ISLAMISTI PRIJETE

'Uništit ćemo sve mauzoleje Timbuktua'

24.12.2012 u 10:05

Bionic
Reading

Islamisti koji su zauzeli sjever Malija u nedjelju su opet rušili mauzoleje u Timbuktuu, zaprijetivši da će ih sve uništiti, nakon odluke UN-a da će onamo poslati međunarodne naoružane snage koje će se obračunati s njima

Rušenje preostalih mauzoleja u Timbuktuu koje su islamisti sve dosad bili poštedjeli događa se pošto su u petak u Gau, na sjeveroistoku zemlje, dvojici muškaraca osumnjičenih za krađu amputirane šake u ime šerijatskog zakona.

Usto, prije tri dana je Vijeće sigurnosti UN-a donijelo rezoluciju kojom se odobrava slanje međunarodnih snaga s najmanje 3.300 afričkih vojnika koncem 2013. radi oslobađanja sjevera zemlje koji je već šest mjeseci u rukama islamističkih pobunjenika.

Timbuktu drže pripadnici Ansar Dine (Branitelji islama), naoružane islamističke skupine i Al Kaide islamskog Magreba (AQMI).

Mohamed Alful, koji se predstavlja kao pripadnik AQMI-ja u Timbuktuu, povijesnom gradu koji je proglašen svjetskom kulturnom baštinom, opravdava vandalizam jer sve što nije islam 'nije dobro i čovjek se mora klanjati samo Bogu'.

U srpnju su islamisti iz Ansar Dine i AQMI-ja, koji štovanje svetaca smatraju 'idolopoklonstvom', izazvali osudu međunarodne zajednice uništivši najstarije mauzoleje u Timbuktuu, napose one u krugu najveće džamije u gradu.

Ansar Dine je objavio da se neće odreći primjene šerijatskog prava na područjima pod njegovom vlašću.