NOVI NAZIVI NEUTRALNI

Ustavni sud RS dopustio ukidanje prefiksa 'bosanski'

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 08.07.2009 14:33
  • Objavljeno 08.07.2009 u 14:11
BIH ZASTAVA

BIH ZASTAVA

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Dado Ruvić

Ustavni sud Republike Srpske dopustio je ukidanje prefiksa "bosanski" u nazivima gradova Brod i Kostajnica koji se nalaze na teritoriju Bosne i Hercegovine čime je praktično stupila na snagu odluka što ju je o tome ranije donio entitetski parlament zahvaljujući većini koju u tom tijelu imaju srpski zastupnici.

Predsjednik Ustavnog suda RS Mirko Zovko izjavio je u srijedu u Banjoj Luci kako je Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, koje djeluje pri tom sudu, odbacilo tvrdnje bošnjačkih zastupnika u parlamentu RS da se ukidanjem naziva "bosanski" ugrožavaju vitalni nacionalni interesi Bošnjaka.

Naziv "bosanski", kako je kazao Zovko, po tumačenju Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, vezan je uz naziv BiH te je odrednica koja se odnosi na sva tri naroda koji u njoj žive, a ne samo za Bošnjake.

Sudac Zovko je kazao kako ovakva odluka nije donesena jednoglasno te da je osobno bio protiv nje s obzirom da odrednica "bosanski" proistječe iz državnog suvereniteta na koji bi svi građani jedne zemlje morali biti ponosni.

Baveći se povijesnim odrednicama naziva Bosanskog Broda odnosno Bosanske Kostajnice, Vijeće Ustavnog suda RS većinom glasova je ipak konstatiralo kako oni datiraju iz 19. stoljeća te da su tada bili tek zemljopisne odrednice odnosno da nisu imali veze s BiH kao državom jer ona tada kao takva nije ni postojala.

Suci Ustavnog suda RS ne vide ništa prijeporno u ukidanju naziva "bosanski" jer drže kako se time daju "neutralni nazivi" gradovima čime se ujedno "ne daje prednost niti jednom narodu kao što se ne pravi ni razlika među njima".

Prefiksi "bosanski" iz naziva naseljenih mjesta u BiH ukinuti su odlukama vlasti bosanskih Srba neposredno po izbijanju rata u toj zemlji.

Prijeratni Bosanski Brod tako je, primjerice, već 1992. preimenovan u Srpski Brod.

Ti su ratni nazivi nazivi odlukom nekadašnjeg visokog predstavnika za BiH Wolfganga Petritscha stavljeni izvan snage i vraćena su predratna imena a tijelima lokalne samouprave dana je zadaća da odrede nove nazive koji neće imati nacionalni predznak.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi