PRIPREME ZA BOŽIĆ

Upaljena prva adventska svijeća u Zagrebu

26.11.2016 u 20:33

Bionic
Reading

Obrednim paljenjem adventske svijeće kod kipa Majke Božje ispred katedrale uz pjevanje adventskih pjesama te službom Riječi obilježen je u Zagrebu početak adventa odnosno došašaća, vremena u kojem se kršćanski vjernici pripremaju za Božić, blagdan rođenja Isusa Krista.

Obred paljenja svijeća kod kipa Majke Božje ispred zagrebačke katedrale predvodio je pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško.

Biskup Šaško je rekao kako će svijeće biti svake subote paljene u suprotnom smjeru od smjera kazaljki na satu, kako bi se naglasilo novo vrijeme, odnosno vrijeme dolaska Krista na ovaj svijet.

Podsjetio je i kako prva svijeća u adventu simbiolizira nadu.

U iščekivanju paljenja prve adventske svijeće na pozornici ispred zagrebačke katedrale nastupali zborovi i kulturnoumjetnička društva iz okolnih zagrebačkih župa, koji su advenstkim pjesmama navijestili dolazak nove crkvene godine i početak Adventa.

Zagrebački gradonačelnik prije paljenja svijeće obratio se nazočnom mnoštvu te istaknuo kako nas mnogobrojne uspomene i tradicija vezuju s Božićem, najveselijim i najtoplijim kršćanskim blagdanom. Advent je vrijeme posebne duhovne priprave kada, kako je rekao, uranjamo u misterij Kristova dolaska na zemlju zbog nas smrtnika i grešnika, a da bi nam on približio nebo i pokazao da budemo bolji ljudi.

Naglasio je kako će Zagreb od večeras blistati u svojoj raskoši kako bi pokazao važnost ovoga predblagdanskoga vremena.

Podsjetio je i kako božićne blagdane ove godine dočekujemo na kraju Godine milosrđa, koju je proglasio papa Franjo, čime je, napominje Bandić, posebno pokazao koliko je u praštanju i milosrđu Bog velik.

Zahvaljujući adventu, prošle godine nam je dodijeljena titula najbolje europske advenstke destinacije, rekao je Bandić i pozvao na čuvanje baštine i tradicije te na promicanje našega identiteta.