IDS PREDLAŽE

Uštedjeti se može promjenom izbornih zakona

05.10.2009 u 17:29

Bionic
Reading

Klub zastupnika IDS-a odlučio je u saborsku proceduru poslati nekoliko zakonskih prijedloga kako bi se znatno uštedjelo u državnom proračunu, najavili su danas na konferenciji za novinare u Puli IDS-ov saborski zastupnik i pulski gradonačelnik Boris Miletić te savjetnik IDS-a Emil Soldatić.

Riječ je o prijedlozima odnosno izmjenama i dopunama izbornih zakona poput zakona o izmjenama i dopunama zakona o izboru predsjednika Republike Hrvatske, zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor te zakona o izborima općinskih načelnika, gradonačelnika, župana i gradonačelnika grada Zagreba.

Po riječima Borisa Miletića Klub zastupnika IDS-a u Hrvatskom saboru tim prijedlozima i izmjenama želi ostvariti znatne uštede u državnom proračunu, a same izmjene su, kako je rekao, "općenito korisne i ne vode se interesom pojedine stranke ili regije".

"Klubu IDS-a stalo je do znatnih ušteda, a po našim procjenama tim izmjenama moglo bi se uštedjeti do 50 milijuna kuna. Izmjene su tehničke naravi i ne zadiru u izborni sustav te su, po našem sudu, općeprihvatljive", kazao je saborski zastupnik Boris Miletić. Dodao je kako se mogućim prihvaćanjem tih promjena ne bi doveo u pitanje ni izborni sustav ni funkcioniranje samih izbora.

Govoreći o prijedlogu izmjena i dopuna zakona o izboru predsjednika države, savjetnik IDS-a Emil Soldatić kazao je kako se taj zakon nije mijenjao od početka 90-ih godina. Njegovom bi se promjenom, smatra, moglo uštedjeti čak deset milijuna kuna. Po njegovim riječima samo smanjenjem broja članova u izbornim povjerenstvima i biračkim odborima na predsjedničkim, parlamentarnim i lokalnim izborima moguće je uštedjeti 50 milijuna kuna, a upravo bi se taj novac, drži Soldatić, mogao usmjeriti u socijalne programe.

"U Hrvatskoj se nikad izborni zakoni nisu mijenjali na poticaj oporbe. No vjerujem da će ta inicijativa, ako je komu stalo do uštede kako bi se država što bezbolnije izvukla iz krize, biti prihvaćena inače će Hrvatska ostati malena zemlja za velik javni trošak", kazao je Soldatić. Istaknuo je da taj IDS-ov prijedlog nema politički prizvuk, nego mu je isključivi cilj štednja.

Predložit će se, najavio je, ukidanje općinskih izbornih povjerenstava, a njihove bi dužnosti preuzela najbliža gradska izborna povjerenstva, pa neće biti potrebno angažirati 2574 članova tih povjerenstava.