ĐAPIĆ O PLOČI U JASENOVCU

'Uništimo kunu i ukinimo ime Ante jer asocira na Pavelića'

15.12.2016 u 10:23

Bionic
Reading

Anto Đapić, čelnik stranke Desno, bivši član HOS-a i dugogodišnji predsjednik HSP-a gostovao je na televiziji N1 te je kazao da ni u snu nije mogao očekivati da će se početi skidati spomen-obilježja hrvatskim braniteljima koji su dali živote za stvaranje hrvatske države

'Ploča u Jasenovcu je spomenik hrvatskim braniteljima i svaka konotacija s fašizmom je najveća moguća uvreda jer su dragovoljci HOS-a bili najveći mogući antifašisti', tvrdi Anto Đapić. Smatra da iza svega toga stoji akcija denuncijanata koji nastoje destabilizirati hrvatsku državu.

'To je nešto što je nas ponovno maksimalno homogeniziralo i tražimo rješenja kako reagirati na to. Dajemo šansu politici, dali smo priliku sine ira et studio za osnivanje povjerenstva, koje je najavila Vlada, koje bi donosilo zaključke, ali nakon ovakve odluke saborskog Odbora ne dajem mu neke šanse', poručio je Đapić.

Kaže da nema saznanja da se razgovara o skidanju ploče, što im ni ne pada na pamet. Štoviše, planiraju u svim mjestima u kojima su poginuli dragovoljci HOS-a podići ploče diljem Hrvatske s istom ovakvom oznakom udruge. 'Činjenica je da je o ovom pitanju postignut konsenzus HDZ-a, SDP-a i Mosta, pod patronatom Milorada Pupovca', ustvrdio je Đapić u razgovoru za N1.

Naglasio je da je onaj tko skine ploču napravio najveću moguću političku štetu sebi. 'Sve udruge stoje iza dragovoljaca HOS-a, a ako dođe do skidanja ploče - mi ćemo pokrenuti peticiju za skupljanje potpisa i da se to pitanje nađe na referendumu. Nadam se da će prevladati racionalnost i razum u hrvatskoj Vladi', kazao je Đapić.

Naglasio je da nemaju namjeru stražariti kraj ploče i da je to što je ona u Jasenovcu splet okolnosti jer su tamo poginuli ljudi kojima je podignuta. 'Trebao bi nama netko odrediti koliko ona daleko smije biti od spomenika Bogdana Bogdanovića', kazao je Đapić i dodao da neće ratovati s hrvatskom policijom. Napade doživljava kao dnevnopolitičke floskule i kad se nema što argumentirati, pokušava se vezati HOS uz NDH.


'Tema 1945. nije bitna, nama je bitna 1991. Pod tim pozdravom se branila hrvatska država 1991. godine. Nitko ne može umanjiti činjenicu da je 11 hrvatskih mladića poginulo na tom području', objasnio je Đapić. Možda se pod sloganom 'Za dom spremni' ubijalo u Jasenovcu, kaže, ali pod pozdravom 'Za dom spremni' branila se hrvatska domovina u Domovinskom ratu. 'Idemo onda uništiti kunu, idemo ukinuti ime Ante jer asocira na Antu Pavelića. U ovom ratu pod tim pozdravom ništa nečasno nije napravljeno', smatra Đapić.

Tvrdi da grb udruge koja je legalizirana nikad nikom nije smetao, a sad je počeo smetati, nakon što je Aleksandar Vulinukazao na tu ploču. 'Briga me što smeta Vulinu, Vučiću ili Nikoliću', poručuje. Vjeruje da je odluka saborskog Odbora o ploči izravna posljedica Vulinove reakcije. 'Svjedoci smo toga da se svake godine na dan obilježavanja proboja u Jasenovcu i na obilježavanje Oluje Hrvatima pokušava imputirati kompleks genocidnosti.

Ova generacija hrvatskog naroda nije odgovorna za 1945., ova je generacija zaslužna za stvaranje hrvatske države 1991. godine', kaže Đapić, a očekuje da će zastupnici HDZ-a pokazati svoje deklarirano državotvorstvo prilikom odlučivanja o ovom problemu. 'Političke trgovine može biti, ali ne preko leđa Domovinskog rata ili HOS-a. Svi oni koji bi se upustili u avanturu skidanja ploča hrvatskim braniteljima moraju računati sa svim konzekvencama koje mogu proizaći iz toga', zaključio je.