rast cijena top tema u saboru

[FOTO] Ahmetović: Klaunsko ponašanje Vlade oko povećanja cijena za građane nije komedija, ovakvo ponašanje postaje horor

13.10.2021 u 10:13

Bionic
Reading

Saborski zastupnici radni su tjedan započeli slobodnim govorima, a dobar dio njih osvrnuo se na poskupljenja

Prvi se na poskupljenja osvrnuo Mostov Miro Bulj. 'Ova kriza s naftom nije od sada. Ova litra ulja koju sam donio skuplja je 100 posto nego prošle godine. Očekujem da Vlada RH donese mjere. Mjere su jednostavne, nisu krivi građani što u Hrvatskoj nitko ne kontrolira marže trgovcima, a država se ne želi odreći trošarina', kazao je Bulj.

'Ove godine Vlada neka naloži HEP-u da se ne isključuje struja dok traje zima. Ovo je opasniji problem nego covid mjere, koje se na neke primjenjuju, a na druge ne', dodao je.

O rastu cijena govorila je i SDP-ova Mirela Ahmetović. 'Koliko je Hrvatska fenomenalno mjesto za život, svjedoči to da je od 11. listopada najavljeno da ljudi u Glini ostaju bez toplih obroka. Potrošnja struje je sve veća, a cijene hrane sve veće. Želim apelirati na stožer da se ovakve odluke više ne donose', kazala je.

Mireli Ahmetović nije jasno kako se topli obroci mogu ukinuti onima koji uglavnom žive od malih poljoprivrednih mirovina i koji primaju socijalnu pomoć.

'Na leđima najsiromašnijih prelomit će se povećanje cijena. Oni za hranu NE-MA-JU', dodala je Ahmetović, podsjetivši da je u rujnu postavila pitanje ministru Tomislavu Ćoriću oko povećanja cijena pa se on smijao.

'Klaunovsko ponašanje Vlade oko povećanja cijena za građane nije komedija, ovakvo ponašanje postaje horor', kazala je.

Upozorila je da slijedi povećanje cijene električne energije. 'Treba uvesti preventivne vaučere za električnu energiju, interventne mjere za gospodarstvo zbog povećanja cijena energije', poručuje.

Komentirala je i rast cijena goriva i zatražila da Vlada smanji trošarine. 'Ovolike cijene pokrenut će spiralu siromaštva i dovesti do nove gospodarske krize', kazala je.

'Neka ne razmišlja, Vlada to može. Ako izostane reakcija Vlade, vladajući su ti koji će biti odgovorni za dodatno osiromašivanje građana. A samohvala premijera o sigurnoj Hrvatskoj ostat će utopija i laž', zaključila je Ahmetović.

  • +20
Sjednica Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Marina Opačak Bilić iz novog Kluba socijaldemokrata ponovno je apelirala na Vladu da reagira na inflaciju. 'Situacija je prešla granice u kojima se može samo promatrati i sada je potrebno reagirati. Sada nam je potrebno odgovorno upravljanje državom', kazala je.

'Gorivo ne da je premašilo psihološku granicu, nego je njegova cijena već šest mjeseci veliki udar ne samo na džepove građana, nego i na gospodarstvo. Iznos cijene goriva ne predstavlja ni polovicu od ukupne maloprodajne cijene naftnih derivata. Gotovo 60 posto čine raznorazni državni nameti, od davanja za ceste i željeznice do posebnog poreza, odnosno trošarina pa do PDV-a, koji se ne obračunava na osnovnu cijenu derivata, nego na cijenu uvećanu za sva davanja. Naši vozači plaćaju porez na porez kao da se radi o nekom ekstra luksuznom proizvodu, a ne o osnovnoj životnoj potrebi', kazala je.

Opačak Bilić pozvala je Vladu na smanjenje trošarina, nameta i poreza te pitala postoji li plan kako će se reagirati.

Inflacije se dotaknuo i HSS-ov Krešo Beljak. 'Ono što se sada događa s drastičnim povećanjem cijena goriva jest nešto što je prvi korak prema galopirajućoj inflaciji. Otkad je krenula pandemijska kriza, poskupilo je dosta toga, i bez poskupljenja goriva. Došlo je do poskupljenja cijena u građevinskom sektoru, poskupljenja cijena stanova i nekretnina. I sve to uzrokuje inflaciju', kazao je Beljak.