MERON, AGIUS, LIU...

Upoznajte suce koji će presuditi Prliću, Praljku i ostalima

29.11.2017 u 10:03

Bionic
Reading

Drugostupanjsku presudu bosanskohercegovačkoj šestorki u predmetu Jadranko Prlić i drugi danas će u Haagu izreći sudsko vijeće koje čine Carmel Agius, Liu Daqun, Theodor Meron, Fausto Pocar i Bakone Justice Moloto

Agius je sudac ICTY-ja postao 2001. godine, a od 2015. je predsjednik suda, dok je prije toga bio potpredsjednik.

Od 2010. predsjedao je žalbenim vijećem u postupcima protiv Miće Stanišića i Stojana Župljanina, Tharcissea Renzahoa, Vlastimira Đorđevića, a trenutno je predsjedajući sudac u žalbenom postupku u predmetu protiv Prlića i drugih.

Prije nego je izabran za suca ICTY-ja bio je viši sudac žalbenog suda Malte i ustavnog suda Malte, a u više je navrata radio kao vršitelj dužnosti vrhovnog suca.

Liu Daqun 

Liu Daqun za potpredsjednika ICTY-ja izabran je 2015., a sudac Haškog suda postao je 2000. godine.

Od 2001. do 2005. godine Liu je bio predsjedajući sudac žalbenog vijeća koje je postupalo, između ostalog, u predmetima Naletilić i Martinović, Blagojević i Jokić te Halilović. Također, član je Stalnog arbitražnog suda i Instituta za međunarodno pravo. 

  • +2
Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Haagu Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec

Sudac Liu je član žalbenog vijeća u oba žalbena postupka koja se trenutno vode pred ICTY-jem, Stanišić i Župljanin i Prlić i drugi. Liu iza sebe ima uglednu akademsku karijeru. Naime, 1994. godine imenovan je za profesora međunarodnog prava na Kineskom sveučilištu prava i političkih znanosti te drži predavanja o međunarodnom pravu u Kini i u inozemstvu. 

Fausto Pocar

Sudac Fausto Pocar dolazi iz Italije, a već je bio predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, i to u dva mandata, od 2005. do 2008. godine, dok je prethodno bio potpredsjednik. Pocar je rođen 1939. godine te je profesor međunarodnog prava na Milanskom sveučilištu. Predsjedao je Komisijom UN-a za ljudska prava te obnašao dužnost posebnog predstavnika Visokog povjerenika UN-a za ljudska prava za Čečeniju i Rusiju. Stalni je sudac ICTY-ja od godine 2000.

Theodor Meron

Theodor Meron je 87-godišnjak koji je kao dječak preživio nacističke logore. Meron je srušio i drakonsku presudu Tihomiru Blaškiću, a u Haagu sudi od 2001. te je obavljao niz važnih funkcija. Meron je bio angažiran i u Međunarodnom odboru Crvenog križa, a specijalnost mu je humanitarno pravo za diplomate. Autor je 11 knjiga o međunarodnom pravu i njegovim različitim aspektima. Obrazovanje je stekao na Harvardu, gdje je doktorirao, i na Cambridgeu, gdje je postao profesor međunarodnog prava. Hrvatskoj javnosti najpoznatiji je jer je pročitao oslobađajuću presudu Anti Gotovini i Mladenu Markaču prije pet godina.

Bakone Justice Moloto

Sudac Bakone Justice Moloto rođen je 26. srpnja 1944. godine. Bivši je južnoafrički odvjetnik, a sada sudac Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

Sudac Moloto je započeo karijeru u pravosuđu kao odvjetnik obrane, radeći samostalno tijekom sedam godina, počevši od 1978. Od 1985. radio je u timu s još četiri odvjetnika obrane, da bi se nakon dvije godine pridružio Centru za pravno obrazovanje Udruženja tamnoputih advokata te je obavljao funkciju direktora pet godina.

Moloto se 1993. priključio nacionalnoj elektrodistribuciji kao pravni savjetnik. Dok je radio za elektrodistribuciju, 1995. godine pozvan je u vijeće koje je formirano u novoustanovljenom sudu što se bavio presuđivanjem u predmetima zemljišnih potraživanja ljudi čije je zemljište bilo predmet protupravnih eksproprijacija za vrijeme aparthejda. Tu funkciju je obavljao sedam godina, dok je posljednje dvije od njih bio i sudac Suda za zemljišna potraživanja i sudac Vrhovnog suda.

Vlada Južnoafričke Republike je 2005. Molotoa predložila za suca MKSJ-a. Tijekom svog mandata sudac Moloto je predsjedao vijećima u predmetima protiv Milana Martića, Rasima Delića, Momčila Perišića i na ponovljenom suđenju u predmetu protiv Ramusha Haradinaja, Idriza Balaja i Lahija Brahimaja. Trenutno je član vijeća koje je donijelo nedavnu presudu Ratku Mladiću.