nakon uhićenja sudaca

Malenica o izručenju Mamića: Teško mi je govoriti o šansama da se to dogodi

10.06.2021 u 14:34

Bionic
Reading

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica dao je izjavu nakon sjednice Vlade. Osvrnuo se na eventualno izručenje Zdravka Mamića Hrvatskoj.

Pojasnio je koja je procedura za izručenje, prenosi N1.

“Postupak se ostvaruje onda kada nadležno tijelo od nas zatraži da u komunikaciji s ministrom pravde Bosne i Hercegovine zatražimo izručenje. Čim Državno odvjetništvo od nas to zatraži, mi ćemo pokrenuti postupak”, rekao je Malenica.

“Zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći je jasan, njega se može izručiti u Hrvatsku samo za ono kazneno djelo za koje se izručenje traži. Sporazum je tako koncipiran da se radi o kaznenim djelima korupcije iz koje se jasno vidi da bi on trebao biti izručen na temelju sporazuma”, dodaje.

“Teško mi je odgovoriti na pitanje o šansama da Mamić bude izručen”, rekao je Malenica.

“Ja branim svakodnevno hrvatsko pravosuđe, od jačanja DSV-a, ulaganjem u pravosudnu infrastrukturu, kroz provjere imovine sudaca, digitalizaciju pravosuđa”, rekao je.

“Premijer je reagirao danas jer su pojedinci poput Milanovića i oporbenjaka rekli da imamo HDZ-ovo pravosuđe. Politika i HDZ nemaju utjecaj na izbor sudaca niti utječe na rad DORH-a ni na rad policije. Sva tijela koja sudjeluju u progonu su neovisna, pa mislim da je premijerova reakcija razumljiva. Svima je u interesu da vlada radi odgovorno i da njena reputacija bude na visokoj razini”, kazao je Malenica.