MILIJUNSKA ZARADA

USKOK istražuje Bandićev šator na Trgu i Bundekfest

09.02.2015 u 14:23

Bionic
Reading

USKOK je pokrenuo istragu protiv četvorice hrvatskih državljana (1974., 1975., 1958., 1964.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, trgovanja utjecajem, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te poticanja na trgovanje utjecajem, priopćeno je na web-stranicama. Radi se o davanju koncesije za adventski šator na Trgu bana Jelačića te organizaciji Bundekfesta

USKOK, stoji u priopćenju u kojem se ne navode imena, sumnja da je prvookrivljeni Ratimir Jureković, inače stručni savjetnik pročelnika Ureda za poljoprivredu Grada Zagreba, od listopada 2013. do siječnja 2014., od drugookrivljenog Josipa Nalisa, ravnatelja Koncertne direkcije Zagreb, zatražio da društvima povezanim s trećeokrivljenim ugostiteljem Josipom Katićem bez javnog natječaja osigura pružanje ugostiteljskih usluga na Trgu bana Josipa Jelačića, a sve prema prethodnom dogovoru i traženju Katića.

Sukladno zahtjevu, Nalis je poduzimao niz radnji kojima je, protivno odredbama Zakona o javnoj nabavi, društvima povezanim s Katićem omogućio pružanje ugostiteljskih usluga u šatoru na Trgu te ostvarenje prometa od najmanje 4.000.000 kuna.

Osim toga, USKOK sumnja da je Nalis kao ravnatelj Koncertne direkcije Zagreb, koja je bila tehnički izvršitelj manifestacija'Bundekfest 2014., od početka lipnja 2014. gdine do 5. listopada 2014., na traženje Zdenka Antunovića, predsjednika Organizacijskog odbora Bundekfesta 2014., protivno odredbama Zakona o javnoj nabavi tražio da se posao pružanja usluga za potrebe festivala dodijeli određenim društvima i obrtima, naručio pružanje pojedinih usluga od poslovnih subjekata koje je odabrao Antunović te na taj način omogućio da tri društva i jedan obrt, bez postupka javne nabave, dobiju poslove u ukupnoj vrijednosti od 2.404.104 kune.