GAŠENJE POŽARA

Uz noćne klubove, još je jedno potencijalno žarište u Zagrebu. Bandić: 'Zamislite da se ja ljubim s nekim u maski. Pa nema šanse'

27.06.2020 u 12:47

Bionic
Reading

U Zagrebu je u posljednja 24 sata registrirano 39 novozaraženih osoba, rečeno je na presici Stožera civilne zaštite Grada Zagreba. Trenutno je 838 osoba u Zagrebu pod mjerom samoizolacije. Izvor zaraze većinom su noćni klubovi, dio novozaraženih su kontakti prethodno zaraženih, a za dio su izvidi još u tijeku

'Uzroci su prerano popuštanje mjera, a zna se zbog čega. Do 5. 7. ćemo biti svjedoci ovoga. Nelogično je da zaoštravate mjere, a zovete ljude da glasaju za vas. Dva i dva su četiri. Mi pokušavamo gasiti požar', rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Kazao je da s tri vlade nije uspio riješiti problem Imunološkog zavoda i da je očito da je netko bacio šapu na tu instituciju koja je mogla napraviti cjepivo protiv koronavirusa.

S noćnim klubovima povezuje se 16 novozaraženih, a dva slučaja su povezana s teretanama - moguće je da je to novo žarište zaraze, rečeno je na presici.

Dosad je izvršen nadzor u 11 noćnih klubova u Zagrebu, nije uočeno kršenje mjera.

'Zamislite u noćnom klubu da se ja ljubim s nekim u maski. Pa nema šanse', kazao je Bandić.

'Nema kontrole u noćnom klubu u 5 ujutro. Deplasirano je o tome govoriti. Da ništa niste popili, u 5 ujutro ste mamurni. Tamo idu oni zaljubljeni i oni koji se žele zaljubiti, oni su iracionalni. Nema šanse da se bilo što zatvori do 5. 7. Tko koga tu vara. Nema natrag. Moramo se naučiti živjeti s vrstom gripe ili koronom', dodao je Bandić.

  • +13
Milan Bandić Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

'Ovaj cirkus, perfomans oko toga tko je u samoizolaciji i tko treba ili ne treba biti - svi smo mi jednaki pred zakonom i mjerama epidemiologa. Svi koji imaju simptome ili su bili u doticaju s Covid pozitivnim - ozbiljnost i odgovornost je da se testiramo. Ja dosad nemam nikakav simptom i nisam bio u kontaktu sa zaraženim, ali nema razloga da ne idem idući tjedan testirati se, kao primjer građanima. Bilo bi interesantno vidjeti koji je omjer Zagreba i ostalih dijelova Hrvatske u testiranju', rekao je Bandić.

U Hrvatskoj, po njegovom sudu, trenutno nema lidera, jer da ima ovo bi se već riješilo na nacionalnoj razini. 

'Mi ćemo se s koronom još dugo baviti i živjeti, kao i sa gripom. Nećemo riješiti prolem dok ne otkrijemo cjepivo. Balans između zdravlja ljudi i gospodarskog opstanka Hrvatske bit će tema i nakon izbora. Bez popuštanja mjera nema gospodarskog prosperiteta, preduvjet je da popustite mjere. Nažalost, sada možemo samo cmoljiti', rekao je Bandić, ponavljajući da se niti jedna mjera do izbora neće zaoštriti.

Njegova je preporuka da se na izborima uvede elektronsko glasovanje.

'Iz mojih usta u božje uši. Možemo uvesti elektronsko glasovanje kod kuće. Zaštitimo ljude. To je moj prijedlog', kazao je Bandić.

Naglasio je da je 'Zagrebu prepolovljen proračun' i da od Vlade nije dobio ni kune.

'Tko god dobije izbore, čeka ga vruća jesen. Vlast je sve prebacila na lokalnu samoupravu', zaključio je.