CRAFT PIVOVARA

Upoznajte prvu bodulsku pivaricu: Moj poljski recept za Hvarsku medicinu

  • Autor: Josip Antić
  • Zadnja izmjena 14.08.2016 21:36
  • Objavljeno 14.08.2016 u 07:00
Hvarska-pivarka-Anna-Tuszynska-i-njeno-Vunetovo-630

Hvarska-pivarka-Anna-Tuszynska-i-njeno-Vunetovo-630

Izvor: tportal.hr / Autor: Josip Antić

Na Hvaru ste, a žedni? Hoćete li pivo, no ne bilo kakvo, k tome još i besplatno, dovoljno je da se rošećete do kuće Vunetovih. To vam je zadnja kuća u gradu. Potražite Annu Tuszynsku i 'Hvarsku medicinu', craft pivo s kojim je ta Poljakinja i naturalizirana Foranka spojila sjever i jug Europe i stvorila hit nezavisnog pivarstva u Hrvata

Pogodite li jednu od sedam hvarskih ljekovitih trava s kojima je to jedinstveno pivo – spoj stoljetne poljske obiteljske pivarske tradicije i bodulske ljubavi - začinjeno, dobijete ga gratis. Ako pogriješite, pa u biranu službenu nisku mediteranskih okusa ubacite i nešto što mu ne pripada, morat ćete posegnuti u novčanik i platiti 18 kuna. No i to je, u odnosu na hvarsku industrijsku pivsku scenu na štekatima, čista bagatela.

Ako u pogađanju sastojaka medicine omanete, ne žalostite se. Otkad je oklada službeno obznanjena, nitko je još nije osvojio.

Uživajte u tome da pivski enigmatski doživljaj na terasi Vunetovih, unikatnom primjerku pivskog turizma, vrijedi barem desetorostruko više.

tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Josip Antić

'To što kuham pivo i to još na otoku, za hrvatske standarde, uključujući i one vezane uz papirologiju, bio je čisti šok i temeljito drmanje mnogih stereotipa. Kod nas u Poljskoj žene kuhaju pivo pod normalno, kao što se pristavlja čaj. To spada u tradicionalne kućanske poslove. Kuhanju piva naučila me baka, koja i sad, u 98., onako za svoju dušu zna zakuhati 20 litara Grodziskie (Grätzer beer), tradicionalnog piva u regiji iz koje dolazim', priča Anna, žena iz Poznanja koja je od početka ovog kolovoza svoju farsku ljubav s Joškom zaključila brakom pa odnedavno nosi i pravo domaće prezime – Vučetić. A i hrvatski joj je takav da nikad ne biste pomislili da nije Forka.


Na Hvar Anna nije došla slučajno. Sudbonosna selidba najprije je dugo i nesvjesno pripremana: Anna je u Poljskoj diplomirala kroatistiku. U to doba toliko se oduševila dramama Mire Gavrana da je postala njegova službena prevoditeljica, a s njenim prijevodom Poljaci su upoznali desetak drama jednog od najizvođenijih hrvatskih dramskih pisaca. Onda ju je posao doveo na Hvar gdje je 1998. godine došla odraditi sezonu i ostala...

Godinama je radila u turizmu, bila vodič, šef recepcije, radila u ronilačkom klubu. A onda se zaljubila i za dugih zimskih dana još 2008. godine počela kuhati pivo. Pardon – piwo, jer ono što je prvo skuhala bilo je puno više poljsko nego hvarsko.

'Bile su to probne doze od nekih 20 litara. Neka vrsta podsjećanja na baštinjenu vještinu iz domovine u kombinaciji s iskušavanjem mogućnosti, igranje s intuicijom… Htjela sam sebi i onima koje volim priuštiti istinski dobro pivo', prisjeća se Anna početaka prvog otočkog pivarskog pothvata.

'Bit će da sam i prva žena bodulica pivarka, iako znam da na kontinentu ima još žena koje kuhaju pivo, no još uvijek na razini hobija. Meni je nakon mnogo peripetija prije godinu i pol uspjelo postati i službeno priznata, iako je trebalo puno strpljenja u dokazivanju birokraciji da ideja o ženi koja kuha pivo na otoku i još želi otvoriti kušaonicu nije nikakva šala, nego ozbiljan pothvat. Najviše su me nervirali kad bi mi rekli: 'Što će ti pivo pored ovakvog vina!' Ma volim ja vino, ali volim i pivo!' kaže Anna, dok na stol slaže svoje pivske favorite među kojima je 'Hvarska medicina' tek jedna na listi ponude.

Pažljiva priprema piva na Hvaru Vunetovo

Pažljiva priprema piva na Hvaru Vunetovo

Izvor: tportal.hr / Autor: Josip Antić


A ime svakog piva, štorija je za sebe.

'Ova naranča na terasi... njezine korice stavljamo u pivo 'American Wheat'. Pivo 'Saison Dekot' u sebi krije ono što je po hvarski kompot. Pomaže kad boli grlo, kao i sirup. Ovo je 'Aljaški mrgud', zove se po našem aljaškom malamutu Togu. To je crno pivo, izgleda crno i gorko, ali kad probaš, vrlo je pitko. Takav je i naš pas. Izgleda k'o vuk, a bolji je od mace! Ovo je 'Farabut'. Znaš, to ti je na hvarski zloćko! Mora i biti kad mu je dodatak papar! I ime naše pivare Vunetovo nije bez motiva. To je moj dar mužu, jer je Vuna stari nadimak njegove obitelji', priča Anna, a Joško dodaje kako nema dobre pivarice bez muškarca iza nje.

Eto, on je zadužen za teške terete, premještanja lonaca, boca i ostalu fiziku. Anna dotad mozga.

'Ljudi malo krivo zamišljaju kako mi zimi samo kuhamo pivo. Evo, danas u kolovozu imamo slobodan dan, ali sutra već ustajemo u pet, u šest pripremamo vodu, kuhamo, pa kad skuhamo, pivo ide na fermentaciju, a mi na kupanje. Najmanji rok za vrenje je dva i pol tjedna, a idealno je tri. A od 20 pokusnih, sada nam je proizvodnja 100 litara po šarži. Pivo mi je stalno u glavi, a kad se cijeli dan nešto vrti u mozgu vezano za tu temu, moraš koji put i nešto dobro izmisliti. Čista statistika! Uvijek postoji temeljna ideja. Za Frabuta nam je misao vodilja bila napraviti naizgled fini, kremasti stout, koji te ne bi smio ničim iznenaditi dok te ne ugrize za nepce s malo papra! S našim malim kapacitetom od 100 litara po šarži ima mjesta za eksperimentiranje jer ako nešto ne uspije kako je bilo zamišljeno, kažemo si da nema veze, popit će se', otkriva dio kreativnog procesa Anna.

Na ležeran i easy going pristup odlučili su se i u turizmu, točnije kušaonici. Terasa s pogledom na pivo i more može primiti maksimalno desetak ljudi, a po znatiželji mogli bi u stađunu napuniti i puno više.

Dobre atmosfere ne nedostaje Vunetovo

Dobre atmosfere ne nedostaje Vunetovo

Izvor: tportal.hr / Autor: Josip Antić


'Naša ideja je mali, specifičan turizam po mjeri čovjeka. Kod nas svatko može vidjeti kotao, popiti piće, proćakulati s vlasnikom. S vremenom se taj pristup pretvorio u nešto više. Počela sam uživati u tome da drugima otkrivam taj fascinantni svijet, tumačenju osnovnih pravila vezanih uz kuhanje piva, razotkrivanju nekih mitova vezanih za pivo… I baš zato mislim da je oblik pivskog turizma koji nudimo specifičan i jedinstven. Sjećamo se skoro svih gostiju koji su svratili kod nas, pristupamo im na osobit način, jer svatko je od njih osoba različitih afiniteta i okusa. Takav pristup je danas u doba masovnog turizma velika rijetkost. Sve je postalo masovno, platiš i ideš dalje. Sigurni smo da gosti susret s nama zapamte', kaže Anna, dodajući kako je bum craft pivarstva u Hrvatskoj do Vunetovih dovela kremu pivotvorstva i pivopilstva. Dolaze stručnjaci, vlasnici malih pivara iz svijeta, mnogi lovci na pivo već na polasku iz svoje domovine imaju GPS točku naše pivare pokraj mora. A dolaze i laici.

'Upiti stižu s kopna i mora - neki znaju pristati jahtom ispred naše kuće i tražiti nekoliko gajbi. Nekad ih moramo razočarati i reći da smo popili zadnji štok. A nekad dođu fantastični nepoznati ljudi iz najudaljenijih strana svijeta, pa vade iz ruksaka bocu ohlađena piva i sa zebnjom me nutkaju: 'To sam ja skuhao, molim te, probaj, pa mi reci što misliš', smije se Anna, dodajući kako Vunetovi ne stignu proizvesti onoliko piva koliko je žednih grla.

Ipak, njihova medicina stigne i do kontinenta: 'Saison Dekot' u Zagrebu može se naći u Magic Beer Roomu i Pivoteci i u kafićima A’e Caffe bar i u Tolkien’s Houseu.

Annu posebno veseli što će se ove godine 5. rujna u Medulinu održati Craft Beer Festival, regionalni skup obrtničkog piva, najveći takve vrste u ovom dijelu Europe.

'Sigurna sam da će naša piva, među 200 piva koliko ih je najavljeno, naići na dobar prijem', kaže Anna, a za sljedeću sezonu osim novih stilova koji se tek kuhaju u njenoj glavi, ima i jednu književno-pivsku želju.

'Obožavam predstave Mira Gavrana i nedavno sam na poljski prevela njegovu predstavu 'Pivo', neobičnu komediju koja govori o ocu i sinu i njihovu odnosu tijekom šezdeset godina koji se uvijek vrti oko krigle piva. U Poljskoj se tek priprema premijera, a u Hrvatskoj su je u Teatru Gavran odigrali Zlatko Ožbolt i Jakov Gavran. Ponekad se zateknem kako zamišljam njih dvojicu kako na našoj terasi za deset gostiju izvode baš tu predstavu', kaže Anna.

Možda se nakon takvog događaja rode neke druge ideje vezene uz duge veze umjetnosti i pivarstva. Čini mi se da bi taj spoj kulture i pivarstva bio dobar odgovor na trenutačnu nemaštovitu after beach zabavu.

'Nego, da se vratimo okladi: u Hvarskoj medicini je lavanda, ružmarin, smilje, kadulja, origano, pelin ... i hm...'

'Ne trudi se, već si odavno fulao. Morat ćeš popiti još puno medicine dok dobiješ okladu!' nasmije se na moj pokušaj Anna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!