MUTN HRVATSKE VODE

Uskok istražuje Husarića zbog safarija

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 22.03.2011 21:07
  • Objavljeno 22.03.2011 u 20:37
Jadranko Husarić u sredini

Jadranko Husarić u sredini

Izvor: Pixsell / Autor: Damir Spehar/PIXSELL

USKOK je donio nalog o provedbi istrage protiv glavnog direktora Hrvatskih voda Jadranka Husarića (HSS) i još dviju osoba koje su u zamjenu što Husarić osigurava poslove njihovim tvrtkama na trošak svojih tvrtaka organizirali zajedničko putovanje i lov u Namibiji

Predsjednik HSS-a Josip Friščić večeras je, komentirajući DORH-ovo pokretanje istrage protiv HSS-ova direktora Hrvatskih voda Jadranka Husarića, rekao kako istraga nije ni presuda ni osuda te da zbog Hrvatskih voda u HSS-u nema nikakve uzbune.
'Stranačka su mjerila jedinstvena ako se protiv njezina člana pokrene istraga.

 

Člana privremeno suspendiramo s dužnosti koje obavljao, a kad se proces završi, jer istraga nije ni presuda ni osuda, onda ćemo vidjeti što je na kraju', rekao je Friščić komentirajući USKOK-ov nalog o provedbi istrage protiv direktora Hrvatskih voda Jadranka Husarića i dvoje njegovih poslovnih partnera, za koje se sumnja da su počinili niz kaznenih djela, među ostalima, primanja i davanja mita i zloporabe položaja i ovlasti.

Kao član upravnog vijeća Hrvatskih voda Friščić je istaknuo kako se po financijskim kontrolama nije moglo uočiti da su iste tvrtke dobivale iste poslove ili slične sumnjive radnje u Hrvatskim vodama.

Ustvrdio je da su u upravnom vijeću inzistirali na zakonitosti i transparentnosti rada te da su to potvrdile i revizijske kontrole. Dodao je i da su Hrvatske vode velik sustav, da imaju stotine izvođača radova te da nije ni posao ni ovlast upravnog vijeća da sve to nadzire jer je to u nadležnosti nadzornih tijela i revizije.

Navevši samo inicijale i dob osumnjičenih bez imena tvrtaka, USKOK je na svojoj internetskoj stranici izvijestio da trojicu sumnjiči za davanje i primanje mita i zlouporabu položaja i ovlasti.

Sumnja se da su direktor tvrtke Vodoprivreda Lonja-Zelina Zoran Crneković i direktor Proninga Božidar Deduš od početka 2009. do rujna Jadranku Husariću ponudili da će mu podmiriti troškove putovanja i lova u Namibiji i troškove dopreme lovačkih trofeja iz Namibije u Hrvatsku, a zauzvrat su od Husarića zatražili da njihovim tvrtkama nastavi osiguravati poslove s Hrvatskim vodama, na što je Husarić pristao.

Crneković je dogovorio organizaciju putovanja i lova u Namibiji od 1. do 8. lipnja za sebe, Husarića i Deduša, pri čemu je kao razlog puta naveo stručno usavršavanje.

Deduš je u namjeri da pribavi korist za sebe i Crnekovića, zatražio da se na računu kojim su plaćali predujam pod vrstom usluge navede stručno putovanje u Namibiju. Na temelju naloga koji je podnio plaćeno mu je putovanje.

Crneković je rezervirao zrakoplovne karte za put u Namibiju te je u namjeri da sebi i Dedušu pribavi nepripadnu imovinsku korist, stručnim službama društva u kojemu je direktor naložio da plate račun za zrakoplovne karte, da se taj trošak u poslovnim knjigama uvede kao usluga cestovnog prijevoza, te da se u evidenciji boravka na radnom mjestu vrijeme njegova boravka u Namibiji prikaže kao da je radio.

Nakon boravka u Namibiji u Hrvatsku su dopremljeni lovački trofeji za Husarića i Crnekovića, a troškove dopreme je, po Crnekovićevoj uputi, platilo trgovačko društvo koje je kooperant društva u kojemu je Crneković direktor.

Glavni direktor Hrvatskih voda danas je na svečanosti u povodu Svjetskog dana voda odbacio novinske napise da je ta javna ustanova namještala natječaje za provedbu radova obrane od poplava na branjenim područjima i da su izvlačili novac.

Na novinarski upit rekao je da je USKOK uzeo dokumentaciju o provedbi 34 natječaja na branjenim područjima. Upitan je li mu jedna tvrtka platila put u Namibiju, rekao je da je danas Svjetski dan voda. 'Na godišnji odmor, gdje ja nisam od svoje tvrtke ništa naplatio, idem kamo hoću", kazao je Husarić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi