zaštitti sve te ljude, a ja ću sudjelovati u čemu sve je moguće', kazala je.

  • +16
Anja Šimpraga, rasprava na sjednici odbora za Ustav Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

8.50 Pred zastupnicima se predstavila i sama Šimpraga. 'Ljudska prava i manjiske politike jedni su od najkompleksnijih segmenata društva. U pogledu zaštite i promocije temeljnih prava Hrvatska je dosela visoke standarde', poručila je.

Kazala je i da je i do sads potpredsjednikom vlade Borisom Miloševićem radila na prijedlozima te da je vlada prihvatila neke od njih.

'U razdoblju pred nama moramo nastaviti s provedbom programa za nacionalne manjine, moramo biti osjetljivi na provođenje plana za uključivanje Roma', kazala je.

'Nastavit ću raditi u duhu svoga prethodnika Borisa Miloševića koji je nosio mir, a ja se nadam da ću biti ona tko će tu štafetu preuzeti dalje i nastaviti s izgradnjom međunacionalnog povjerenja, razumijevanja i uključivosti', kazala je.

8.45 Premijer Andrej Plenković krenuo je predstavljati kandidatkinju za potpredsjednicu Vlade. 'Anja Šimpraga je saborska zastupnica. Do sada je bila vijećnica u gradskom vijeću grada Knina, bila je niz godina dožupanica. Ima isustva na županijskoj razini vlasit i gradskoj razini vlasti. Po struci je agronom, ona je najmlađa članica Vlade i drago mi je da će biti još jedna žena u vladi. Ona će voditi koordinaciju za društvene djelatnosti', kazao je Plenković.

Premijer je kazao da Šimpraga ima veliku podršku svih manjinskih zastupnika. 'Siguran sam da će ona posao obavljati dobro', poručio je Plenković.

8.40 Već na početku sjednice za riječ se javila Karolina Vidović Krišto koja je prozvala Šimpragu da ne poštuje ustavni poredak, ne poštuje činjenicu agresije na Hrvatsku te negira da je srpska vojska jedina koja je u 20. stoljeću počinila genocid, da veliča Ratka Mladića, ne priznaje Oluje.

No na to je reagirao SDP-ov Peđa Grbin. '"Na dan Jom Hašoe reći da je u 20. stoljeću samo jedna vojska počinila genocid, to pokazuje tko doista u ovoj prostoriji narušava ne samo ustavni poredak, nego i uvodne riječi Ustava Hrvatske. Sramite se', poručio je Grbin zastupnici Vidović Krišto, ocijenivši neprihvatljivima njezine, kako ih je nazvao, ispade nacionalizma, šovinizma i mržnje.

  • +5
Andrej Plenković i novi ministri u Saboru Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Kandidate za ministre i potpredsjednicu Vlade pred saborskim odborima predstavit će premijer Andrej Plenković.

Podsjetimo, u slučaju da se članovi Vlade mijenjaju tijekom mandata, njihove predstavljanje održava se pred nadležnim saborskim odborima, pred kojima se predstavljaju i odgovaraju na pitanja zastupnika. Na plenarnoj sjednici nema rasprave, nego se samo glasa.