godinu dana s virusom

Božinović o popuštanju mjera: Ako se i dogode, bit će to uz stroga pravila koja bi mogla naići na nerazumijevanja

24.02.2021 u 11:11

Bionic
Reading

U protekla 24 sata zabilježeno je 688 novih slučajeva pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2.679. Među njima je 791 pacijent na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 63 pacijenta. Preminulo je 15 osoba.

Broj novozaraženih po županijama: Splitsko-dalmatinska (154), Grad Zagreb (115), Primorsko-goranska (57), Zadarska (26), Osječko-baranjska (17), Međimurska (26), Zagrebačka (62), Brodsko-posavska (36), Varaždinska (8), Dubrovačko-neretvanska (57), Koprivničko-križevačka (13), Virovitičko-podravska (6), Sisačko-moslavačka (16), Šibensko-kninska (16), Bjelovarsko-bilogorska (5), Požeško-slavonska (6), Vukovarsko-srijemska (8), Ličko-senjska (12), Istarska (7), Krapinsko-zagorska (12) i Karlovačka (29).

Nacionalni stožer za civilnu zaštitu održao konferenciju za medije Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, na konferenciji za medije kazao je da bilježimo porast od 30 posto u prva tri dana tjedna u odnosu na prošli. Trenutna dvotjedna incidencija je 115. U Europi smo na trećem mjestu, ispred nas su Finska i Danaska, a najviu incidenciju u EU ima Češka.

HALMED je do sada zaprimio 991 prijavu sumnji na nuspojave cijepiva protiv covida.

Nove studije koje su objavljenje ukazuju da je učinkovitost nakon prve doze vrlo visoka stoga je Capak najavio određene novosti.

'Astra Zenecino cjepivo ima visoku učinkovitost već nakon prve doze stoga ćemo produžiti period za drugu dozu na krajnju granicu koju prporuča EMA - za AstraZenecu to je 12 tjedna, a za Pfizer 42 dana odnosno 6 tjedana', pojasnio je Capak.

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti 'dr. Fran Mihaljević', navela je da posljednje studije objavljene u časopisu Lancet pokazuju da je cjepivo AstraZenece vrlo učinkovito.

'Nekoliko smrti se ne dovodi u vezu s cjepivom', kazala je dodavši da je najveća učinkovitost cjepiva bila kada je raspon između prve i druge doze bio veći.

Kad je riječ o ljudima koji imaju autoimune bolesti i pitanja cijepiti se ili ne, Markotić je rekla da se takvi bolesnici svakako trebaju cijepiti te da je rizik puno veći ako se razbole od Covid-19 nego u slučaju da eventualno razviju nuspojave na cjepivo.

Upitan što je uzrok rastu broja novozaraženih u odnosu na prošle tjedne Capak je kazao da su u stalnom kontaktu s epidemiolozima.

Konferencija za medije Stožera civilne zaštite Izvor: Pixsell / Autor: Željko Lukunić

'Uvijek je bilo važno traganje za kontaktima, ali sada pogotovo. Za većinu osoba koje su oboljele imamo podatke gdje su se i kako zarazile. U Splitu u bolnici ima 10 novooboljelih u 10 dana, u domu za mentalno retardirane osobe ima još oboljelih', rekao je Capak, dodavši da je povećan broj zaraženih zabilježen i u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Na pitanje imaju li potvrdu od AstraZenece da će u drugom kvartalu ukupno isporučiti zemljama EU 50 posto manje doza kazao je da nemaju takvu informaciju te da je za nju doznao iz medija.

'Ono što znam je da će Iduća tranša koja dolazi biti manja za 20.000 doza. Oduzeli su nam 40.000 doza, a onda nam do kraja ožujka vraćaju 30.000. Bude li 50 posto manje to će biti katastrofalno', kazao je Capak.

U testni rad jučer je puštena platforma za cijepljenje koja je ugašena nakon nekoliko sati. Ministar zdravstva Vili Beroš je rekao da su zadovoljni te da je preko 4000 građana pokazalo interes u tom kratkom periodu.

'Građani će biti pohranjeni u folderu i neće se morati ponovno prijavljivati. Bit ćete obaviješteni kroz nekoliko dana kada će početi s radom. No, ona će biti važna kada krene treća faza za šire građanstvo', rekao je Beroš.

Na pitanje o popuštanju mjera od 1. ožujka Davor Božinović, šef Stožera i ministar MUP-a kazao je da se razgovori vode o tome i da ne bi ništa prejudicirao i da se mora uzeti u obzir ovo povećanje od 30 posto.

'Vidi se rast brojki u Crnoj Gori, pa nije ni čudno da je povećan broj zaraženih u Dubrovačko-neretvanskoj županiji', kazao je Božinović.

Dodao je ako će se ići u nekakva popuštanja da će ona biti popraćena sa striktnim epidemiološkim okvirima koji bi mogli naići na nerazumijevanja.

'Bit će to dugi razgovori i na Vladi i Stožeru koji će trajati do kraja tjedna', kazo je Božinović.

Istaknuo je da se, ako dođe do popuštanja, pa se brojke pogoršaju, uvijek sve može iznova zaoštriti.

Na pitanje tko se na kraju ne bi smio cjepiti Markotić je rekla kako 'nema jasnih preporuka tko se ne bi trebao cijepiti'.

'Za niti jednu dijagnozu nije striktno rečeno da se ne smije cijepiti. Bilo je nekoliko njih koji su imali anafilaktičke reakcije i već su prije bili alergični, i kod njih treba biti oprezan', kazala je Markotić.

Capak je komentirao moguću registraciju nekog novog cjepiva kazavši d je tome trenutno najbliže Johnson & Johnsonovo cjepivo te da nitko drugi nije blizu registraciji u ovom trenutku.

Komentirajući cijepljenje preko reda Beroš je rekao da propisana procedura koja ide svojim tijekom te je sad sve na povjerenstvu.

'S obzirom na opsežnu dokumentaciju zdravstvenih ustanova ministar kaže da će to sigurno trajati neko vrijeme. Ako treba, ponovno će se slati i inspekcije. Vjerujem da će se utvrditi određena razina odgovornosti i po potrebi u skladu s tim i postupati. Liječnička komora ima svoje kodekse i može odlučivati o propustima te se mogu donositi daljnje mjere", rekao je Beroš dodavši da se ne mogu komaparirti ostavke koje su se podnosile u nekim zemljama s Hrvatskom u kojoj je koliko-toliko uređeni sistem.