MARATONSKA RASPRAVA

Most stavio u proceduru prijedlog za raspuštanje Sabora

03.05.2017 u 22:34

Bionic
Reading

Most je u srijedu oko 23 sata stavio u proceduru prijedlog za raspuštanje Sabora. U izravnom prijenosu maratonske sjednice vidjelo se kako se zastupnicima na klupe dijele papiri, a zahtjev se odmah pojavio u rubrici Novi akti na internetskoj stranici Sabora. Prijedlog odluke o raspuštanju Sabora može podnijeti, prema saborskom Poslovniku, bilo tko od saborskih zastupnika, a ovaj Mostov prijedlog tek se treba uvrstiti u dnevni red.

Kako je već ranije najavio saborski zastupnik i politički tajnik Mosta Nikola Grmoja, Most će aktivirati prijedlog u slučaju da se izglasa nepovjerenje ministru financija Zdravku Mariću.

Iako se u večernjim satima činilo kako bi SDP za svoju inicijativu mogao dobiti podršku 76 zastupnika, u toj računici planove je pomrsio nezavisni zastupnik Željko Lacković koji je iznenada oko 1 ujutro promijenio mišljenje i odlučio dati povjerenje Mariću. Još u popodnevnim satima rekao je da će glasati za opoziv, no kako je pojasnio u kasnim noćnim satima, mišljenje je promijenio zbog, prijetnji Nikole Grmoje da ga Most neće podržati u utrci za koprivničko-križevačkog župana ako da podršku ministru financija.

Dokument: "Prijedlog za raspuštanje Hrvatskog sabora"

Premijer Andrej Plenković vratio se u srijedu navečer u sabornicu, a s njim su i bili i ministri Davor Ivo Stier, Martina Dalić, Goran Marić i Tomislav Ćorić.

U međuvremenu, IDS-ov zastupnik Tulio Demetlika najavio je da će IDS-ovci glasovati za opoziv ministra Zdravka Marića, ali i za smjenu predsjednika Sabora Bože Petrova, zato što ne želi odustati od vrijednosti za koje se zalaže i bori posljednjih 27 godina.

Bez obzira na stručnost ministra Marića, u koju ne sumnja, 'stvoreno je okruženje u kojem on više ne može biti ministar', objasnio je Demetlika. Za opoziv Petrova glasovat će zato što IDS ne može podržati 'čovjeka koji se protivi pravu na pobačaj i odbija otići u Jasenovac'.

'Mi za takvu stranku nećemo dignuti ruku. Kad nam malo i krene, mi se posvađamo i rušimo i sad slušamo tko je kriv. Svi smo u istom košu zahvaljujući vašem sukobu, a hrvatska vlada srlja iz jedne katastrofe u drugu', dodao je IDS-ovac i poručio da su građani taoci oholosti gospode iz HDZ-a i Mosta koji su izabrali jedni druge, dok svi plaćamo cijenu njihove neodgovornosti.

Nezavisni saborski zastupnik iz Kluba Promijenimo Hrvatsku Marin Škibola glasat će u četvrtak za opoziv ministra Marića.  Na pitanje Nove TV hoće li doći u Sabor rekao je 'naravno, hoću', a na pitanje hoće li glasovati za opoziv ministra Marića odgovorio 'hoću, naravno', dodajući da će se sve vidjeti u četvrtak.

Govoreći u ime Kluba HNS-a i HSU-a, Ivan Vrdoljak je najavio da će oni glasati za opoziv ministra Marića. SDP-ov zastupnik Peđa Grbin ustvrdio je u razgovoru na N1 televiziju da u ovom trenutku postoji dovoljno zastupnika za smjenu ministra Marića, ali ne zna hoće li se do jutra neki predomisliti.

Braneći se od kritika oporbe i zahtjeva za njegovom smjenom, ministar Marić kazao je da mjesecima ne bi mogao uvjeriti neke zastupnike u ništa što bi promijenilo njihovo mišljenje, odnosno optužbe da je podogovao u slučaju Agrokor, a koje je opetovano odbacio kao deplasirane.

'Da provedem mjesece u ovom Saboru, neću uvjeriti u apsolutno ništa. Što god da ja kažem, a ja vam sad opetovano objašnjavam po treći puta na koji način funkcioniraju institucije, pa isto tako i HBOR, vi i dalje koristite iste konstrukcije da sam ja nekome nešto odobrio kao pojedinac, kao ministar, kao predsjednik Nadzornog odbora, što je apsolutno deplasirano', kazao je Marić.

 Što se tiče Zakona o faktoringu i Zakona o računovodtsvu, za koje mu oporbeni zastupnici predbacuju da je išao na ruku Agrokoru,  ustvrdio je da su ti zakoni izglasani u Saboru i da nitko nije bio protiv. 'Pa o čemu mi pričamo? Ja kao odgovoran ministar predložim Vladi zakon, vi ga u Saboru podržite i sad sam ja kriv', poručio je Marić i dodao kako je HBOR-ov kredit Agrokoru  odobren uz adekvatne i odgovarajuće instrumente.

 Ivan Pernar (Živi zid ) upitao ga je zašto nije kod odobravanja tog kredita tražio od Ivice Todorića da založi svoj dvorac. 'Krivi ste jer ste bez odgovarajuće hipoteke dozvolili da HBOR Ivici Todoriću, odnosno njegovoj privatnoj firmi Agrokor, čiji ste vi bili zaposlenik, da božićni kredit od 274 milijuna kuna. Da, za to ste krivi', poručio je Pernar ministru financija.

 Marić mu je odgovorio da razumije njegovu ljutnju, ali ga i zamolio da zadrži dostojanstvo. Odbacio je i tvrdnje Mare Kristića (Most) da je dva puta pokušao ugasiti tzv. porezni Uskok.

Branko Bačić je u ime Kluba HDZ-a kazao kako nema nijednog argumenta kojim bi se Marića moglo teretiti i zašto bi ga se trebalo razriješiti. 'Svi vi koji ste pročitali prijedlog za opozivom možete se složiti kako tamo nema nijednog argumenta kojim bi ga se teretilo', poručio je Bačić.

'Nad ministrom Marićem vrši se orkestrirani mobbing, zamjera mu se što je uspješan', ustvrdila je HDZ-ova Majda Burić, odgovarući na kritike na račun ministra financija iz redova SDP-a. 'Što bi trebao, nositi ceker i voziti stojadin', upitala je.

Dalić optužila SDP za 'politički larpurlarizam i jeftino politikantstvo'

 U ime Vlade, njezina potpredsjednica Martina Dalić odbacila je sve kritike na Marićev račun, braneći poreznu reformu, kao i takozvani lex Agrokor, te prozivajući SDP-ovce za 'politički larpurlarizam i jeftino politikantstvo'. 'Ono što je meni najveća plaća za trud oko Zakona o izvanrednoj upravi jest ući u Konzum i čuti 'dobar dan' od blagajnica koje tamo rade', rekla je.

 Na njezino izlaganje reagirao je Bojan Glavašević (SDP), ustvrdivši da je njezin sukob interesa neusporedivo veći od Marićevog, na što mu je uzvratila kako je ona u sukobu interesa jedino s mađarskim MOL-om. 'Kao potpredsjednica Vlade sam u sukobu interesa s dioničarem koji na neadekvatan način upravlja Inom - mađarskim Molom. To priznajem', rekla je Dalić.

 U ime Kluba SDP-a Peđa Grbin kazao je kako je ministar Marić posljedica HDZ-ove 27-godišnje politike njegovanja sukoba interesa i zatvaranja očiju pred sukobom interesa. 'Fantastično ste savladali zabijanje glava u pijesak i nedavanje odgovora', kazao je Grbin i upitao HDZ-ovce: 'Biste li iskoristili poziciju da sjedite u nadzornom odboru jedne banke i ishodite za sebe povoljniji kredit od onoga koji mogu dobiti građani?'.

Saša Đujić (SDP) kazao je da građani više ne mogu biti taoci HDZ-a i Mosta te pozvao na nove izbore.

Pernar: Ako se Lovrinović ne pojavi na glasovanju tražit ću raskidanje koalicije u Zagrebu

'Umorni smo već od vas gospodine Mariću, od vas i od HDZ-a', istaknuo je Ivan Pernar (Živi zid) te pozvao Marića da podnese ostavku. Najavio je da će Klub Živog zida glasati za njegov opoziv Marića, pri čemu mu je žao što je Ivica Mišić (Promijenimo Hrvatsku), njihov koalicijski partner, 'stao na tamnu stranu i odlučio podržati kriminal i korupciju'. 'Ako se Lovrinović ne pojavi na glasovanju, tražit ću raskidanje koalicije na razini Zagreba', najavio je Pernar.

 Njegov stranački kolega Branimir Bunjac je pak pozvao ministra da objasni svoju imovinsku karticu - sat Rolex, Audi A6, četiri nekretnine, ušteđevinu, dionice. 'Sve što vi znate jest beskrajno zaduživati mene, moju djecu i moje unuke. Ono što se dogodilo Agrokoru, dogodit će se i Hrvatskoj, ali to vas, naravno, ne brine previše. Svatko vidi da su rezultati vaše politike pogubni, ministre Mariću',  poručio je.

 HNS-ova Vesna Pusić ocijenila je kako se u slučaju Agrokor ministar Marić sam morao izuzeti zbog činjenice da je tamo radio niz godina, uključujući i kad su 'falsificirana izvješća'. 'On nije potpisivao ništa, ali financijaš je i morao je znati nešto. Ta činjenica, skupa s poštenom spoznajom da se iz tog razloga treba izuzeti, dovoljni je argument da ne može biti ministar financija', ustvrdila je Pusić.