nakon nepravomoćne presude

Uskok žalbom traži strože kazne bivšim čelnicima VSOA-e

04.03.2019 u 15:55

Bionic
Reading

Uskok se u ponedjeljak zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja i odluke o kazni i uvjetnoj osudi žalio na nepravomoćnu presudu bivšim čelnicima Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA), a koje je teretio za zloporabu položaja i ovlasti.

Žalba je podnesena zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja u odnosu na petookrivljenog Tibora Mije Kuljanića pa Uskok predlaže da se oslobađajući dio presude u odnosu na Kuljanića ukine te da mu se ponovo sudi. Uskok žalbom traži i da zatvorske kazne budu strože, dok za uvjetne traži da se pretvore u zatvorske.

Vijeće zagrebačkog Županijskog suda pod presjedanjem sutkinje Renate Miličević lani u siječnju nepravomoćno je na po tri godine zatvora osudilo bivšeg ravnatelja VSOA-e general-pukovnika Darka Grdića te bivšeg zamjenika ravnatelja VSOA-e brigadnog generala Ognjena Preosta zbog optužbi da su od 2009. do 2012. otuđili gotovo pet milijuna kuna namijenjenih za posebne namjene.

Uz Preosta i Grdića nepravomoćno su na uvjetne kazne osuđeni i tajnik kabineta ravnatelja VSOA-e Zdeslav Ivanković te operativni dočasnik u kabinetu ravnatelja Denis Lukinić, dok je načelnik Odsjeka za operativnu tehniku Uprave za informacijsku sigurnost VSOA-e Tibor Mijo Kuljanić oslobođen.

Pravdajući isplate troškovima doušnika Preost je, prema nepravomoćnoj presudi, otuđio preko tri milijuna kuna, Grdić oko milijun i pol kuna, Ivanković 182.000, a Lukinić 199.000 kuna.