DRŽAVNI ARHIVI

Burno na odboru: 'Zašto bi morali otkriti nečiji spolni život'

24.03.2017 u 09:12

Bionic
Reading

Nakon što je Vlada dala negativno mišljenje na Mostov prijedlog o izmjenama i dopunama Zakona o arhivskom gradivu i arhivima upozorivši da je prepun nedorečenosti koje je potrebno razmotriti, a HDZ poručio da će Mostov prijedlog podržati, o njemu se danas raspravljalo na saborskom Odboru za obrazovanje, znanost i kulturu te Odboru za zakonodavstvo, a bit će i tema današnje rasprave na plenarnoj sjednici

Razmatrajući Mostov prijedlog izmjena i dopuna Zakona o arhivskom gradivu i arhivima, kojim ta stranka želi omogućiti pristup dokumentima Državnog arhiva nastalima do 22. prosinca 1990. godine, Vlada ga je jučer i službeno ocijenila manjkavim te utvrdila da treba doradu do drugog čitanja, ali i najavila pripremu cjelovitog zakona o toj materiji koji bi u Sabor trebao biti upućen prije ljetne stanke.

Izazvalo je to određenu dozu nevjerice u Mostu premda su i njihovi ministri dali podršku neativnom mišljenju Vlade, no kasnije su i iz HDZ-a poručili da će do donošenja novog zakona, podržati Mostov zakonski prijedlog, koji se već danas našao u raspravi na Saboru, a najprije se o njemu povela vrlo živahna diskusija na saborskom Odboru za obrazovanje, znanost i kulturu. 

'Trebamo zakon koji će riješiti pitanje arhivistike u Hrvatskoj, a ovaj prijedlog se bavi uskom područjem i kvalitetno je napisan. Možemo ga usporediti sa češkim zakonom koji je najliberalniji. Želimo u potpunosti otvoriti arhive', kazao je Mostov Nikola Grmoja na jutrošnjoj sjednici Odbora koju se moglo pratiti i na N1 televiziji te naglasio: 'U našem prijedlogu nema povrede osobnih podataka'.

'Arhive treba otvoriti, naš se stav nije promijenio. No Vlada priprema sveobuhvatni zakon o arhivskoj djelatnosti, a on obuhvaća i ovaj prijedlog, koji treba biti pred Saborom prije ljetne stanke. Sad imamo parcijalno rješenje, a u kratkom roku imat ćemo cjelokupno rješenje', najavio je HDZ-ov Željko Reiner i dodao: 'Imamo situaciju da su u komunizmu ljudi prisluškivani, praćeni i sad se u istu razinu stavljalu i podaci o tim žrtvama i podaci onih koji su to radili. To nije intencija nikoga, ni Mosta'.

'Nije javni interes kakav je bio nečiji spolni život nekoga prije 40 godina, neke žrtve koja je bila prisluškivana. Tu treba doraditi stvari da se postigne cilj koji svi dijelimo,a to je - što se događalo za vrijeme totalitarnih režima', zaključio je Reiner.

'Kad ne znaš što ćes s budućnosti, onda se vraćaš u prošlost da zabaviš narod', komentirao je SDP-ov Mirando Mrsić poručivši da je 'za budućnost puno važnije što se događalo od '90-ih na ovamo i da u tom razdoblju treba razbiti neke mitove'.

'Ipak, SDP podržava ovaj prijedlog, neka se partneri dogovore tko će to napisati - Most ili HDZ. Od SDP-a ćete dobiti podršku, no napominjem, važnije je što se događalo od '90. na ovamo', zaključio je Mrsić.

Od '90-te zakazali su svi po pitanju arhiva, upozorio je HDZ-ov Zlatko Hasanbegović, koji je pohvalio Mostov prijedlog, ali i izrazio čuđenje jer su svi za otvaranje arhiva. 'Donošenje integralnog zakona nije ni u kakvoj suprotnosti s parcijalnim rješenjem, a nedostatak financija ne može biti alibi za nedonošenje Zakona o arhivima', poručio je Hasanbegović, koji smatra da 'SOA nastupa kao sljedbenik UDBA-e u vidu predaje arhiva'

'Trebali bismo ovako temeljito razgovarati o sadašnjosti u kojoj član Vlade kaže da jedan svećenik vrijedi više od 20 liječnika', kazao je SDP-ov Bojan Glavašević.

Ova tema nije zabava za puk, poručio je Hasanbegović: 'To je karika u lancu koja će nam dati jasni uvid u to što se događalo u prošlom stoljeću. 90-e nisu pale s kruške nego su posljedica onoga što se događalo u godinama prije. Arhivi nisu otvoreni 80-tih, već su još uvijek nedostupni. SDP nije imao pravo odlučivati o deklasifikaciji. To gradivo je javno i da je bilo hrabrosti odlučivati po zakonu sve bi bilo dostupno.

'U ovoj problematici zakazali su svi bez obzira tko je vlast obnašao jer gradivo koje je partijsko i koje je došlo donacijom SDP-a je samo dio. O deklasifikaciji je jednim potezom trebala odlučiti država. Ovaj prijedlog je kvalitetan. Dio vladinih primjedbi je koristan, treba ih ugraditi, a drugi dio je potpuno neutemeljen po mom sudu. Povjesničarski interes je imati uvid u sve. Koplja će se lomiti oko interpretacije europskih smjernica o zaštiti osobnih podataka', upozorio je Hasanbegović.

Branimir Bunjac iz Živog zida kazao je da će 'radi višeg cilja' podržati inicijativu otvaranja arhiva, a raspravom u prvom čitanju doći ćemo do prijedloga koji će pogoditi srž, a to je da se arhivi do 90-ih potpuno otvore, rekao je na kraju rasprave Mostov Miroslav Šimić.

Naime, sve primjedbe iz rasprave, a posebno iz Vladina mišljenja, dostavit će se predlagatelju, odnosno Mostu, zaključio je Odbor, dodavši da će Most prije predlaganja konačne verzije zakona morati pribaviti, između ostaloga, i mišljenje Hrvatskoga državnog arhiva te Agencije za zaštitu osobnih podataka i pučke pravobraniteljice.

OMostovu prijedlogu raspravljalo se i na saborskom Odboru za zakonodavstvo, a bivši ministar pravosuđa SDP-ov Orsat Miljenić upozorio je da se od zastupnika radi klaunove jer Most forsira da njihov zakonski prijedlog ide u raspravu na plenarnu sjednicu.

'Zašto se ne pričeka Vladin prijedlog?', zapitao je Miljenić kojim smatra da se razlog krije u skorašnjim lokalnim izborima, a on smatra i da 'arhive treba otvoriti do 2000. godine kako bi se istražilo privatizacijsku pljačku'.

Grmoja tvrdi da bi to moglo značiti ugrožavanje nacionalne sigurnosti zbog curenja informacija iz Domovinskog rata, ali kaže i da su otvoreni za raspravu od drugom datumu.