AKCIJA HIPOKRAT

USKOK traži zatvor za devetero osumnjičenih

13.11.2012 u 16:46

Bionic
Reading

USKOK je donio nalog o provođenju istrage protiv 76 hrvatskih državljana i tvrtke Farmal, u priopćenju se navodi samo 'jednog trgovačkog društva', zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela udruživanje za počinjenje kaznenih djela, primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti

Osnovano se sumnja da su se prvoosumnjičeni, Dražen Dedi predsjednik uprave Farmala, drugoosumnjičena, financijska direktorica iste kuće te dvojica regionalnih direktora sektora jug i sjever, od 2009. godine do 12. studenoga 2012, u Ludbregu, dogovorili da će u ime farmaceutske tvrtke kontinuirano nagrađivati liječnike i ljekarnike davanjem novca i drugih darova u vrijednosti od pet do deset posto od vrijednosti lijekova koje liječnici propišu iz ponude njihove farmaceutske kuće.

U cilju realizacije navedenog angažirali su 22 osumnjičenih zaposlenika i stručnih suradnika farmaceutske kuće koji su kontinuirano, sukladno njihovim uputama, 49 osumnjičenih liječnika i jednoj ljekarnici davali novac, vrijednosne bonove za kupovinu u trgovačkim kućama. Usto, plaćali su im putovanja na teret farmaceutske kuće, kao protuuslugu za propisivanje lijekova iz njihove ponude, a ljekarnici kao protuuslugu za naručivanje i evidentiranje izdavanja lijekova.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv devetoro osumnjičenika.