predstavio ga plenković

Odbor za zdravstvo podržao novog ministra; Beroš: Ostao sam u Ministarstvu i čekao svoju priliku

30.01.2020 u 08:24

Bionic
Reading

Samo dva dana nakon što je razriješio Milana Kujundžića s mjesta čelnog čovjeka Ministarstva zdravstva premijer Andrej Plenković predstavio je Saboru novog kandidata za ministra Vilija Beroša, o kojem će se glasati u petak

10:08 Odbor za zdravstvo je na kraju s devet glasova za (među kojima je bila i Mostova Ines Strenja), dva protiv i jednim suzdržanim podržao Beroša za novog ministra.

10:04 SDP-ova Romana Jerković komentirala je Berošev stav o pobačaju. 'Vi ste vjerojatno protiv pobačaja, ja sam za pobačaj. Političari ne bi smjeli vlastite svjetonazore nametati drugima. Moramo omogućiti svim građanima da imaju slobodu živjeti po vlastitom svjetonazoru', kazala je Jerković.

'Dosegnuli smo određene norme koje ne možemo mijenjati', kazao je Beroš o temi pobačaja.

9:52 Predsjednica odbora Ines Strenja upitala je Beroša koji će mu biti prvi potezi.

'Čeka me koordinacija ministara oko sprečavanja širenja koronavirusa. Nadam se da od prijetnje neće biti ništa, ali moramo se ponašati odgovorno', kazao je Beroš, podsjetivši da Hrvatska predsjeda Europskom unijom.

9:50 Jovanović je Berošu poručio da cijeni njegovu stručnost, ali...

'Ovoj vladi je istekao rok trajanja i razumjet ćete zašto neću podržati vaš izbor', kazao je Jovanović Berošu.

9:42 Pitanje je postavio i Mostov Miro Bulj. 'Priznali ste u neku ruku da domovi zdravlja ne funkcioniraju', kazao je Bulj.

'Usluge se gase jer nije bilo ulaganja u specijalizacije. U Zagori nedostaje pedijatara. Koji je vaš stav o decentraliziranim sredstvima koja bi trebali ići za domove zdravlja', upitao je Bulj.

9:25 Pitanje je postavio i šef Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić.

'Ako budete potvrđeni, hoćete li Vladi predložiti zakon o plaćama liječnika, kojim bi se ispravile sve nepravilnosti?' upitao je.

Beroš je kazao da će mu biti čast raditi na takvom zakonu i da će vrlo brzo po tom pitanju pokrenuti aktivnosti.

9:15 Premijer je napustio sjednicu odbora, a kandidat za ministra Vili Beroš nastavio je odgovarati na pitanja zastupnika.

9:02 HDZ-ov Ivan Ćelić pitanje je postavio vezano uz mentalno zdravlje. 'Zanima me u kojoj fazi je nacionalni program dječje adolescentne psihijatrije', kazao je Ćelić, koji inače radi u Psihijatrijskoj bolnici Vrapče.

Povjerenstvo radi na nacionalnom planu, kazao je Beroš.

8:50 Sljedeće pitanje postavlja SDP-ov Željko Jovanović, koji je na početku kazao kako su Plenkovića ranije upozoravali na nerad bivšeg ministra.

'Vi nosite veliki teret. Bili ste desna ruka bivšeg ministra i snosite odgovornost za sve loše u Ministarstvu. Što ćete učiniti da sustav napravite fiskalno održivim?' upitao je Jovanović Beroša.

Upitao ga je i što misli učiniti vezano uz aktualne slučajeve Zadravec i Srebrnjak. 'Što mislite o uzgoju kanabisa u medicinske svrha, što ćete napraviti oko zakona o pobačaju', pitao je Jovanović.

'Mogao sam otići, ali bih pokazao slabost. Ostao sam i čekao svoju priliku', kazao je Beroš.

Što se tiče uzgoja kanabisa, kazao je da je u tijeku izrada pravilnika. 'Povjerenstvo evaluira praksu u okolnim zemljama i mislim da ćemo iznjedriti kvalitetan pravilnik', kazao je.

'Osobno sam bio involviran u temu o pobačaju. To je duboko moralno i svjetonazorsko pitanje', kazao je Beroš.

8:40 Prvo pitanje postavlja SDP-ovka Romana Jerković, kojoj je ovo posljednji dan u Saboru jer odlazi u Europski parlament.

'Postali smo nacija s problemom debljine, alkohola, stope smrtnosti od raka pluća i debelog crijeva. Što kanite učiniti da bi zdravlje nacije bilo bolje?' upitala je Jerković, koju je zanimalo i što budući ministar kani napraviti oko hitne helikopterske službe.

'Zdravlje nacije je gotovo pitanje nacionalne sigurnosti. Ova je Vlada već do sada, evo prije neki dan je utemeljen nacionalni program borbe protiv raka. Nacionalni programi za borbu protiv određenih bolesti su put kojim trebamo ići, naglašavati preventivne aktivnosti', kazao je Beroš.

Što se tiče helikopterske službe, Beroš je rekao da se za to zalaže otkada je došao u Ministarstvo. 'Znam da je kratak rok do izbora, ne mogu obećati da će ona biti implementirana, ali napravit ću sve da intenziviram dosadašnja nastojanja', kazao je Beroš.

8:38 Kratko se predstavlja i sam Beroš. 'Mislim da ću odgovorno i hrabro pokušati vršiti ovu časnu dužnost. Vrijeme je da se o zdravstvu počne govoriti ozbiljno', kazao je Beroš, svjestan da stanje u zdravstvu nije dobro.

'U desetak minuta vam ne mogu ni naznačiti probleme koji su puno širi', kazao je.

Ispričao im se i što je u medijskoj kampanji proteklih dana predstavljan kao ministar.

8:35 Plenković predstavlja novog ministra. 'Drago mi je da vam mogu predstaviti kandidata. Riječ je o specijalistu neurokirurgu koji je veći dio karijere radio u KBC-u Sestre milosrdnice. Doktorirao je na PMF-u, na području molekularne biologije', pobrojao je Plenković.

Kazao je da je Beroš član HDZ-a. Sada je na funkciji pomoćnika ministra, dodao je premijer.

  • +4
Andrej Plenković i Vili Beroš na Odboru za zdravstvo Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

8:33 Vili Beroš, praćen premijerom Plenkovićem, stigao je na Odbor za zdravstvo. Započela je sjednica tog odbora, a predsjednica tog tijela Ines Strenja uvodno je pozdravila sve. Pojasnila je pravila Poslovnika, odnosno zašto je rasprava na Odboru.

Dosadašnji pomoćnik ministra Vili Beroš novi je kandidat za šefa u resoru zdravstva. Njega je na sjednici saborskog Odbora za zdravstvo, čija je sjednica započela u 8:30, predstavio Plenković.

Podsjetimo, ukoliko usred mandata dođe do zamjene ministra, o njemu se raspravlja na matičnom odboru. Na plenarnoj sjednici nema rasprave, već se o kandidatu samo glasa. Za potvrdu u Saboru potrebno je 76 ruku.