OPASNOST OD POPLAVA

Uragan Matthew skrenuo prema moru, kreće obnova

10.10.2016 u 14:10

Bionic
Reading

Stanovnici jugoistočnog dijela SAD-a razorenog uraganom Matthewom u ponedjeljak su napore usmjerili prema akciji čišćenja i planovima za obnovu devastiranih područja, no dužnosnici u nekoliko država upozoravaju da je opasnost od poplava i dalje ozbiljna zbog nabujalih rijeka

Matthew, najsnažnija atlantska oluja od 2007., oslabila je u nedjelju na razinu tropskog ciklona, nakon što je na Karibima izazvao pustoš i prouzročio smrt 1.000 ljudi.

U SAD-u je broj poginulih narastao na najmanje 19 ljudi. 'Uragan Matthew više nije na prognostičkim kartama, ali je još uvijek s nama i još uvijek je smrtno opasan', kazao je guverner Sjeverne Karoline Pat McCrory

Nacionalna meteorološka služba je upozorila da će se poplave opasne po život nastaviti i u ponedjeljak u istočnim dijelovima Sjeverne Karoline.

U nedjelju je u južnim državama bez struje ostalo 2,2 milijuna ljudi, a nakon što je isporuka električne energije uspostavljena u dijelu spomenutog područja, još uvijek je nedostupna za 1,6 milijuna ljudi u Georgiji, Južnoj i Sjevernoj Karolini, Virginiji i Floridi.

Iako je uragan Matthew skrenuo prema moru, sezona uragana na Atlantiku traje sve do 30. studenoga. Nacionalni centar za uragane je objavio da se očekuje jačanje tropske oluje Nicole koja se nalazi na oko 800 kilometara južno od Bermuda i kreće se sjeverno prema toj otočnoj državi.