problemi sa zubima

Upala desni povećava rizik od teških oboljenja Covida-19

06.05.2021 u 17:40

Bionic
Reading

Poznato je da problemi sa zubima mogu izazvati ozbiljne bolesti i povećavaju rizik od srčanog udara ili plućnih bolesti. Nova znanstvena studija pokazala je da oni mogu biti faktor rizika i za COVID 19

Njemačko društvo za parodontologiju, pozivajući se na novu studiju, sada upozorava da bi parodontoza, slično kao i neke druge bolesti, trebalo smatrati faktorom rizika za teške slučajeve COVIDA19. Istraživači su, koristeći elektronske medicinske dosjee, ispitivali tijek bolesti kod 568 pacijenata u bolnicama u Kataru u razdoblju između veljače i srpnja 2020n piše DW.

Prema studiji objavljenoj u časopisu „Žurnal kliničke periodontologije“, pacijenti sa COVIDOM19 koji su imali parodottozu, morali su 3,5 puta češće biti liječeni na odjelima intenzivne njege i 4,5 puta češće su završavali na respiratoru. Također, ti su korona-pacijenti umirali gotovo devet puta češće od pacijenata sa zdravim zubima.

Znanstvenici su uočili da pacijenti s parodontozom udišu bakterije koje tako iz usta ulaze u pluća i tamo izazivaju dodatne upale, posebno kod pacijenata koji su na respiratoru.

„To može doprinijeti pogoršanju zdravstvenog stanja pacijenata s COVIDOM19 i povećati rizik od smrti“, kaže autor studije Mariano Sanz.

On zbog toga preporučuje da se, prije uporabe respiratora, pacijentima koji imaju parodontozu usna šupljina dezinficira.