traži suradnju sa sad-om

Uoči samita APEC-a, Xi upozorava protiv 'hladnoratovskih' sukoba

11.11.2021 u 09:04

Bionic
Reading

Kineski predsjednik Xi Jinping u četvrtak je upozorio protiv "hladnoratovskih" sukoba, dan uoči samita Azijsko-pacifičke ekonomske suradnje (APEC).

"Azijsko-pacifička regija ne može i ne bi se trebala vratiti u sukob i podjelu hladnoratovske ere", rekao je Xi u video govoru na forumu poslovnih čelnika iz APEC bloka.

Pozvao je na odbacivanje "prakse diskriminacije" protiv pojedinih zemalja.

"Pokušaji da se povuku ideološke linije ili formiraju mali krugovi na geopolitičkim osnovama osuđeni su na propast", rekao je.

Xi se također založio da zemlje pacifičkog ruba bolje surađuju u borbi protiv covida-19, navodeći metode testiranja, medicinu, istraživanja i razvoj kao i proizvodnju i međusobno priznavanje cjepiva.

U govoru nije komentirao dogovor SAD-a i Kine postignut u srijedu na sastanku COP26 u Glasgowu o suradnji na borbi protiv klimatskih promjena, ali je govorio kako je potrebno ojačati napore u borbi protiv globalnog zagrijavanja.

Kina i Sjedinjene Države dogovorile su "zajedničku deklaraciju o jačanju akcije za klimu", objavio je u srijedu u Glasgowu kineski izaslanik za klimu, Xie Zhenhua.

"Dvije strane priznaju jaz između sadašnjih napora i ciljeva Pariškog sporazuma, tako da ćemo zajedno pojačati klimatsku akciju", izjavio je kineski dužnosnik novinarima na konferenciji o klimi COP26 u Glasgowu.  

Sporazum pokazuje "da je suradnja jedini put za Kinu i Sjedinjene Države", naglasio je Xi

Kina stvara najviše stakleničkih plinova na svijetu, a Sjedinjene Države ju slijede. 

Xi je govorio i o želji Pekinga da se pridruži trgovinskoj skupini Sporazumu o transpacifičkoj ekonomskoj suradnji (CPTPP) koji broji 11 nacija te je obećao daljnje otvaranje tržišta.

U petak, Xi će se pridružiti američkom predsjedniku Joeu Bidenu na APEC-ovom online samitu kojem je domaćin Novi Zeland.

Dvadeset i jedna zemlja APEC-a, uključujući i Rusiju i Japan, dom je gotovo polovici globalne populacije.