posjet osijeku

Plenković najavio konzultacije oko obuke ukrajinskih vojnika: 'Ne vidim zašto bi priključivanje inicijativi za obuku ikome bio problem'

02.12.2022 u 12:01

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na proslavi Dana grada Osijeka, gdje se obratio i medijima

Plenković se još jednom osvrnuo na obuku ukrajinskih vojnika, o čemu se prejučer raspravljalo u Saboru i za što je potrebna dvotrećinska većina za donošenje odluke. 'Mislim da ste pratili saborsku raspravu. Argumenti koji smo iznijeli u ime Vlade su jasni, čisti samorazumljivi i utemeljeni na logici. Sad ćemo obavljati konzultacije. Smatram da oporbne stranke imaju prigodu da se priključe inicijativi koja je konstanta hrvatske vanjske olitike. Ne znam zašto bi priključivanje inicijativi za bilo koga od njih trebao po bilo kojoj osnovi biti problem', rekao je premijer.

'Što se tiče sadržaja, možemo pogledati ima li kakva inicijativa. Cijela vrsta angažmana nije smišljena od MORH-a, politike i HDZ-a nego je ponuđena od strane Glavnog stožera, vojnika koji najbolje znaju koju vrstu treninga mogu ponuditi', dodao je.

Upitan hoće li poslati novi dopis predsjedniku Milanoviću i tražiti suglasnost, Plenković je kazao: 'Ne znam. To s pisanjem pisama sam otklonio prije dva dana. To je neka nepotrebna debata. U svim situacijama dosad je to pisao ministar obrane. To je totalno promašena tema. To neka zaborave.'

'MUP brine o sigurnosti, brine i o sigurnosti stranih predstavništava', rekao je Plenković upitan da li je u kontaktu s ukrajinskim veleposlanstvom nakon niza pisma-bombi u Španjolskoj.

Na pitanje vjeruje li da pitanje rada nedjeljom može proći na Ustavnom sudu, Plenković je uvjeren da može jer se Vlada za to 'dugo pripremala'.

'Uzeli smo u obzir sve elemente. Nedjelja je važan dan u našoj kulturi i tradiciji. I zato smo odlučili ograničiti taj rad na 16 nedjelja. Vjerujem da ćemo prvo dobiti podršku u Saboru za to i da smo adekvatno i nadoknadili financijski to, jer će rad nedjeljom morati biti 50 posto više plaćen. Moglo je to biti jednu lipu. Mislim da je taj paket adekvatno predložen', dodao je.

  • +4
Andrej Plenković na otvorenju dionice autoceste A5 Beli Manastir - Osijek Izvor: Cropix / Autor: Marko Mrkonjic

Govorio je i o odustajanju od priziva savijesti za rad nedjeljom. 'Riječ priziv savjesti se nije koristila do ovog tjedna. Niti smo je mi ikad spomenuli, niti je to itko govorio', rekao je, dodavši kako ministar Piletić dodatno radi na novom Zakonu o radu.

Upitan o izgradnji nacionalnog stadiona, premijer je kazao: 'Cijeli koncept koji hrvatska Vlada želi je da to bude jedan koncept partnerstva, koji se ne odnosi samo na Zagreb nego na ulaganje u svu sportsku infrastrukturu. Vi ste vidjeli da je Zakon o sportu dobio ogromnu potporu u Hrvatskom saboru. Sad imamo pravni temelj. Takav projekt treba uključiti i lokalnu sredinu o kojoj se radi, treba uključiti klub o kojem se radi'.