UŽAS U ZRAKU

United Airlines prizemljio sve Boeinge 777, putnici o dramatičnom letu za Honolulu: 'Divljački je treslo pola sata'

22.02.2021 u 09:40

Bionic
Reading

Američka zrakoplovna tvrtka United Airlines prizemljila je 24 Boeinga 777 iz svoje flote nakon što je u subotu takva letjelica umalo doživjela pravu katastrofu. Zrakoplov s 231 putnikom i 10 članova posade na letu prema Havajima morao je sletjeti u Denveru zbog kvara motora, a dramatične snimke svjedoče o užasu koji su doživjeli, zapaljenom desnom motoru i dijelovima aviona koji su rasuti po naseljenom području

Federalna zrakoplovna uprava (FAA) najavila je da će izdati hitnu direktivu kojom će se naložiti pojačani pregledi aviona Boeing 777 s motorima Pratt & Whitney 4000, istim tipom motora koji je zbog kvara doveo do otpadanja dijelova aviona iznad Denvera. Boeing Co priopćio je da zrakoplovnim prijevoznicima preporučuje obustavljanje rada 69 Boeinga 777 u uporabi i 59 u skladištu sve dok FAA ne utvrdi odgovarajući protokol inspekcije.

United je jedini američki operater tih zrakoplova. Ostale zrakoplovne tvrtke koje ih koriste su u Japanu i Južnoj Koreji, a Japan je u nedjelju također obustavio njihovu upotrebu te razmatra koje mjere treba poduzeti.

Izvor: tportal.hr / Autor: YouTube

Na slikama koje je policija objavila u Broomfieldu, u državi Colorado, vidjeli su se ostaci aviona, razne krhotine motora na zemlji i travnjaku, a videosnimke pokazuju kako gori motor te avion obavijen crnim dimom i sl.

'Divljački je treslo'

Putnici su opisali 'veliku eksploziju' nedugo nakon polijetanja.

'Avion se počeo divljački tresti, izgubili smo visinu i počeli tonuti', kazao je David Delucia, dodajući da su on i supruga stavili novčanike u džepove kako bi 'u slučaju pada mogli biti identificirani'.

Neki putnici čvrsto su se zagrlili i recitirali molitve dok su stanovnici Colorada tražili sklonište u slučaju da raspadajući zrakoplov padne u njihovoj blizini, javlja CNN.

Piloti na letu 328 uspjeli su okrenuti letjelicu i sigurno sletjeti u polazišnu zračnu luku Denver.

Čim je čuo eksploziju 20-ak minuta poslije polijetanja i potom ugledao oštećenja na motoru, putnik Travis Loock uzeo je mobitel i fotografirao incident.

'Bio je to zvuk kakav ne želite čuti vozeći se u avionu', rekao je Loock, a putovao je u društvu supruge. 'Uplašilo me to što motora na mojoj strani više nije bilo... Tješilo nas je to što još nismo došli iznad oceana', napomenuo je, dodajući da se mogao osjetiti strah putnika, ali svi su ostali 'veoma mirni'.

'Puno ljudi nije moglo vidjeti motor na našoj strani. Bio sam izbezumljen jer sam vidio da nije sve onako kako treba biti', objasnio je.

Nate Fisher također je čuo eksploziju. 'Pomislio sam da je grom udario u avion', rekao je Fisher za KCNC.

I Bob Brown posegnuo je za mobitelom kako bi snimio oštećeni motor. 'Pogledao sam suprugu, uzeli smo se za ruke i jedino što sam u tom trenutku poželio bilo je da opet vidim svoju djecu', izjavio je Fisher.

  • +5
Boeing 777 nad Denverom Izvor: EPA / Autor: Hayden Smith

Mike Vena bio je smješten u sredini aviona. 'Počeli smo se tresti i to je trajalo nekih pola sata dok nismo sletjeli.'

'Među posadom nije bilo panike, kao ni među putnicima. Brinuo sam se samo za djecu. Oni su bili u školi, a ovo je trebao biti prvi godišnji odmor za mene i suprugu u posljednju 21 godinu', kazao je Vena.

'U početku sam paničario, ali svi smo uspjeli ostati pribrani', priznao je Dan Smith iz Portlanda.

Brenda Dohn putovala je s djecom. Vidjela je dim s vanjske strane i znala je da nešto nije u redu. 'Moja kći sjedila je uz prozor i rekla sam joj: 'Nemoj gledati, idemo se moliti.' To smo i učinile. Držale smo se za ruke i molile', rekla je Dohn.

Danielle Thomas, koja živi u Honoluluu, pohvalila je posadu.

'Piloti su imali ogromnu ulogu u tome da se svi osjećaju sigurno', rekla je Thomas.

Troy Lewis kaže da je bio siguran da će sve biti u redu.

'Čim smo se okrenuli tako da sam vidio pistu, svi u obitelji rekli smo jedni drugima da se volimo. U tom trenutku sjetiš se svega onoga važnog što inače tako lako zaboraviš', rekao je Lewis.

Kada je avion sletio, nastupila je provala emocija.

Neki su putnici odlučili sačekati drugi let. United je priopćio da je većina putnika prihvatila ponudu da se ukrca u drugi avion za Honolulu dok je onima koji su to odbili osiguran hotelski smještaj.

Čudesno, u ovom incidentu nema ozlijeđenih, ni u letjelici ni na zemlji tamo gdje su pali ostaci zrakoplova.

Japansko ministarstvo podsjetilo je da se lani 4. prosinca let Japan Airlinesa od Nahe do Tokija vratio u zračnu luku zbog kvara na lijevom motoru oko 100 kilometara sjeverno od Nahe. Taj je zrakoplov iste dobi kao i 26-godišnji zrakoplov United Airlinesa koji je sudjelovao u subotnjem incidentu.

Na temelju početnih informacija o subotnjem incidentu, zaključeno je da bi trebalo povećati interval pregleda za šuplje lopatice ventilatora, jedinstvene za ovaj model motora, a koriste se samo na avionima Boeing 777.