danas 179 novih slučajeva

Plenković: Imamo osjetan porast novozaraženih, Stožer donosi nove mjere

  • Autor: V. P. P.
  • Zadnja izmjena 22.07.2021 10:30
  • Objavljeno 22.07.2021 u 09:25
Premijer Plenković najavio je nove epidemiološke mjere

Premijer Plenković najavio je nove epidemiološke mjere

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Na današnjoj sjednici Vlade RH iznijete su nove informacije vezane za koronavirus te saniranje posljedica potresa

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u uvodnoj je riječi kazao da u posljednja tri tjedna, nakon stagnacije broja slučajeva, imamo osjetan porast novozaraženih. 'Uočljivo je da je najveći broj slučajeva u četiri dalmatinske županije i stoga će Stožer donijeti nove mjere i kako bismo kontrolirali događaje s većim brojem ljudi', kazao je premijer.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Vlada RH

Kaže da će odluke Stožera smanjiti marginu nesporazuma pri odobravanju pojedinih događanja.

'Jučer smo prešli broj od 1,6 milijuna ljudi cijepljenih prvom dozom. I dalje pozivam one koji dvoje i imaju strahove da se informiraju i poklone povjerenje struci', apelirao je Plenković.

'Molim sve da pomognu cilju - da ne skraćujemo turističku sezonu. Pozivam sve da se cijepe i da spriječimo proboj najesen', kazao je. Rekao je i da je jučer utvrđen prijedlog pet motiva za hrvatske kovanice eura. Zahvalio je svima koji su sudjelovali u anketi, njih oko 50 tisuća.

  • +4
  • +1

Sjednica Vlade

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Osvrnuo se na izvješće o vladavini prava i kaže da će Vladi to služiti kao korektiv. 'Hrvatska je jedna od onih članica koje razumiju koncept vladavine prava, protiv nas se ne vode postupci i nema mehanizama nadzora', pohvalio se.

Tomo Medved izvijestio je o najnovijim informacijama vezanim za sanaciju posljedica potresa. Kaže da su ugovoreni radovi za obnovu 760 objekata, obnovljena je 161 obiteljska kuća, a radovi se odvijaju na 360 kuća. Uklonjeno je 230 objekata, 30 poslovnih, osam zgrada, 186 obiteljskih kuća, tri sakralna... Samo danas uklanja se 12 objekata. Sedam škola nije uporabljivo, 26 je uporabljivo, a 14 privremeno neuporabljivo.

'Jučer smo od Građevinskog fakulteta dobili cjelovito rješenje za sanaciju urušnih vrtača u Mečenčanima', kazao je Medved. Vili Beroš, ministar zdravstva, kazao je da imamo 179 novih slučajeva zaraze. Udio u broju testiranih je 4,56 posto, a 35,9 je kumulativna stopa za dva tjedna na sto tisuća stanovnika.

'U bolnicama je situacija povoljna, osim u nekim bolnicama u Dalmaciji, u kojima se bilježi mali porast hospitaliziranih, a 94 posto hospitaliziranih nije bilo cijepljeno. Utrošeno je 2.965.000 doza', kazao je Beroš i najavio da će se cijepiti i u ljekarnama te će one moći izdavati potvrde. Kaže da su jučer zaposlenici zdravstva imali edukaciju o značenju cjepiva.

Porast novih slučajeva u posljednjih tjedan dana iznosi 46,1 posto.

'Više malih žarišta brzo mijenja sliku cijelih županija. Zaključak je jasan - stabilnost stoji na cijepljenju, mjerama, edukaciji i osobnoj odgovornosti', istaknuo je. Pozvao je starije od 80 godina, među kojima je 45 posto necijepljenih, da se cijepe.

'Čipovi i magnetska polja, vezano za cijepljenje, spadaju u sferu znanstvene fantastike', zaključio je.

Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova i šef nacionalnog Stožera civilne zaštite, kazao je da se trendovi rasta ne bi smjeli podcjenjivati. 'Za Hrvatsku je takav razvoj situacije posebno složen s obzirom na to da je špica sezone. Pooštrili smo mjere za ulazak onih iz visoko ugroženih zemalja. Nova odluka stavlja naglasak i na kontrolu provedbe protuepidemijskih mjera', kazao je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!