TAJANSTVENI MINISTAR

Marić najavio povlačenje? 'Što će biti sa mnom, vidjet ćete...'

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 03.05.2017 22:16
  • Objavljeno 03.05.2017 u 18:48
Zdravko Marić

Zdravko Marić

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar financija Zdravko Marić, gostujući u Dnevniku televizije N1, izjavio je da je on sportaš koji uvijek ide na pobjedu te da je i današnja rasprava o nepovjerenju njemu kao ministru, nekakva vrsta utakmice. Premda to nije sport, Marić se služi pravilima i 'ne udara ispod pojasa, kao što to čine neki drugi u sabornici'. 'Ako udarate na moju obitelj, na moje roditelje, to su jako niski udarci, na koje ni jedna osoba na ovom svijetu sigurno ne može ostati u potpunosti mirna', kazao je Marić, naglasivši da je sutra novi dan i da će javnost još čuti što će dalje, nakon glasovanja, s njime biti

Na pitanje novinarke Nataše Božić najavljuje li on to povlačenje, ministar Zdravko Marić odgovorio je: 'Ništa nisam najavio, samo kažem da ćete vidjeti u danima koji dolaze.'

S kolikom potporom Marić računa prilikom glasovanja u četvrtak? Na to pitanje ministar također nije odgovorio, rekavši da je njegov moto iznositi argumente i braniti se snagom argumenata.

'Izgleda kao da mi se sudi, a ne da se raspravlja o prijedlogu za opoziv... U potpunosti sam čist i miran – sve optužbe, insinuacije u potpunosti su neutemeljene', ponovio je Marić, dodajući da se ne obazire na zbrajanje i oduzimanje.

Je li, po vlastitu sudu, uspio uvjeriti saborske zastupnike i javnost da doista može biti ponosan na ono što je radio u Agrokoru? 'Nikad ne možete biti sigurni. Danima se zbrajaju glasovi, naši dojučerašnji partneri glasali su protiv očitovanja za moj opoziv bez da su čuli i jedan argument s moje strane. Hrvatska javnost treba u konačnici suditi', odgovorio je.

Naglasio je da nije istina da grčevito brani svoju poziciju. 'Ministar sam do onog časa dok uživam povjerenje premijera Plenkovića i Hrvatskog sabora i dok osobno smatram da mogu ispunjavati zadaće i nisam preveliki teret Vladi', kazao je Marić. Ne misli li da je već sad teret i premijeru Plenkoviću i Vladi?

'Vjerujem da jesam. Ali kako sam postao teret? Tako što me netko optužio za nešto bez ikakvih dokaza. Imam malu dozu ljudskih prava i dostojanstva da se obranim, odnosno da iznesem svoju argumentaciju', rekao je Marić.

Sve su ga optužbe, kaže, jednako pogodile i na sve jednako gleda jer na sve ima odgovor. Primjerice, kredit u Hrvatskoj poštanskoj banci odobren je po svim pravilima i propisima, a što se tiče eventualnog sukoba interesa, evidentno je da se izuzeo od odlučivanja u ključnim momentima.

Suočen s informacijom da Čedo Žic, konzultant i bivši potpredsjednik Agrokora za strategiju i tržište kapitala, tvrdi za N1 da su u Agrokoru sredinom '90-ih postojala dvostruka izvješća - jedna za kompaniju, a druga za kreditore - Marić kaže da nije siguran je li ikad upoznao tog gospodina. Ponovio je da je on financijska izvješća Agrokora dobivao nakon što su bila revidirana, a za sumnje 'nije bilo razloga', jer nitko nije ukazivao na propuste, iako je bilo određenih 'napomena i komentara'.

'Vrlo sam čvrst, smiren i staložen. Emocije prorade kad vidim da se zbog mene dezavuiraju institucije RH. Tu malo emotivnije reagiram. Dok god sam ministar financija, zadaća mi je štititi sve te institucije', rekao je Marić. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!