TRENDOVI ZLOPORABE DROGE

Urinarnim markerima u otpadnim vodama Splita za vrijeme Ultre otkriven šokantan podatak

20.10.2017 u 18:43

Bionic
Reading

U organizaciji udruge U ime obitelji, u Zagrebu je u petak počela dvodnevna konferencija o sprječavanju ovisnosti kod djece i mladih, na kojoj je upozoreno na opasnost od novih psihoaktivnih droga, koje se sve više upotrebljavaju i u Hrvatskoj, a izneseni su i podaci da po konzumaciji droga prednjači Split, posebno tijekom turističke sezone i festivala ULTRA.

Stope potrošnje većine droga u Splitu relativno su visoke i premašuju vrijednosti zabilježene u Zagrebu, rekao je Željko Petković, ravnatelj Vladina Ureda za suzbijanje zloporabe droga, na početku međunarodne konferencije 'Obitelj i škola - ključ slobode od ovisnosti' posvećene izazovima u odgoju i zaštiti djece od različitih oblika ovisnosti. 

U Splitu se izvan turističke sezone najviše konzumiraju kanabis, kokain, heroin i amfetamin, dok je potrošnja ostalih droga u tom razdoblju znatno niža.

Tijekom turističke sezone dolazi do značajnog porasta potrošnje stimulirajućih droga (MDMA, kokain i amfetamin), a taj je porast posebno izrazit za vrijeme festivala ULTRA kada je uočeno dvadesetorostruko povećanje potrošnje MDMA, pokazala su istraživanja potrošnje droga primjenom analize odabranih urinarnih biomarkera droga u otpadnoj vodi, čije je rezultate predstavio Petković.

Upozorio je i na pojavu novih psihoaktivnih droga, za koje je rekao da su različiti kemijski spojevi, smišljeni na način da zaobiđu legalnu kontrolu, a imaju učinke slične već poznatim ilegalnim drogama.

Najčešće se radi o sintetskim kanabinoidima, zatim različitim oblicima stimulansa i sintetskim opijatima, čija je pojava zadnjih nekoliko godina zabrinjavajuća, upozorio je Petković dodavši da se agresivni prodor novih droga na europska tržišta prati zadnjih šest godina, a svaki šesti spoj koji se pojavi u Europi detektiran je i u Hrvatskoj.

  • +6
Ultra Europe Festival - Poljud - Split Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Nove droge izuzetno opasne i toksične

'Njihovo pojavljivanje na tržištu je u jednom razdoblju bilo na tjednoj bazi, bez ikakve provjere, tako da nitko ne zna koliko su te tvari štetne i toksične. Kroz sustav ranog upozoravanja, čiji je Hrvatska član još od 2007., svakodnevno dobivamo informacije o toksičnosti pojedinih spojeva, od kojih ni smrti više nisu rijetke. Treba promijeniti strategiju i reći da su nove droge izuzetno opasne i toksične i pozvati mlade da ne  konzumiraju nešto o čemu ništa ne znaju', istaknuo je Petković.

Savjetovao je roditelje da promatraju eventualna odstupanja od uobičajenog ponašanja djeteta, te vode računa ima li dijete kod sebe neku sumnjivu supstancu. Često ni prodavač niti kupac ne znaju o čemu je riječ, kakva su koncentracija i efekti, rekao je Petković.

Svoje izlaganje posvetio je predstavljanju hrvatskog sustava koji se bavi problematikom droga, institucionalnog okvira, strateških dokumenata koji prate formiranje svakog sustava, zakonodavnom okviru i trendovima kaznenih djela i liječenja ovisnika.

'Trendovi su negativni, imamo rast konzumiranja kanabisa i novih psihoaktivnih tvari dok su klasične droge poput heroina u padu. Broj novopridošlih ovisnika u tretmane također je u padu', rekao je Petković. 

U Hrvatskoj je detektiran 21 'Smart shop' koji nudi proizvode sa sadržajem širokog spektra novih psihoaktivnih tvari, od kojih je značajan broj vrlo rizičan za zdravlje konzumenata, rekao je Petković.

Do kraja godine najvjerojatnije će se pristupiti izmjenama Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, u koji će se uvesti definicija pojma novih droga, nadzor i postupanje nadležnih tijela nad prometom novih droga do njihova stavljanja na listu droga, kao i postupak analize takvih tvari.

Dvodnevnu konferenciju otvorila je predsjednica udruge U ime obitelji Željka Markić i najavila predavanja i radionice o tome kako obitelj i škola mogu pomoći u suzbijanju ovisnosti.

Bit će riječi i o ovisnosti o internetu, koliko vremena dopustiti djeci da provode ispred ekrana, kako se odnositi prema izlascima i konzumiranju alkohola djece i mladih, kako zaštititi dijete od pornografije, a o svojim iskustvima govorit će i bivši ovisnici iz terapijskih zajednica.