covid-19

Kaić: HZJZ nije tražio ukidanje sedmodnevne izolacije za oboljele, imamo premalo cijepljenih

18.08.2022 u 16:06

Bionic
Reading

Hrvatski zavod za javno zdravstvo nije zatražio ukidanje sedmodnevne izolacije za oboljele od koronavirusa s blagim simptomima, jer Hrvatska ima premali broj cijepljenih za takvu mjeru, izjavio je šef Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti u HZJZ-u Bernard Kaić

O epidemiološkim situaciji u Hrvatskoj i novim mjerama razgovara se više od tjedan dana, međutim većina kolega nije sklona ublažavanju pravila kad su u pitanju oboljeli od koronavirusa s blagim simptomima, dodao je Kaić u četvrtak.

"Imamo prenisku cijepljenost populacije i kod najrizičnijih skupina poput starijih ljudi, a moglo bi doći do pogoršanje epidemiološke situacije, bez obzira na rezultate u drugim zemljama poput Austrije ili Danske", izjavio je nakon sastanka članova Nacionalnog stožera civilne zaštite s premijerom Andrejom Plenkovićem.

Ukidanje sedmodnevne izolacije za pacijente s blagim simptomima je tek jedna od mogućnosti o kojima se raspravlja, dodao je Kaić.

On je predložio starijim građanima cijepljenje četvrtom dozom radi zaštite od težih oblika bolesti.

"Imamo dovoljno dokaza da četvrta doza koristi starijima od 60 godina, ljudima koji imaju kronične bolesti i koji su imunokompromitirani, ali što se tiče mlađih od 60 godina, koji su zdravi, nema dovoljno dokaza da im ta doza koristi", izjavio je.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da najprije treba pričekati da Europska agencija za lijekove završi registraciju cjepiva protiv novih sojeva, a onda ćemo objaviti preporuke za osobe starije od 60 s rizičnim faktorom za razvoj težih oblika bolesti te za starije od 80 godina.

"Cijepljenje je najučinkovitija mjera koja imamo na raspolaganju, premda se pokazalo da možda nije toliko učinkovita kako što smo se nadali", ističe Capak.

  • +7
Cijepljenje Izvor: Cropix / Autor: Ivo Ravlic / CROPIX

Također vidi problem što imamo nedovoljan broj cijepljenih da bi Stožer mogao razmišljati o bilo kakvoj liberalizaciji mjera za oboljele od covida-19.

Capak smatra da je epidemiološka situacija u Hrvatskoj povoljnija nego za vrijeme vala delta soja virusa, s obzirom da je omikron soj puno blaži i ne uzrokuje teška oboljenja.

"Brojke u zadnja dva tjedna stagniraju, mislim da smo na vrhu omikron vala. Imamo manje umrlih, hospitaliziranih i pacijenata na respiratoru nego u vrhuncu delta vala."

Međutim, ravnatelj HZJZ-a upozorava da uskoro dolazi jesen, kada počinje škola i sve redovne aktivnosti, stoga treba pojačati oprez.