PRATITE UŽIVO

Tomašević: 'Neki desničari žele oduzeti prava LGBT osobama'

10.06.2023 u 15:51

Bionic
Reading

U Zagrebu se održava 22. Povorka ponosa pod sloganom 'Zajedno za trans prava'. Povorka je krenula krenula oko 16 sati

Kretat će se već ustaljenom trasom od Trga F. Roosevelta preko Trga Republike Hrvatske kroz Frankopansku po Ilici i potom preko Trga bana Josipa Jelačića kroz Jurišićevu i Draškovićevu te preko Trga J. Langa.

Predviđeno je da oko 17.30 sati stiže na Ribnjak u Park ponosa. U tom će vremenskom periodu biti na navedenoj ruti preusmjeren gradski promet.

U Parku ponosa održat će se aktivistički prosvjedni skup s početkom u 18 sati. Nakon prigodnih govora slijedi zabavni program.

PRATITE UŽIVO

18:46 Predsjednik Udruge Dugine obitelji Danijel Martinović bio je gost Dnevnika N1 televizije. 'Za sada je sve mirno, čekamo što će biti poslije povorke jer su se proteklih godina upravo tad dogodili napadi. U zadnjih par mjeseci su česti su napadi na trans osobe. Taj se svjetski trend preselio i u Hrvatsku pa se napada najranjivije skupine u društvu', rekao je Danijel Martinović.

17:27 Povorka ponosa je stigla do svog zadnjeg odredišta - parka Ribnjak.

  • +14
Povorka ponosa Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

17:08 Zagrebački gradonačelnik ustvrdio je kako Pride postoji da se osvijesti da su LGBT osobe ovdje i da 'imaju prava koja im neki desni političari žele oduzeti'.

16:55 Povorka ponosa stigla je do glavnog zagrebačkog trga, odakle će krenuti prema parku Ribnjak.

16:23 'Konačno je sjelo i to da na Pride kao i u drugom europskim gradovima, dolaze gradonačelnici glavnih gradova. Znate da prije nas to nije bio slučaj, nikada čak nije bio niti jedan premijer, niti jedan predsjednik', rekao je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba

16:17 'Svojim dolaskom želim poručiti da je danas ovo mjesto na kojem treba biti. Nakon više od 20 godina ovo je mjesto na kojem se sreće mladost, zadovoljstvo. Ovo je pravo mjesto ljubavi i nenasilja', rekla je Rada Borić za HRT. Smatra da su, nažalost, građani Hrvatske diskriminirani zbog svoje spolne orijentacije.

  • +15
Povorka ponosa Izvor: Cropix / Autor: Vanesa Pandzic

16:11 Povorka je krenula. Osigurava je interventna policija.

16:05 Saborski zastupnik Socijaldemokrata Domagoj Hajduković na Twitteru poručuje: 'Svi smo ljudska bića s jednakim pravima'.

16:03 Zagreb Pride došao je podržati i gradonačelnik Tomislav Tomašević sa zamjenicima Danijelom Dolenec i Lukom Korlaetom.

15:55 Među okupljenima je nekoliko političara, između ostalih Peđu Grbina i Davor Bernardić.

15:50 Okupljanje je ispred muzeja Mimara gdje je sve više ljudi.

  • +11
Zagreb Pride Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL