75-75, GLASNOVIĆ IZAŠAO

Pat pozicija u Saboru: Marić nije smijenjen, nitko nema većinu!

Bionic
Reading

Zdravko Marić ipak je preživio opoziv u Saboru. SDP-u je do rušenja ministra financija nedostajao jedan glas, onaj Tomislava Sauche, koji je ranije potpisao za opoziv Marića. Međutim drama u Saboru se nastavlja jer ni Plenković nije imao dovoljnu većinu koja je podržavala Marića, odnosno protiv opoziva glasalo je 75 zastupnika

U Saboru je završila stanka. 'Nadopuna dnevnog reda koja je trebala biti, odnosno odluka o raspuštanju, nije bila namjera za silovanje procedure. Ali budući da smo bili na sastanku i da se većina pozvala na situaciju iz prošle godine, kada je za odluku dano 76 potpisa, više nego ovaj put, zastupnicima ćemo dati mogućnost da daju potpise i to nakon glasovanja o povjerenju ministru financija', kazao je Petrov.

Za riječ se javio HNS-ov Ivan Vrdoljak. 'Je li moguće da toliko želite sjediti na ovom mjestu? Imate 79 potpisa. Čuvajte dignitet predsjednika Sabora', kazao je Vrdoljak, dodavši: 'Je li vam bitno da imate rotirke dok prolazite kroz Neum?'

Petrov mu je pojasnio da neće staviti na raspravu odluku za raspuštanje dok se za to ne prikupi 76 potpisa. 'Predsjednik Vlade već tjedan dana govori da ima pa da nema parlamentarnu većinu. To je odgovornost koju će svi oni koji podržavaju tu politiku moći ponijeti sa sobom i na svom obrazu', rekao je Petrov.

'Tražim stanku. Ovim činom vašeg faraonskog ponašanja pretvorili ste ovo u nasilje. Tražili smo stanke i dajte nam da govorimo o tim stankama. Nemojte ovo pretvarati u psihijatrijski odjel kojem ste vi šef', rekao je Ivan Lovrinović.

HDZ-ov Branko Bačić stao je na stranu Petrova te se složio da se nastavi s glasovanjem, a tek kasnije vidi hoće li se raspuštanje Sabora uvrstiti u dnevni red. Zastupnici su krenuli s glasovanjem o prethodno raspravljenim točkama. SDP-ovci su na broju, međutim na početku se nisu uključivali u glasovanje.

S 94 glasa za izglasan je Mostov prijedlog Zakona o arhivskom gradivu i arhivima. Sa 87 glasova za i osam suzdržanih izglasan je i Mostov prijedlog izmjena Zakona o HRT-u. Međutim nije prošao Mostov prijedlog izmjena Zakona o HNB-u. Samo 17 glasova bilo je za, 68 protiv i osam suzdržanih. 'Čestitam', kazao je Petrov.

Zastupnici su izglasali i povratak bivših Mostovih ministara u saborske klupe - Vlahe Orepića, Ivana Kovačića i Slavena Dobrovića.

  • +7
U Saboru se iščekuje glasovanje o smjeni ministra Marića Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Propao opoziv Marića, no Plenković nema većinu

Krenulo je glasanje o Mariću. Most je zatražio poimenično glasanje. Bruna Esih glasovala je protiv opoziva, a Željko Glasnović napustio je sabornicu kada je došao trenutak da glasa.

Protiv opoziva Marića glasovao je Tomislav Saucha, iako je potpisao za njegov opoziv. Time je i onemogućio SDP-u da dođe do 76 glasova za opoziv ministra financija.

Nakon službenog zbrajanja rezultat je bio - za odluku za iskazivanje nepovjerenja glasovalo je 75, a protiv je bilo 75 njih. Jedan zastupnik nije glasovao.

'Nije donesena odluka o iskazivanju nepovjerenja Mariću. No nije utvrđena parlamentarna većina', rekao je Petrov. Odmah je nastala pobuna u HDZ-ovim klupama jer je Petrov odredio stanku od dva sata, nakon čega će se zasjedanje nastaviti.

HNS traži odlazak Petrova

Iako je Petrov dao dva sata stanke kako bi zastupnici mogli potpisati za raspuštanje Sabora, HNS taj potpis neće dati.

'Prvo tražimo da se glasa o smjeni Bože Petrova', kazao je Vrdoljak.

Kada izglasamo nepovjerenje Petrovu, onda će HNS pokrenuti interpelaciju o povjerenju cijeloj Vladi, najavio je Vrdoljak. 'Prvo razrješenje Petrova - on mora napustiti svoje mjesto. A nakon toga će Vlada morati otići ili pokazati većinu', rekao je Vrdoljak.

Razvoj događaja pratite na tportalu

Na početku sjednice Petrov je pozdravio zastupnike i kazao im: 'Lijepo vas je vidjeti u ovolikom broju u četvrtak ujutro. Ponosna je cijela Hrvatska na vas.'

Nakon toga predložio je da se dopuni dnevni red i to točkom o samoraspuštanju Sabora, što je sinoć u proceduru pustio Most. No kako bi se stranke dogovorile o tom prijedlogu, većina klubova zatražila je stanku od pola sata. Petrov je to odobrio.

Prijenos Sabora Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Hrvatski sabor

Ima li oporba 76, odnosno 77 glasova, kako je to jučer u raspravi ustvrdio SDP-ov Gordan Maras, vidjet će se tijekom glasovanja jer su se stvari mijenjale iz sata u sata do sinoć kasno u noć. Tako je nezavisni zastupnik Željko Lacković najavio da će glasovati za opoziv Marića. No oko jedan ujutro promijenio je mišljenje te je u raspravi kazao da će dati podršku Mariću zbog, kako je rekao, prijetnji Nikole Grmoje.

Iako se spekuliralo hoće li se na glasovanju pojaviti Tomislav Saucha, on je jutros stigao u Sabor. No i dalje nije poznato kako će se postaviti tijekom glasovanja. Do sada se nije izjašnjavao, no dao je potpis za opoziv Marića.

'Vidio sam ga samo u prolazu, a po načinu na koji sjedi u klubu vidi se da mu je teško i da netko ima utjecaja na njega', prokomentirao je SDP-ov Predrag Matić za Dnevnik Nove TV.

Skupi li se 76 glasova za opoziv, Marić više neće biti ministar. Most je pak tražio da se o opozivu glasa poimence. Prema saborskom Poslovniku, ako se izglasa nepovjerenje ministru, predsjednik Vlade može umjesto njega predložiti drugog člana Saboru da mu izglasa povjerenje ili predsjednik Vlade i Vlada mogu podnijeti ostavku. U slučaju ostavke premijera, krenuo bi rok od 30 dana u kojemu bi se tražio novi mandatar za sastavljanje nove Vlade.

Izglasa li Sabor nepovjerenje Mariću, Most će aktivirati i prijedlog odluke o raspuštanju Sabora, koju su sinoć u 23 sata poslali u proceduru.

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal