MILANOVIĆ U SLAVONSKOM BRODU

'Utvrditi tko je odgovoran za pucanje novog nasipa'

19.05.2014 u 13:48

  • +3

Premijer Milanović na poplavljenom brodskom području

Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Bionic
Reading

Da nije puknuo novi nasip izgrađen 2010, tragedija se možda mogla izbjeći, izjavio je predsjednik Vlade Zoran Milanović u Slavonskom Brodu

Sve službe odradile su dobar posao i na tome im čestitam; ovo je mogla biti prava katastrofa jer ovakvog vodostaja nikada nije bilo, izjavio je premijer. Dodao je da se tragedija možda mogla izbjeći da nije pod opterećenjem vode popustio novi nasip u Rajevom Selu.

‘Da nije pukao novi nasip, građen 2010, možda se to i moglo spriječiti, a ovo se kasnije nije moglo spriječiti i ljudi su evakuirani’, izjavio je Milanović.

Postavlja se pitanje tko je odgovoran, kaže premijer.

‘Informiran sam da je popustio dio nasipa u Rajevom Selu obnavljan prije četiri godine. Radovi su izvođeni na dionici od 12 kilometara, a investicija Hrvatskih voda bila je vrijedna desetke milijuna kuna. Tražio sam od ministra i direktora Hrvatskih voda da se utvrdi odgovornost za to’, rekao je.

Vlada će financirati javne radove na sanaciji terena na poplavljenim područjima u dijelu Posavine, rekao je Milanović.

‘Ljudima neće putem javnih radova biti baš obnovljene kuće, tamo će trebati dosta raditi na sanaciji terena. Hrvatska država može to riješiti. Ovo što se dogodilo u Gunji i Rajevom Selu je katastrofa, ali srećom nije onako kako je moglo biti, nije veća. Financijski ćemo to riješiti bez većih problema. Da je ovdje bilo problema, bilo bi jako teško. Iz ovoga smo naučili lekciju u smislu pripreme za ne dao Bog veću nevolju od ove. Gunju i taj dio Posavine ćemo riješiti, za to država ima snage i novca, a svaka pomoć je dobra, prije svega radi solidarnosti. Prema svemu što sam ovih dana vidio, nadzirao i provjeravao, stvari funkcioniraju jako dobro’, rekao je premijer u Slavonskom Brodu.

Vlada će tražiti i pomoć Europske unije, rekao je premijer: ‘Tražit ćemo taj novac, pa to je naš novac. Nećemo dopustiti da nam ostanu dužni ni eura. Imamo svojeg novca, ali i ono je naš novac - zašto ga ne bismo uzeli ako možemo?’, rekao je Milanović.