BURNA RASPRAVA O ARHIVIMA

Stazić i Grbin: Istražimo i obitelj Gojka Šuška, šurovanje sa SAO Krajinom...

24.03.2017 u 10:41

Bionic
Reading

Otvaranje arhiva do 22. prosinca 1990. intencija je Mostova prijedloga Zakona o arhivskom gradivu o kojem je započela rasprava u Saboru. Iako prijedlog podržavaju obje najveće stranke, i HDZ i SDP, pitanje je kako će na kraju izgledati konačan prijedlog zakona

'U suvremenoj Hrvatskoj nije se pronašla politička volja kako bi se razobličile metode komunističke diktature. Zbog toga je Most odlučio predložiti zakona vjerujući kako je došlo vrijeme da se utvrde činjenice iz vremena koje je prethodilo stvaranju moderne Hrvatske', kazao je uvodno Mostov Nikola Grmoja.

Kazao je Grmoja da Hrvatskoj nije u cilju čuvati tajne bivše države. 'Po sili zakona želimo da se otvori sve gradivo do 22. prosinca 1990., pa i ono koje je označeno nekom oznakom tajnosti', rekao je Grmoja.

Zamolio je Grmoja da se o ovome raspravlja staloženo pa i prema onima koji ne misle isto: 'Kada raspravljate, mislite i na žrtve', rekao je Grmoja.

'Čestitam vas na jednom od najvažnijih izlaganja', replicirao je odmah Grmoji Željko Glasnović. 'Glavni uzrok podjele su komunistički zločini', kazao je Glasnović. 'Zastupnike ne zanima smrt tisuća ljudi, njih zanima lova', spočitnuto je Glasnović što u sabornici nema dovoljno ljudi.

'Jedino od pomirenja i smanjenja podjela je ako otkrijemo istinu', rekao je Grmoja dodavši kako će od svih sljednika tražiti da predaju arhivsku građu.

  • +7
Sabor o Zakonu o arhivskom gradivu Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Ovaj prijedlog zakona napravljen je za predizborno vrijeme i građanima ništa ne znači, kazao je SDP-ov Mirando Mrsić. 'Važnije je što se događalo nakon 1990-ih, za vrijeme privatizacije. Koplja će se oko ovog zakona lomiti u HDZ-u, ali ne i u SDP-u', poručio je Mrsić. 'Jeste li u izradi zakona koristili savjete Zlatka Hasanbegovića', upitao je Mrsić, no Grmoja mu je odgovorio da Hasanbegović nije sudjelovao u izradi zakona.

'Vi ste sada poslali poruku da obitelji Đureković ovo ništa ne znači, a znamo koju su muku prošli kako bi došli do dokumenata', rekao je Grmoja.

Da se treba otvoriti sve, složio se i SDP-ov Nenad Stazić. 'Kako se obogatila obitelj Gojka Šuška? Koji su to ljudi koji su se obogatili na trgovanju naftom s neprijateljima?' rekao je Stazić.

'Mislite da će se otvaranjem i ovog kasnije riješiti pitanje privatizacije?' upitao je Grmoja. Dodao je da nema problem s tim da se sve otvori.

Grmoji je replicirao i HSS-ov Krešo Beljak, koji je bivšeg predsjednika HSS-a Branka Hrga prozvao zato što je bio SKOJ-evac. 'Vi namjerno bacate ljudima prašinu u oči. Svi mi znamo kako su se odvijale stvari krajem 80-ih. Pravi domoljubi koji su bili proganjani stradali su od hrvatske ruke. Nema arhiva, ne postoje arhivi. Mi smo se svojih komunista riješili. Branko Hrg, član SKOJ-a je u HDZ-u, tamo gdje je i mjesto', rekao je Beljak.

Odmah je reagirao predsjedavajući Petrov. 'Kolega Beljak, odmah ću Vam izreći opomenu zbog vrijeđanja', rekao je Petrov.

Beljak je odgovorio da mu nije jasno kako može biti uvreda ako je netko zaista bio SKOJ-evac. 'Ispričavam se drugu Hrgu', rekao je Beljak.

'SDP nema nikakvih problema da se otvore arhivi, HDZ ima više komunista nego SDP', rekao je SDP-ov Željko Jovanović.

Poručio je kako se SDP još 1990. ispričao za sve zločine komunizma, a da je 1995. svu arhivu Saveza komunista predao Državnom arhivu.

Upitao je Jovanović zašto bi bio problem otkriti nečije seksualno ponašanje otprije 40 godina, osvrnuvši se tako na raspravu na Odboru za kulturu.

Nijedan dokument se ne može dobiti bez suglasnosti tajnika SDP-a, odgovorio je Grmoja.

Mišljenje Vlade obrazložio je Ivica Poljičak iz Ministarstva kulture koji je rekao da je Mostov prijedlog parcijalan i nedorečen.

'Bilo je jasno kako je potrebno donijeti novi zakon kojim se uređuje arhivska djelatnost. U međuvremenu se pojavio i Mostov prijedlog izmjena zakona. Mogu kazati kako sam cilj ovog prijedloga zakona ima visoko suglasje s novim zakonom koji se upravo stvara u Ministarstvu kulture. Vlada upućuje na dio nedorečenosti i potrebu za usklađivanje s hrvatskim zakonodavstvom. U novom zakonu se vodi računa o dostupnosti arhiva pri čemu se rukovodimo njemačkim modelom koji radi jasnu distinkciju između progonitelja i žrtve', rekao je Poljičak i dodao da bi Vladin zakon u Sabor mogao doći za dva do tri tjedna.

Replicirao je Stazić podsjetivši da u Vladi sjede i Most i HDZ. 'Mostu u Saboru se žuri u odnosu na Most u vladi. Htjeli bi da se što prije sazna što je sve represivni komunistički sustav radio, koliko je otvorio škola, tvornica, kakav je imao zdravstveni sustav i u tom pogledu podržavam Most u Saboru u odnosu na Most u Vladi', rekao je Stazić.

U replikama se javio i HDZ-ov Stevo Culej. 'Arhive treba otvoriti, samo je pitanje što će se naći. Većina zločinaca je već otišla. Treba proširiti arhive i nakon 1991. da se vidi tko je nastavio s politikom UDBA-e i zatvaranjem hrvatskih branitelja. Imamo sreću što smo živu glavu iznijeli iz rata', rekao je Culej.

Peđa Grbin u ime SDP-a kazao je kako će podržati Mostov prijedlog u prvom čitanju, no da nakon toga pripremu konačnog prijedloga zakona treba 'dati onome tko zna to raditi', a to je, smatra Grbin, Vlada. 'Otvorimo pitanje tko je šurovao sa SAO Krajinom i tko je prodavao naftu. Otvorimo i pitanje pretvorbe i privatizacije. Otvorimo ta pitanja i suočimo se s kaznenim djelima koja su počinjena. Idemo dalje, ratni zločin. Otvorimo i to i suočimo se s onim što je rađeno nakon 1990.', kazao je Grbin.

Razvoj događaja pratite na tportalu.