UZ DODATNU IZJAVU I OGRADU

Istanbulska konvencija jednoglasno prošla, Plenković pogurao ministrice u prvi plan

  • Autor: Marko Špoljar
  • Zadnja izmjena 22.03.2018 11:04
  • Objavljeno 22.03.2018 u 08:17
Premijer je nakon obrazloženja podrške Istanbulskoj konvenciji dao riječ ministricama

Premijer je nakon obrazloženja podrške Istanbulskoj konvenciji dao riječ ministricama

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek; Ilustracija: Neven Bučević

Zakon o potvrđivanju Istanbulske konvencije Vlada je na današnjoj sjednici usvojila jednoglasno. Na ratifikaciju u Sabor uz tekst same Konvencije, Vlada je poslala i popratnu, interpretativnu izjavu u kojoj se naglašava da Konvencija ne obvezuje Hrvatsku na uvođenje rodne ideologije, da nema pravne obveze za uvođenje trećeg, neutralnog spola, te da Konvencija nikako ne utječe na ustavnu definiciju braka kao zajednice muškarca i žena

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade osvrnuo se na borbu protiv poplava koje ovih dana prijete nekim dijelovima zemlje. Rekao je da su angažman i pripravnost svih nadležnih službi na najvišoj razini. Svoje ministre je pohvalio i zbog suradnje s privatnim sektorom, konkretnom s tvrtkom Ericsson Nikola Tesla koja u Osijeku otvara razvojni tehnološki centar.

Osvrnuo se i na, kako je rekao, danas glavnu političku temu u zemlji - Istanbulsku konvenciju. Plenković je naglasio kako je srž Konvencije borba protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji koji su, kaže, ne samo hrvatski, nego i paneuropski problem.

Plenković je rekao kako slanje Istanbulske konvencije u Sabor na ratifikaciju nije rezultat pritiska oporbe ili civilnog sektora, nego da je to izraz političke volje njegove vlade.

'Konvencija će i institucionalno i financijski osnažiti borbu protiv nasilja u obitelji i nasilja nad ženama. To je bit, to je srž Konvencije. Ni više ni manje', rekao je Plenković.

'U interpretativnoj izjavi ćemo naglasiti da Hrvatska smatra da nas Konvencija ne obvezuje na uvođenje rodne ideologije i da ne utječe na ustavnu definiciju braka kao zajednice muškarca i žena.

Nema pravne obveze za uvođenje trećeg, neutralnog spola, nema obaveze za redefiniciju braka. I tako razrješavamo dileme onih koji imaju rezerve prema sadržaju Konvencije. Pozivam ih da imaju povjerenja u Vladu. Nema skrivenih namjera', rekao je Plenković na početku sjednice Vlade.

Ministrica Nada Murganić rekla je kako je cilj Konvencije suzbijanje nasilja nad ženama i u obitelji. 'Cilj je zaštita žrtve. Rod se u ovoj Konvenciji temelji na dva spola - na muškom i na ženskom', rekla je Murganić.

Potpredsjednica Vlade Martina Dalić naglasila je da je konvencija korak u pravcu jačanja pravednosti u društvu. Potpredsjednica Vlade Marija Pejčinović Burić također je naglasila kako je cilj konvencije jačanje borbe protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

  • +18
  • +15

Vlada uputila prijedlog zakona o potvrđivanju Istanbulske konvencije

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Prije samog glasanja, Konvenciju su redom podržale i sve ostale ministrice u Vladi Andreja Plenkovića.

Potom se obratio i potpredsjednik Vlade Damir Krstičević: 'Podržavam Istanbulsku konvenciju. Mislim da je društvo jako onoliko koliko brine o najugroženijima'.

Nakon podužeg objašnjenja teksta Istanbulske konvencije, kao i popratne interpretativne izjave, ministri su jednoglasno podržali usvajanje Konvencije i njeno slanje u Sabor na ratifikaciju.

U izjavi se navodi da Hrvatska smatra da je cilj Konvencije zaštita od svih oblika nasilja te sprječavanje nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja, da je ona u skladu s Ustavom RH, posebno s odredbama o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda te da ne sadržava obvezu uvođenja rodne ideologije ni redefiniranja ustavne definicije braka kao zajednice muškarca i žene.

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Nacrt prijedloga zakona o tržištu kapitala i Nacrt prijedloga zakona o audiovizualnim djelatnostima.

'Prijedlogom novog zakona uvodi se jasnije reguliranje sukoba interesa. Zatim, zakon prepoznaje i novu, brzorasteću industriju videoigara', rekla je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Vlada je izglasala i prijedlog zakona o kibernetičkoj sigurnosti operatora ključnih usluga i davatelja digitalnih usluga, te prijedlog dopuna Zakona o vanjskim poslovima.

'Predloženim izmjenama olakšava se pružanje konzularnih usluga za sve građane Europske unije', rekla je ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!