iduća dva tjedna nema presica

Stožer: Alemka Markotić komentirala tvrdnje da se delta širi jednako lako kao vodene kozice, Beroš otkrio jednu novost

30.07.2021 u 11:08

Bionic
Reading

Redovna konferencija za medije Stožera civilne zaštite RH o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj održana je u petak. Ministar zdravstva Vili Beroš ponovno je upozorio na važnost cijepljenja istaknuvši da je u petak od posljedica zaraze koronavirusom umrlo četvero ljudi, od kojih nitko nije bio cijepljen

Ministar zdravstva Vili Beroš na početku je objavio da u petak imamo 170 novih slučajeva zaraze koronavirusom. 'Bilježimo blag pad u odnosu na sedam dana, kad ih je bilo 176. Nažalost, četiri osobe su preminule', kazao je Beroš, dodavši da nitko od njih nije bio cijepljen.

'Stopa incidencije u 14 dana je 49,1, a udio stope zaraženih nešto veći od tri posto', kazao je Beroš. Ponovno je ukazao na važnost cijepljenja, istaknuvši da tako štitimo sebe i zajednicu.

Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak potom je uzeo riječ i kazao da je najviša incidencija u zemlji u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a najniža u Virovitičko-podravskoj. Capak je kazao i da nam raste udio delta-varijante u zemlji.

Beroš se potom osvrnuo na novu kartu ECDC-a, prema kojoj smo i dalje najsigurnija turistička destinacija. 'To je razlog za zadovoljstvo, ali i za oprez', kazao je.

Upozorio je da je u zemlji više od milijun turista, što je opasnost zbog širenja virusa, te da moramo biti oprezni i poštivati mjere i cijepiti se. Kazao je i da nas ti rezultati stavljaju u poziciju da budemo šampioni turizma.

'U ovom trenutku trebamo biti šampioni sigurnosti', kazao je Beroš.

Pohvalio je liječnike obiteljske medicine jer, kako je rekao, 'rade dobar posao'. 'U nekim ordinacijama postotak naših starijih cijepljenih sugrađana ide preko 90 posto', kazao je Beroš i dodao da su pripremili uvođenje patronažne službe koja bi išla od vrata do vrata i podsjećala građane na cijepljenje.

Pohvalio je liječnike i zato što su se cijepili u velikom broju. Istaknuo je da je nužno i da medicinske sestre dohvate iste postotke. 'Od iznimne je važnosti da svi mi koji pružamo zdravstvenu zaštitu osiguramo sigurnost iste', kazao je Beroš. Promišljaju se tako razne opcije za to kako povećati broj cijepljenih sestara.

Apelirao je još jednom na starije građane da se cijepe. Naime preko 40 posto onih iznad 80 godina još uvijek nije cijepljeno.

'Žalosti me to što i danas imamo preminula četiri sugrađanina, a oni možda ne bi završili tako da su se cijepili', istaknuo je ministar zdravstva.

Odgovarajući na pitanje novinara o informacijama američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti da cijepljeni prenose virus kao i ostali te da je delta-soj zarazan poput vodenih kozica, Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević', kazala je da usporedba delta-varijante s vodenim kozicama može stajati. Također se složila s ocjenom američkih kolega da delta-varijanta može dovesti do teških oblika jer veći broj slučajeva dovodi i do većeg broja težih oblika bolesti.

Kazala je da nije neuobičajeno ni to da ga šire cijepljene osobe. Međutim naglasila je da su informacije koje dolaze iz SAD-a još uvijek neslužbene. 'Potrebne su barem četiri studije da to dokažu', kazala je Markotić.

Potpredsjednik Vlade, ministar unutarnjih poslova i načelnik nacionalnog Stožera civilne zaštite Davor Božinović kazao je da sve više zemalja koje imaju visoku stopu cijepljenosti vraća maske u upotrebu. 'Čini se da će ovaj virus dugo biti s nama', istaknuo je. Naveo je da se upravo cijepljenjem može postići visoka razina zaštite zdravlja od težih kliničkih slika. Dodao je da oni koji čekaju da se zaraze ne mogu znati kakva će biti njihova klinička slika, ali neki od njih završit će u bolnici, a neki i, nažalost, umrijeti.

Na upit razgovara li se o obveznom cijepljenju za neke sektore, Beroš je kazao da oni već duže vrijeme govore da su sve opcije na stolu. Trenutno se najviše radi na pametnoj upotrebi covid-potvrda. Obvezno cijepljenje trenutno nije opcija. 'Ukoliko se uvjeti promijene i virus postane virulentniji, naravno da su sve opcije otvorene', istaknuo je ministar.

Capak je odgovarajući na novinarsko pitanje rekao da još nije izrađen epidemiološki okvir za proslavu Oluje. 'Bit će poznat u ponedjeljak, ali proslava će izgledati slično kao prošle godine, s malo više ljudi', kazao je.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ

Što se tiče sinjske Alke, ona će se provoditi onako kako se provode veliki skupovi u dalmatinskim županijama s covid-potvrdama.

Na upit je li Hrvatska bliže zelenom ili crvenom, Capak je kazao da je cijela zemlja bliže zelenom jer kontinentalni dio bilježi dobre rezultate. Ministar Beroš potom je kazao da je način izračuna kompleksan, ali i istaknuo da mi određujemo naš put cijepljenjem i poštivanjem epidemioloških mjera. Božinović je potom kazao da je činjenica da brojke rastu i da idemo u smjeru crvene boje.

Novinare je zanimalo i da ministar Beroš komentira prvi odštetni zahtjev koji je stigao u KBC Zagreb zbog smrti pacijenta od koronavirusa koji se liječio od druge bolesti u bolnici. Beroš je upoznat s tim slučajem. Istaknuo je da se u bolnicama radi po pravilima struke, ali je istaknuo da su se događali slučajevi kad bi pacijenti bili testirani i negativni, a kasnije bi se pokazalo da su bili pozitivni. To se događalo, rekao je, i kod nas i kod drugih. 'Ukoliko bude tužbe, zdravstveni sustav će reagirati', kazao je Beroš, dodavši da će odšteta biti isplaćena ako tako bude presuđeno.

Božinović je na kraju kazao da ako ne bude nekih nepredviđenih okolnosti iduća dva tjedna neće biti redovnih presica Stožera petkom.