OKRENULI PLOČU

Ususret izborima prijateljstvo Talijana i Bruxellesa ponovno raste zbog gospodarskog uzleta

23.02.2018 u 17:44

Bionic
Reading

Ususret predstojećim talijanskim općim izborima koji se održavaju početkom ožujka, čelnici talijanskih stranaka 'promijenili su ploču' i sve više odustaju od svojih euroskeptičnih stavova koji su sve donedavno bili temelj predizborne kampanje

Prema analizi uglednog Politica, pripremajući se za predstojeće opće izbore većina talijanskih političara sve donedavno je 'rogoborila' protiv Europske unije i ograničenja zajedničke valute. Osude su ponajviše dolazile iz tabora komičara i osnivača Pokreta pet zvjezdica Beppa Grilla koji je otvoreno tražio referendum za izlazak iz eurozone u čemu mu se pridružila i Sjeverna liga predvođena Matteom Salvinijem.

Europsku uniju kritizirao je i bivši trostruki talijanski premijer Silvio Berlusconi koji je na vrhuncu krize zajedničke valute ponavljao kako Njemačka predvodi puč protiv njega.

I Matteo Renzi, bivši premijer i čelnik prema Bruxellesu tradicionalno prijateljski nastrojene Demokratske stranke, uklonio je na antieuropskom valu zastavu sa 12 zvjezdica iz svojeg ureda.           

No, kako se bliže izbori većina političara se predomislila i promijenila euroskeptičnu retoriku, pa je tako Renzi krajem siječnja organizirao proeuropski miting u Milanu, pozvavši pritom na ujedinjenje europskih država te jasno određivanje političkih rivala po tom pitanju.

Ljubav Silvia i Angele   

U međuvremenu se predomislio i Berlusconi koji danas tvrdi kako 'voli Europu' i koji ističe kako su njegovi odnosi s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel 'oduvijek bili dobri' te kako je ponosan na njezinu podršku.

'Gospođa Merkel odlučno podržava našu kampanju', izjavio je Berlusconi tijekom prošlomjesečnog posjeta sjedištu Europske narodne stranke u Bruxellesu. Štoviše, pritom  je naglasio kako bi njegov izbor za premijera bio Antonio Tajani, aktualni predsjednik Europskog parlamenta.

Stav spram EU promijenio je čak i Pokret pet zvjezdica. Grillo se sve manje pojavljuje u javnosti, a stranački kandidat za premijera Luigi di Maio danas odbacuje ideju o referendumu iako je sve donedavno pozivao na izlazak iz europske zone. Svoje snažne proeuropske stavove prisnažio je u razgovoru za pariški Le Monde kazavši kako je njegova stranka 'izrazito proeuropska'.

  • +12
Silvio Berlusconi Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Jedino Sjeverna liga nastavlja 'rogoboriti' protiv Bruxellesa, ali istodobno odustavši od referenduma o izlasku iz eurozone. Trenutno joj jedino smeta bruxelleska politika prema migrantima.

Analitičari Politica smatraju kako je najvažniji razlog ove promjene ponovni rats talijanskog gospodarstva koji je i nadalje ispod prosjeka eurozone, ali je istovremeno znatno brži nego prošlog desetljeća pa se stoga zaključuje kako su glasači manje skloniji negodovanju prema Bruxellesu što je budućnost svjetlija.

Macronov efekt

'Ukoliko bi ankete pokazivale da su Talijani protiv eura i EU, mnogi političari bi bez oklijevanja iskoristili to kao oružje. No, oni to ne čine jer znaju kakvo je javno mnijenje', mišljenja je Massimo Franco, politički analitičar dnevnika Corriere dela Sera.

Analitičari Politica, pak, ističu kako promjeni stava znatno pomaže i tzv. Macronov efekt. Naime, Renzi sve češće spominje francuskog predsjednika i njegove vizije o budućnosti EU pa stoga mnogi vjeruju kako se bivši premijer pokušava ugledati na Macrona i zauzeti njegov centristički stav.   

Berlusconi, pak, sve više utječe na svoje koalicijske partnere, prije svega na Sjevernu ligu jer je svjestan kako bi se teško vratio na vlast ukoliko bi mu se usprotivio Berlin. Posljednji razlog za to je što Talijani, kojima je rješavanje migrantske krize prioritetno, osjećaju kako ih je Bruxelles napustio u rješavanju tog osjetljivog problema i stoga što žele da EU za njih napravi što više.