USKORO IPAK OČITOVANJE?

Ustavni suci podijeljeni oko referenduma o braku

11.11.2013 u 15:35

Bionic
Reading

Iako su se mediji posljednji dana raspisali o tome da će se Ustavni sud srušiti referendum o braku, još uvijek nije poznato hoće li sud uopće o tome odlučivati. Ako se pita političke stranke, razmišljanja o tome može li ili treba Ustavni sud u ovom trenutku odlučivati o ustavnosti referendumskog pitanja, podijeljena su

Ustavni suci, doznajemo na Ustavnom sudu, još uvijek nisu raspravljali na temu spekulacija koje su se pojavile u medijima, no vrlo vjerojatno će se sastati kako bi odlučili hoće li uopće odlučivati o ustavnosti odluke Sabora ili referendumskog pitanja. Naime, mišljenja su po tom pitanju podijeljena i u samom Ustavnom sudu - dio sudaca smatra da bi se sud trebao oglasiti o ustavnosti, dapače da bi i trebao, s obzirom na to da je Ustavnom sudu danas podnesen prijedlog za ocjenu ustavnosti unošenja u Ustav definicije braka kao životne zajednice žene i muškarca. 'Ustavni sud mora se jasno očitovati o tome što bi ta definicija braka značila za položaj jedne manjine', kazao nam je izvor iz Ustavnog suda.

S druge strane, dio ustavnih sudaca smatra da jedino Sabor može zatražiti ocjenu ustavnosti te da, s obzirom na to da Sabor to nije učinio, Ustavni sud nema se pravo miješati. 'Osim toga, smiješna je teorija o hijerarhiji propisa, jer građani u Ustav mogu staviti što ih je volja', kaže pak druga strana u Ustavnom sudu.

'Odluka o raspisivanju državnog referenduma pravni je akt koji je usvojio Sabor i smatram da Ustavni sad ima pravo i mogućnost cijeli dokument staviti na promatranje i donijeti odgovarajuću odluku', kazao nam je pak predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar.

Upitan bi li Ustavni sud trebao i to napraviti, Lesar nije konkretno odgovorio. 'Dosad se nisu izjasnili protiv samog postavljenog pitanja, ako je bilo što proceduralno bilo sporno mogli su na to ukazati ranije. Moramo pričekati da vidimo njihove korake dalje', rekao je Lesar.

Upozorio je pritom Lesar i na odredbe Ustavnog zakona o Ustavnom sudu prema kojem prijedlog za pokretanje postupka ocjene ustavnosti zakona ili drugih propisa može podnijeti bilo koja pravna ili fizička osoba, ali da zahtjev za ocjenu ustavnosti može podnijeti jedna petina saborskih zastupnika, radno tijela Sabora, predsjednik RH te Vlada. O tom zahtjevu, za razliku od prijedloga pravne ili fizičke osobe, Ustavni sud se mora oglasiti u roku od 30 dana od zaprimanja zahtjeva.

S obzirom na to da je HNS prilikom glasovanja podržao prijedlog Jadranke Kosor da se od Ustavnog suda zatraži ocjena ustavnosti referendumskog pitanja, priupitali smo predsjednika njihova Kluba zastupnika Jozu Radoša misli li ta stranka skupiti potpise zastupnika i zatražiti da Ustavni sud ocjeni sukladnost odluke Sabora s Ustavom.

'Nemamo službenog stava, ali moj osobni stav je da to ne treba učiniti jer će zahtjev podnijeti drugi za to ovlašteni predlagatelji', kazao je Radoš misleći na građane koji su već podnijeli zahtjeve Ustavnom sudu.

Radoš smatra da Ustavni sud ima pravo još uvijek odlučivati o ustavnosti referendumskog pitanja. 'Odluka o raspisivanju referenduma je akt. Ustavni sud po našem Ustavu donosi i utvrđuje zakonitost i ustavnost zakona i akata i svakako ima pravo na to. No mislim da je Ustavni sud na temelju svoje ovlasti da nadzire ustavnost i zakonitost državnog referenduma to pravo imao učiniti od časa prvog službenog koraka koji se tiče referenduma, a to je predaja potpisa predsjedniku Sabora', rekao je Radoš.

Upitan ne bi li pomalo bilo neodgovorno da se Ustavni sud sada oglasi iako je za to imao priliku i prije, HNS-ovac je rekao: 'Svakako se otvara pitanje spora između dviju odluka visokih tijela, zakonodavnog i pravosudnog tijela. Da je Ustavni sud na vrijeme reagirao, onda bi Sabor donio odluku koja bi se temeljila na njegovu stavu i tada ovog sukoba ne bi bilo. Taj sukob nam ne treba ni u budućim situacijama; trebalo bi to regulirati u ustavnim promjenama, da Ustavni sud ranije reagira i donese svoj stav.'

S druge strane, HDZ-ov Vladimir Šeks smatra da Ustavni sud ocjenjuje odluku Sabora o raspisivanju referenduma.

'Ustavnost saborske odluke Ustavni sud ne može ocjenjivati. Što se tiče ustavnosti referendumskog pitanja, Ustavni sud to je mogao napraviti po članku 95 Ustava, na zahtjev Sabora, ali Sabor je odbio takav prijedlog. Nakon što je Sabor to odbio Ustavni sud ne može samoinicijativno ispitivati ustavnost referendumskog pitanja', kazao je Šeks koji medijske napise posljednjih dana doživljava kao pritisak na Ustavni sud.

O spekulacijama koje kažu da je Ustavnom sudu sporna odluku Sabora o referendumskom pitanju o braku kao zajednici muškarca i žene oglasio se i predsjednik Sabora Josip Leko.

'U demokraciji je neobično važno da sve demokratske institucije snose svoj dio odgovornosti za ono što je predviđeno Ustavom. To znači da se nitko ne može isključivati ili se naći uvrijeđenim zato što svatko radi svoju zadaću. Hrvatski sabor u skladu je s demokratskim standardom većinom glasova odlučio da je to pitanje koje treba ići na referendum, a što će raditi Ustavni sud u skladu sa svojim ovlastima, svojim nadležnostima, ja ne bih spekulirao', rekao je Leko za HTV.