istanbulska konvencija

Čak 66 posto građana i 59 posto birača HDZ-a podržava ratifikaciju

22.03.2018 u 11:44

Bionic
Reading

Od trenutka prije točno 14 dana, kada je premijer Andrej Plenković najavio da će njegova vlada uputiti Istanbulsku konvenciju na ratifikaciju u Sabor, započela je velika javna debata. Konzervativne organizacije i pojedini političari lansirali su kampanju želeći minirati ratifikaciju Konvencije zbog navodne legalizacije rodne ideologije. Oko toga pitanja podijelio se i vrh HDZ-a. Vlada je stoga naručila istraživanje javnog mnijenja koje je pokazalo kako čak 66 posto ispitanika uglavnom ili u potpunosti podržava ratifikaciju Konvencije. Za usvajanje Istanbulske konvencije izjasnila se i većina birača HDZ-a - njih 59 posto

Premda je ratifikacija Istanbulske konvencije već dva tjedna glavna tema u medijskom prostoru, baš kao i u političkoj areni, istraživanje koje je od agencije Ipsos naručila Vlada pokazalo je kako samo 12,2 posto ispitanika smatra da su posebno dobro informirani o toj temi.

Idućih 48,6 posto njih smatra kako znaju osnovne informacije o Istanbulskoj konvenciji, dok 35,8 posto ispitanika kaže da je za Konvenciju čulo, ali kako nisu upoznati s detaljima. Samo 3,3 posto njih izjavilo je da nisu čuli za Konvenciju.

Zanimljivo, muškarci su o toj temi nešto više informirani od žena (14 prema 11 posto).

Na pitanje 'Koje je vaše opće mišljenje o Istanbulskoj konvenciji? Podržavate li ili ne podržavate izglasavanje Istanbulske konvencije na temelju onoga što znate o njoj?' 31,9 posto ispitanika reklo je da podržavaju Konvenciju i njezino izglasavanje u potpunosti, dok je 34,1 posto uglavnom podržava.

Ukupno Konvenciju podržava 66 posto ispitanika.

S druge stane 12,4 posto ispitanika je odgovorilo da je uopće ne podržava i 10,4 posto da je uglavnom ne podržavaju. Dakle njih ukupno 22,8 posto. Ne zna njih 11,1 posto.

Gledano po strukturi biračkog tijela, 59 posto birača HDZ-a podržava Konvenciju, 70 posto birača Mosta i Živog zida te čak 90 posto birača SDP-a.

  • +18
Vlada uputila prijedlog zakona o potvrđivanju Istanbulske konvencije Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

U ovom istraživanju čak 86 posto ispitanika smatra da je nasilje nad ženama veliki problem u Hrvatskoj, 61 posto ispitanika se ne slaže da će se izglasavanjem Istanbulske konvencije iskorijeniti obiteljske vrijednosti, a 68 posto ispitanika se ne slaže sa stereotipom da žena tradicionalno mora biti majka i kućanica, a otac hranitelj obitelji.

Agencija Ipsos provela je istraživanje telefonskim putem (CATI) na reprezentativnom uzorku od 604 punoljetna građanina u Hrvatskoj u razdoblju od 19. do 20. ožujka za potrebe Vlade. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/-4 posto.