Ustavnost u vrijeme virusa

'Članak suca Abramovića predstavlja njegove osobne stavove, nema potrebe za postupanjem Ustavnog suda'

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 31.03.2020 11:25
  • Objavljeno 31.03.2020 u 11:01
Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović

Izvor: Pixsell / Autor: Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL

Ustavni sud u utorak je priopćio da pažljivo prati sve što nadležna tijela poduzimaju za suzbijanje pandemije koronavirusa te da u ovom trenutku nema nikakve potrebe za postupanjem 'u smislu njegovih ustavnih ovlasti'

Priopćenje Ustavnog suda, koje je potpisao predsjednik Miroslav Šeparović, uslijedilo je nakon što je na stručnom portalu iusinfo.hr ustavni sudac Andrej Abramović objavio članak "Ustavnost u vrijeme virusa" u kojem je, među ostalim, ustvrdio da Nacionalni stožer nije imao pravo zabraniti napuštanje mjesta prebivališta i stalnog boravišta.

'Radi se o privatnim stavovima suca Abramovića na koje on ima pravo, ali iza kojih ne stoji Ustavni sud niti isti predstavljaju stavove Ustavnog suda', navodi se u priopćenju.

Načelno, dodaju, sudac Ustavnog suda smije objavljivati stručne i znanstvene članke.

'Međutim, u konkretnom slučaju riječ je o stavovima koje je sudac Abramović zastupao u internoj raspravi između sudaca Ustavnog suda o tome treba li Ustavni sud uputiti izvješće Hrvatskom saboru o pojavama neustavnosti i nezakonitosti prema čl. 104. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu. Njegove stavove nije podržala velika većina sutkinja i sudaca Ustavnog suda Republike Hrvatske. Ustavni sud pažljivo prati sve mjere i radnje koje nadležna državna tijela poduzimaju za suzbijanje pandemije koronavirusom te je ocijenio da u ovom trenutku nema nikakve potrebe za postupanjem Ustavnog suda u smislu njegovih ustavnih ovlasti', navode u priopćenju.

Sudac Ustavnog suda Andrej Abramović

Sudac Ustavnog suda Andrej Abramović

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić

U objavljenom članku Abramović među ostalim tvrdi da Nacionalni stožer za krizna stanja nije imao zakonsko pravo 23. ožujka donijeti odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravišta.

Smatra da Zakonom o sustavu civilne zaštite, a ni njegovom dopunom koju je sabor usvojio 18. ožujka takva ovlast Nacionalnom stožeru nije dana. Abramović navodi i da se na Stožer civilne zaštite novelom Zakona o sustavu civilne zaštite ne mogu prenijeti ovlasti svih tijela jer to znači suspenziju demokracije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!