ZABRANA VOŽNJE

Horvatinčić je kriv! Sud u Šibeniku presudio: 4 godine i 10 mjeseci zatvora

13.03.2019 u 13:04

Bionic
Reading

Tomislav Horvatinčić proglašen je krivim za izazivanje pomorske nesreće u kojoj je u kolovozu 2011. smrtno stradalo dvoje talijanskih nautičara, bračni par Francesco i Mariella Salpietro. Nepravomoćno je kažnjen s četiri godine i 10 mjeseci zatvora, zabranjeno mu je upravljanje motornim vozilima na pet godina, a postane li presuda pravomoćna, morat će platiti i 190.000 kuna sudskih troškova. Na izricanju presude na Općinskom sudu u Šibeniku Horvatinčić se nije pojavio, a njegov odvjetnik Branko Baica misli da je on u Hrvatskoj, i to na liječenju

Presudu Tomislavu Horvatinčiću objavilo je sudsko vijeće kojim predsjeda Ivan Jurišić, nakon što je dvije ranije nepravomoćne presude – prvu osuđujuću, a drugu oslobađajuću zbog sinkope - objavila sutkinja Maja Šupe. Na današnju presudu Horvatinčić ima pravo žalbe u roku od 15 dana.

Sudac Jurišić u obrazloženju presude rekao je da Horvatinčić prilikom upravljanja gliserom nije izviđao ni promatrao pa tako nije uspio uočiti jedrilicu. Nije ustupio pravi put, već je presjekao kut kretanja te je prešao gliserom preko jedrilice. Sudac je potom pročitao stravične ozljede koje su zadobili talijanski supružnici te preminuli od njih, javlja Večernji list.

Sudac je ustvrdio da je, između ostalog, sporno to što je dva dana nakon nesreće Horvatinčić bio kod doktora i nije spominjao sinkopu. Pomorska skica koju je Horvatinčić izradio nakon nesreće također ukazuje na to da nije izgubio svijest neposredno prije sudara, što znači da je bio ubrojiv i mogao je vladati svojom voljom.

On uopće nije uočio plovilo oštećenika. To je isključivo Horvatinčićev propust, rekao je sudac u svom obrazloženju, dodajući da je Horvatinčić u punoj brzini naletio na jedrilicu i da je bio svjestan da može ugroziti druge.

Olakotne okolnosti, kada je riječ o visini kazne, starija su dob i zdravlje Tomislava Horvatinčića, a otegotna to što je višestruko kažnjavan zbog prometa.

Na sudu se danas pojavio Horvatinčićev odvjetnik Veljko Miljević, ali ne i njegov klijent. Na upit novinara hoće li Horvatinčić doći na izricanje presude rekao je: 'Gledajte unutra pa ćete vidjeti.'

Komentirajući naknadno presudu, novinarima je rekao da nazovu Horvatinčića da saznaju gdje je.

'Nije dužan dolaziti. Mogli ste primijetiti u kakvom je zdravstvenom stanju bio u posljednje vrijeme, a i na sudu je rekao da je zbog suđenja dvaput odgodio operativni zahvat kako bi se ovaj postupak mogao odvijati što brže i efikasnije', rekao je Miljević, najavljujući žalbu kad dobije pisani otpravak presude.

'Koliko sam razabrao, iz mnogobrojnih vještačenja ne uvažava se apsolutno ništa što ide u prilog obrane optuženika; uvažava se ono što je navedeno u obrazloženju optužnice i što je navedeno u dijelovima ukidnog rješenja Županijskog suda u Zadru od 11. travnja prošle godine', komentirao je Miljević.

Po pitanju sinkope, rekao je da mu se čini da još uvijek ne postoji konačan stav o tome, iako su 'sve o tome rekli vještaci neurološke, radiološke i psihijatrijske struke'.

  • +4
Izjave odvjetnika nakon presude kojom je Horvatinčić proglašen krivim Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Horvatinčić je 'na liječenju'. U Hrvatskoj?

Na pitanje novinara je li Horvatinčić u Hrvatskoj, njegov drugi odvjetnik Branko Baica odgovorio je: 'Jest. Ja barem mislim da jest. U svakom slučaju, on je na liječenju.' Dodao je da se nada da će biti i četvrta presuda.

Državna odvjetnica Irena Senečić izjavila je pak da je zadovoljna presudom, a o žalbi će odlučiti naknadno, kad vidi obrazloženje presude. 'Kazna je primjerena', ocijenila je Senečić.

U svom je završnom govoru prošlog tjedna Senečić od suda zatražila da Horvatinčića proglase krivim i da ga osim zatvorom kazne oduzimanjem dozvole za upravljanje svim motornim vozilima.

'Horvatinčić je nebrojeno puta kažnjavan i godinama krši prometne zakone. Riječ je o osobi koja ne brine o sigurnosti drugih sudionika u prometu. Činjenica je i da ništa nije poduzeo kako bi spriječio nesreću u kojoj su stradali supružnici Salpietro', rekla je Senečić.

Isto je tražio i Ognjen Frangeš, zastupnik obitelji stradalih Talijana. On je rekao da skica koju je Horvatinčić napravio nepuna četiri sata nakon nesreće govori i o njegovu zdravstvenom stanju. 'Horvatinčić nije bio u nesvijesti jer da jest, ne bi je mogao napraviti i ona odgovara svemu što je kasnije utvrđeno radarima. Skica kaže da sinkope bilo nije', konstatirao je odvjetnik, podsjećajući da je okrivljeni u početku govorio da su mu otkazale komande i nigdje nije spominjao zdravstveno stanje, a ponajmanje sinkopu.

  • +3
Čitanje završnih riječi na suđenju Tomislavu Horvatinčiću Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Horvatinčićevi odvjetnici smatraju, s druge strane, da njihovog klijenta treba osloboditi svih optužbi. Veljko Miljević ustvrdio je da pomorska skica ne može predstavljati dokaz i ne može se upotrebljavati, a ako se provede nezakonit dokaz, to predstavlja tešku povredu sudskog postupka.

Kad je sud u dvojbi, takva činjenica treba biti u prilog okrivljenika, rekao je Miljević, dodajući da nalaz ne isključuje sinkopu: utvrđeno je da je Horvatinčić imao sinkopu, a ako je imao sinkopu, on je bio neubrojiv i nije kriv.

Obraćajući se sudu, Horvatinčić je za sve što mu se događa optužio medije, a novinarima je kazao i da je nakon prošlog suđenja uplatio djeci stradalih Talijana odštetu, ali nije htio reći koliku.

Šibenik: Horvatinčić dao izjavu nakon sudskog ročišta Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic

Na prvom suđenju Horvatinčić je u studenome 2015. uvjetno osuđen na 20 mjeseci zatvora, uz rok kušnje od tri godine. Tu je presudu ukinuo viši sud, kao i drugu, za koju je zaključio da je posebno proturječna jer je prihvatila sinkopu, odnosno privremeni gubitak svijesti kao razlog zbog kojeg je Horvatinčić oslobođen krivnje za smrt supružnika Salpietro.