KORUPCIJA U RIJECI

USKOK ispituje i državnu inspektoricu Gregorović

17.06.2011 u 17:56

Bionic
Reading

Željka Marković, dugogodišnja ravnateljica Direkcije poslovnih objekata odjela za komunalni sustav Grada Rijeke, od jutros je na ispitivanju koje provodi USKOK, a navodno je na obavijesni razgovor pozvana i državna inspektorica Državnog inspektorata Biserka Gregorović, inače bivša djelatnica gradske uprave

U riječkom inspektoratu danas nitko ne diže telefonsku slušalicu, a iz središnjice Državnog inspektorata priopćeno je tek da postoje 'određena postupanja u Područnoj jedinici Rijeka u predmetu na kojem surađuju s policijom i USKOK-om'. Za više informacija upućuju na USKOK koji provodi istragu, no ta služba, kao i policija, još ne daje nikakve službene informacije.

Prema neslužbenim informacijama USKOK već neko vrijeme provodi istragu protiv nekoliko državnih inspektora u Rijeci, a tijekom tog postupka došli su i do Željke Marković, koja je, navodno, osumničena za primanje mita od zakupaca gradskih prostora i namještanja natječaja za dobijanje poslovnih prostora u gradskom vlasništvu. Istražitelji danas, uz direkciju gospodarskog poslovanja državnog inspektorata, 'češljaju' i dva poslovna prostora u centru Rijeke, zlatarnicu i prodavaonicu naočala, kao i stan Željke Marković.

Riječki gradnačelnik Vojko Obersnel od policije je dobio informacije da je riječ o akciji USKOK-a kojom je istraživana moguća korupcija u Državnom inspektoratu te se u sklopu te obrade pojavila sumnja o primanju mita od strane odgovorne osobe za gradske poslovne prostore.

'Pozdravljam i podržavam svaku dobro pripremljenu akciju USKOK-a, a za najstrožu osudu su svi, pa tako i zaposlenici gradske uprave, ako im se dokaže nezakonitost u obavljanju posla. Grad Rijeka i ja osobno uvijek smo bili na raspolaganju svim nadležnim tijelima za pružanje bilo kakve dokumentacije ili informacija', kaže Obersnel.

Dodaje da se u Rijeci u postupku dodjele poslovnih prostora, svaki poslovni prostor licitira na javnoj licitaciji te da se sve licitacije od 1993. snimaju kamerom. Obersnel stoga poziva one koji manipuliraju informacijama prema medijima da to ne čine.

Zanimljivo je, drži, da je vijest o akciji USKOK-a do njega došla prvo od novinara iz Zagreba i kako se u njoj spominje uhićenje njegove bliske suradnice, premda je riječ o akciji usmjerenoj prema korupciji u Državnom inspektoratu.

'To, naravno, ne umanjuje štetu koju ova sumnja u primanje mita uzrokuje Rijeci, ali je pogrešno proglašavati službenicu gradske uprave mojom bliskom suradnicom, a još manje bliskom suradnicom mog prethodnika. Naime, ona je jedna od pedesetak rukovoditelja u gradskoj upravi Rijeke koja broji oko 400 zaposlenih', kaže Obersnel.

Njegov prethodnik Slavko Linić koji također surađivao s osumnjičenom Marković, o njoj ima samo riječi hvale i sumnja da je pravi razlog istrage nad njom, novi napad na njega u režiji čelnika policije.

'Osoba sam koja je cijenila rad Željke Marković. Ona je kreirala odluke da upravo zaštiti imovinu grada. Osim pozitivnog mišljenja, ne mogu o tome ništa više reći, ali se bojim da su razlog tome prljavi ljudi u policiji, Grbić i Karamarko, koji se, tako obračunavaju sa mnom i podmeću mi, jer se u javnosti govori da je ona bila moja bliska suradnica', rekao je za Večernji list Slavko Linić