borba s KORONOM

Božinović i Capak nakon Znanstvenog savjeta najavili skraćivanje izolacije i popuštanje mjera zbog omikrona

28.12.2021 u 14:17

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predsjedao je sastankom Znanstvenog savjeta u Banskim dvorima. Po završetku sastanka, održanog videovezom, pred novinare su stali potpredsjednik Vlade i šef nacionalnog Stožera civilne zaštite Davor Božinović te ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak

Davor Božinović kazao je da nedostaje čvrstih znanstvenih pokazatelja o težini bolesti uzrokovane omikronom, no neki pokazatelji govore da je ona ipak nešto blaža.

'Međutim govorimo o velikim brojkama. Ako imate 50 posto blaže simptome, a četiri puta više zaraženih, to opet može značiti da dvaput više ljudi bude hospitalizirano, o čemu moramo voditi računa i zbog opterećenosti zdravstvenog sustava', rekao je Božinović.

Capak je potvrdio da se razmišlja o skraćivanju izolacije zaraženih bez simptoma. 'Još koristimo maksimalne mjere, ali nakon smjernica CDC-a i spoznaje da se bolest prenosi dva dana prije izbijanja simptoma i dva do tri dana nakon toga, razmišljamo o skraćivanju. Osim toga, nakon Nove godine bit će i više omikrona i veći broj oboljelih', rekao je Capak.

Božinović je kazao da u američkim vojnim institutima kreće druga faza ispitivanja pankorona cjepiva, koje bi pokrivalo mnoge varijante. Očekuju se konkretni rezultati u razdoblju od tri do šest mjeseci, a neki lijekovi koji se sada odobravaju trebali bi iduću godinu učiniti lakšom kada su u pitanju teži oblici bolesti. Naglašena je i nužnost uzimanja booster doze.

>>> Američka vojska na pragu prijelomnog otkrića: Naše univerzalno cjepivo protiv koronavirusa učinkovito je i protiv omikrona

Val omikrona već je zahvatio dio Europe i drukčiji je po tome što s obzirom na tako velike brojke svi kontakti ne idu u samoizolaciju.

Krunoslav Capak rekao je da su na sastanku hrvatski znanstvenici dobili pohvale jer su uspjeli zaustaviti brzo širenje omikrona u Hrvatskoj, podsjećajući da je odmah u početku uvedena karantena za putnike iz rizičnih zemalja.

  • +11
Putovanje u vrijeme covida Izvor: EPA / Autor: PHILIPP GUELLAND

'Danas smo promijenili preporuke, popustili smo malo mjere. Osobe koje su primile treću dozu ne trebaju ići u karantenu ako su bile u kontaktu s oboljelima', kazao je.

U Hrvatskoj je registrirano osam slučajeva omikrona i još osam 'visoko suspektnih', koji su preko 99 posto omikron, plus današnja tri do četiri takva, rekao je Capak.

>>> [DOKUMENT] Nove preporuke HZJZ-a: Bliski kontakti zaraženih omikronom ne idu u karantenu u tri slučaja

Na pitanje je li bilo govora o zaoštravanju mjera, Božinović je rekao da se odluka o produljenju rada kafića u novogodišnjoj noći neće mijenjati. Ostale odluke istječu sutra, a vjerojatno će sve biti produljene.

'Bitno je cijepljenje. Tamo gdje je veća cijepljenost, manje je zdravstvenih posljedica. Veoma je važno nošenje maski u zatvorenom prostoru i izbjegavanje svih vrsta riskantnih okupljanja', poručio je Božinović.

  • +18
Prosvjed na Markovu trgu Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Na pitanje jesu li neki znanstvenici tijekom sastanka tražili strože mjere rekao je da je netko spomenuo da bi se moglo razmotriti određeno pooštrenje.

'Kad vidite da su neke zemlje u posljednje vrijeme reterirale... očito se tu radi o velikim brojevima i oni koji su bili manje skloni traženju balansa približavaju se takvoj logici promišljanja. Svaka država ima neke svoje specifičnosti', rekao je Božinović, napominjući da Hrvatska ulazi u zimu i da treba pričekati neko vrijeme da se vide posljedice omikrona u cijeloj Europi.

  • +32
Advent u Zagrebu Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Na pitanje koliko se uzoraka tjedno sekvencira u Hrvatskoj, Capak je rekao da Hrvatska ima ograničene kapacitete. U HZJZ-u se mogu sekvencirati četiri uzorka u tri dana, pa Hrvatska koristi usluge ECDC-a. Prema zadnjim rezultatima, od oko 300 uzoraka, nije bio nijedan slučaj omikrona. U međuvremenu su uzorci otkriveni u Hrvatskoj, a kasnije danas bit će poznati rezultati sekvenciranja uzoraka od 14. prosinca, o čemu će javnost odmah biti obaviještena.

Maksimalan broj oboljelih od koronavirusa očekuje se do kraja siječnja i početkom veljače, naveo je Capak.

Za 14 sati najavljen je sastanak premijera Plenkovića, putem videoveze, s predstavnicima Stožera civilne zaštite, ravnateljima bolnica iz svih županija, kao i predstavnicima županijskih zavoda za javno zdravstvo. Tema će mu biti funkcioniranje zdravstvenog sustava u okolnostima covida-19. I nakon tog sastanka predviđene su izjave za medije.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ