TAJANSTVENI MINISTAR

Marić najavio povlačenje? 'Što će biti sa mnom, vidjet ćete...'

03.05.2017 u 18:48

Bionic
Reading

Ministar financija Zdravko Marić, gostujući u Dnevniku televizije N1, izjavio je da je on sportaš koji uvijek ide na pobjedu te da je i današnja rasprava o nepovjerenju njemu kao ministru, nekakva vrsta utakmice. Premda to nije sport, Marić se služi pravilima i 'ne udara ispod pojasa, kao što to čine neki drugi u sabornici'. 'Ako udarate na moju obitelj, na moje roditelje, to su jako niski udarci, na koje ni jedna osoba na ovom svijetu sigurno ne može ostati u potpunosti mirna', kazao je Marić, naglasivši da je sutra novi dan i da će javnost još čuti što će dalje, nakon glasovanja, s njime biti

Na pitanje novinarke Nataše Božić najavljuje li on to povlačenje, ministar Zdravko Marić odgovorio je: 'Ništa nisam najavio, samo kažem da ćete vidjeti u danima koji dolaze.'

S kolikom potporom Marić računa prilikom glasovanja u četvrtak? Na to pitanje ministar također nije odgovorio, rekavši da je njegov moto iznositi argumente i braniti se snagom argumenata.

'Izgleda kao da mi se sudi, a ne da se raspravlja o prijedlogu za opoziv... U potpunosti sam čist i miran – sve optužbe, insinuacije u potpunosti su neutemeljene', ponovio je Marić, dodajući da se ne obazire na zbrajanje i oduzimanje.

Je li, po vlastitu sudu, uspio uvjeriti saborske zastupnike i javnost da doista može biti ponosan na ono što je radio u Agrokoru? 'Nikad ne možete biti sigurni. Danima se zbrajaju glasovi, naši dojučerašnji partneri glasali su protiv očitovanja za moj opoziv bez da su čuli i jedan argument s moje strane. Hrvatska javnost treba u konačnici suditi', odgovorio je.

Naglasio je da nije istina da grčevito brani svoju poziciju. 'Ministar sam do onog časa dok uživam povjerenje premijera Plenkovića i Hrvatskog sabora i dok osobno smatram da mogu ispunjavati zadaće i nisam preveliki teret Vladi', kazao je Marić. Ne misli li da je već sad teret i premijeru Plenkoviću i Vladi?

'Vjerujem da jesam. Ali kako sam postao teret? Tako što me netko optužio za nešto bez ikakvih dokaza. Imam malu dozu ljudskih prava i dostojanstva da se obranim, odnosno da iznesem svoju argumentaciju', rekao je Marić.

Sve su ga optužbe, kaže, jednako pogodile i na sve jednako gleda jer na sve ima odgovor. Primjerice, kredit u Hrvatskoj poštanskoj banci odobren je po svim pravilima i propisima, a što se tiče eventualnog sukoba interesa, evidentno je da se izuzeo od odlučivanja u ključnim momentima.

Suočen s informacijom da Čedo Žic, konzultant i bivši potpredsjednik Agrokora za strategiju i tržište kapitala, tvrdi za N1 da su u Agrokoru sredinom '90-ih postojala dvostruka izvješća - jedna za kompaniju, a druga za kreditore - Marić kaže da nije siguran je li ikad upoznao tog gospodina. Ponovio je da je on financijska izvješća Agrokora dobivao nakon što su bila revidirana, a za sumnje 'nije bilo razloga', jer nitko nije ukazivao na propuste, iako je bilo određenih 'napomena i komentara'.

'Vrlo sam čvrst, smiren i staložen. Emocije prorade kad vidim da se zbog mene dezavuiraju institucije RH. Tu malo emotivnije reagiram. Dok god sam ministar financija, zadaća mi je štititi sve te institucije', rekao je Marić.