vojna vježba

Uz kineske snage u patroli kod Japanskog i Istočnog kineskog mora u zraku se našao i ruski Tupoljev-95

30.11.2022 u 13:26

Bionic
Reading

Ruski i kineski strateški ratni zrakoplovi, uključujući bombardere Tupoljev-95, zajednički su patrolirali iznad Japanskog mora i Istočnog kineskog mora, priopćilo je u srijedu rusko ministarstvo obrane

Južna Koreja je ranije objavila da je digla svoje borbene zrakoplove nakon što su dva kineska i šest ruskih borbenih zrakoplova ušla u njihovu zračnu obrambenu zonu.

Rusko ministarstvo je potvrdilo da su "u određenoj fazi rute strateške bombardere pratili borbeni zrakoplovi stranih država".

"Zračna skupina sa strateškim nosačima projektila Tu-95MC Ruskih zračnih snaga i strateški bombarderi XIAN H-6K Zračnih snaga Narodne oslobodilačke vojske izvela je zračne patrole iznad voda Japanskog i Istočnog kineskog mora", stoji u priopćenju ruskog ministarstva.

Ruski i kineski zrakoplovi su, ističe se u priopćenju, "djelovali strogo u skladu s međunarodnim pravom" te nije narušen strani zračni prostor".

Ovo je prvi put da su u sklopu zajedničke zračne ophodnje, ruski ratni zrakoplovi sletili u Kini, a kineski ratni zrakoplovi na aerodrom na teritoriju Ruske Federacije.

Tupoljev-95 i Tu-160 čine okosnicu ruskog dalekometnog zračnog napada nuklearnih snaga.  Tu-95 je ušao u službu  dalekometne avijacije sovjetskih zračnih snaga 1956. i  očekuje se da će služiti ruskim zračnim i svemirskim snagama do najmanje 2040.