U KOSTELU

Uskršnja tradicija u Zagorju duga 500 godina, uz tutnjavu pištola

31.03.2024 u 14:38

Bionic
Reading

Uskrs se tradicionalno najglasnije dočekuje u Zagorju, uz tutnjavu kostelskih pištola. Nekoliko stotina kuburaša pucalo je iz pištola koji simboliziraju grmljavinu koja je pratila Isusovo uskrsnuće

Ova tradicija, njegovana već pet stoljeća, predstavlja srž kostelskog identiteta. Uz crkvu svetog Mirka podno Kostelgrada, mjesto postaje živo - što glasnije, to bolje. Čak i u visokoj dobi, poput gospodina Stjepana od 78 godina, sudionici se neumorno pridružuju obredima, piše HRT.

Tridesetak kuburaških udruga obilježava ovo slavlje, no glavni nositelji tradicije su udruga 'Kostelska pištola' i povijesna postrojba 'Keglevićeva straža'. 'Ovo je posebno jer živimo za taj dan, intenzivno se pripremamo, sudjeluju žene, djeca, svi', ističe Milan Flegar, predsjednik udruge.

Gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj naglašava važnost poštovanja prema precima koji su očuvali ovu tradiciju te ističe da je ona sada dignuta na visoki nivo kao nematerijalna baština Hrvatske. Tradicija se prenosi s koljena na koljeno, a svaka pištola nosi svoju priču. 

Mario Drenški, dijeleći svoje iskustvo, ističe kako je dobivanje nove pištole za rođendan bio najveći dar i najbolji događaj u životu. Večernja misa označava kraj ove glasne proslave, predstavljajući vrhunac za vjernike na najvažniji dan u kršćanskom kalendaru. Uskrs u Kostelu nije samo običaj, već živa poveznica s prošlošću koja žari i danas.