UKLJUČILA SE I POLICIJA

Tri djelatnice onkologije u KBC-u Rijeka dobile otkaz jer su u podrumu skrivale lijekove, ali i alkoholna pića, zlato, slike...

19.08.2022 u 12:12

Bionic
Reading

Uprava KBC-a Rijeka u petak je potvrdila da su ugovori o radu trima djelatnicama Klinike za radioterapiju i onkologiju otkazani zbog višestrukih osobito teških povreda iz radnog odnosa, tj. neadekvatno skladištenih i skrivenih lijekova, o čemu su podnesene i odgovarajuće prijave

Riječ je o skupim lijekovima citostatici, višemilijunske vrijednosti, kojima je istekao rok trajanja, a koji su neadekvatno skladišteni u podrumu riječkog Kliničkog bolničkog centra (KBC), neslužbeno se doznaje.

Izvanredni otkaz dobila je bivša predstojnica Klinike, izv. prof. dr. sc. Ingrid Belac Lovasić, bivša glavna sestra Vlasta Predovan i medicinska sestra za odjelnu ljekarnu Dinka Milinković. Razlog su, tvrde iz bolnice, uočena počinjenja višestrukih osobito teških povreda iz radnog odnosa.

"Nakon razrješenja dosadašnje predstojnice Klinike za radioterapiju i onkologiju, o čemu su mediji već upoznati, a zbog zaštite interesa pacijenata i nužnosti sprečavanja nastanka daljnje materijalne štete za Ustanovu i državni proračun, KBC Rijeka je kao poslodavac bio prisiljen otkazati ugovore o radu trima djelatnicama Klinike za radioterapiju i onkologiju zbog uočenog počinjenja višestrukih osobito teških povreda iz radnog odnosa. U skladu s navedenim, podnesene su odgovarajuće prijave nadležnim pravosudnim tijelima zbog čega u ovom trenutku nismo u mogućnosti iznositi dodatne informacije", istaknuli su iz Uprave riječkog KBC-a.

Iz KBC-a su na novinarski upit Hine naveli kako je Uprava, tijekom internih postupaka utvrđivanja stanja, za jednu medicinsku sestru zbog njezine životne dobi pripremila prijedlog s dokumentacijom za premještaj na lakše radno mjesto, na kojem neće biti odgovorna za lijekove i potrošni materijal, no, da je djelatnica neposredno pred početak otkazala ranije dogovoreni sastanak s Upravom.

"O ozbiljnoj bolesti djelatnice nismo imali saznanja," navode iz riječkog KBC-a.

Naglašavaju da utvrđenim teškim povredama obveza iz radnog odnosa liječenje i životi bolesnika nisu bili ugroženi, s obzirom na to da se onkološki lijekovi primjenjuju isključivo neposredno nakon dostave lijeka na ime bolesnika iz Centralne ljekarne.

"Spomenuti neadekvatno skladišteni i skriveni lijekovi bili su izvan uporabe, ali to, uz druge utvrđene teške povrede radnih dužnosti, nedvojbeno upućuje na nesavjesno poslovanje i veliku materijalnu štetu te je dovelo do neizbježnih odluka koje nemaju zakonske alternative", kažu iz KBC-a.

Iz Uprave riječke bolnice također ističu da se rad Klinike za radioterapiju i onkologiju odvija nesmetano, uključujući i rad Multidisciplinarnog tima za bolesti dojke te da Klinika uredno prima pacijente i provodi sve medicinske postupke.

Predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske Radimila Čahut Jurišić u četvrtak je na konferenciji za novinare ustvrdila da su izvanredni otkazi 'neopravdano uručeni' bivšoj predstojnici, bivšoj glavnoj sestri i medicinskoj sestri Klinike za radioterapiju i onkologiju.

Portal Novi list u petak navodi da se iz bolničkih krugova doznaje kako je u službenim prostorijama Klinike pronađeno i 70-tak boca skupog alkoholnog pića i drugi predmeti koji ne smiju biti u prostorijama Klinike, poput komada zlatnog nakita, umjetničkih slika, više od 150 korištenih poklon-vrećica. Dodaje da su lijekovi bili neispravno skladišteni, odnosno skriveni u klinici "u posebnim zaključanim prostorijama gdje su pristup imale tri zaposlenice koje su strogo naložile da nitko osim njih ne smije ulaziti u te prostorije".