INVESTICIJSKI ČAROBNJAK

Upoznajte kineskog Warrena Buffeta

14.05.2014 u 14:50

Bionic
Reading

Ako živite na Zapadu, vjerojatno niste čuli za Guo Guangchanga ili za njegov koncern Fosun. Ali to bi se uskoro moglo promijeniti, jer ovaj je spretni poduzetnik u samo dva desetljeća stvorio jednu od najmoćnijih kineskih kompanija

Biznis Guova koncerna izlistanog na burzi u Hong Kongu proteže se od osiguranja, preko industrije do financijskih ulaganja i upravljanja imovinom. Prošle godine je ostvario prihod od 51 milijarde juana (8,2 milijarde dolara), a vrijednost portfelja kojim upravlja popela se na sedam milijardi dolara

Gospodin Guo na pravom je putu da postane istočna verzija američke investicijske legende Warrena Buffetta pretvarajući Fosun u jednu od najvećih kompanija za upravljanje imovinom.

'Naš je cilj vrlo jasan. Moramo stvoriti investicijsko društvo u Buffettovu stilu, ukorijenjeno u Kini, ali s globalnim potencijalima', kaže on za BBC.

Na prvi pogled izgleda malo vjerojatno da će samozatajni čovjek tiha glasa, koji svakodnevno prakticira tai chi, postati istočna varijanta 'mudraca iz Omahe'.


Međutim, početkom ove godine, Guo je uspio pobijediti moćnu američku private-equity kompaniju Apollo Global u 'dealu' u vrijednosti od milijardu eura oko preuzimanja kontrole nad najvećom portugalskom osiguravajućom kućom Caixa Seguros e Saude.

Uspješnu transakciju komentirao je kao 'solidan korak u razvoju Buffettova modela poslovanja'. Guo ustvari želi oponašati Buffetovu investicijsku tvrtku Berkshire Hathaway poznatu po uspješnim dugoročnim ulaganjima u velike kompanije.

Fosunova strategija bazira se na kupovanju udjela u stranim tvrtkama koje žele pojačati prisutnost u Kini te im svojim položajem 'stručnjaka za kinesko tržište' pomoći u brzom širenju.

Istovremeno ulaže i u kineske tvrtke koje bi mogli imati koristi od rastućeg srednjeg sloja i posljedičnog povećanja potrošnje.

Već posjeduje nekoliko lokalnih osiguravajućih tvrtki, a nedavno je kupio neboder One Chase Manhattan Plaza u donjem dijelu Manhattana za 725 milijuna dolara i zgradu Lloyds Chambers u Londonu za 64,5 milijuna funti. Akvizicija u New Yorku dosad je najveća kineska investicija u nekretnine u inozemstvu.

Guo je pokrenuo tvrtku zajedno s tri partnera 1992. sa samo 4.000 dolara. Tvrtka se širila izuzetno brzo preuzimanjem različitih biznisa i ubrzo je postala pravi konglomerat 'sastavljen od svega i svačega'. Kada je shvatio da više ne može efikasno upravljati svim tvrtkama, odlučio je preoblikovati tvrtku u investicijsko društvo.

Čak i kada Fosun posjeduje neku tvrtku u cijelosti, Guova je strategija da gleda na nju isključivo kao dioničar. 'Moj tim i ja osobno ne možemo voditi posao svakodnevno. 'Naš je zadatak osmisliti strategiju i neka bolja ekipa upravlja poslovanjem', kaže Guo.

Ovaj iskorak omogućio mu je djelovanje izvan Kine i korištenje globalne mogućnosti. Uspješnom listom ulaganja u inozemstvu uspio je uvjeriti inozemne tvrtke da je on 'najbolji partner za razvoj poslovanja u Kini'.

U novoj organizaciji Guova se uloga dramatično promijenila. Od početne uloge prodavača kojem je glavni cilj bio stvarati što veće prihode od prodaje, sada je postao donositelj investicijskih odluka što mu je  puno izazovnije.

'U konačnici ja donosim sve investicijske odluke bez obzira koliko ljudi analizira i pribavlja informacije. Moje odluke mogu biti pogrešne. Ali moram igrati tu igru. Ne mogu pobjeći od odgovornosti', kaže Guo.

Dosadašnji rezultati pokazuju daje Guo u većini slučajeva bio u pravu. Na Forbesovoj listi milijarderaovaj 47-godišnjak nalazi se na 347. mjestu s procijenjenom neto vrijednosti imovine od 4,4 milijarde dolara zahvaljujući većinskom udjelu u Fosunu.

Pred njim je još dosta vremena da dostigne Buffeta koji je rangiran na trećem mjestu Forbesove liste sa 65,1 milijardom dolara. Ali jedno je sigurno, Guo ne misli odustati.