SRBIJANSKI MINISTAR:

'U Hrvatskoj buja fašizam, a Europa ne reagira'

04.12.2016 u 17:04

Bionic
Reading

Srbijanski ministar rada i socijalne skrbi Aleksandar Vulin pozvao je u nedjelju Europu da reagira na, kako je rekao, ’bujanje fašizma’ u Hrvatskoj, ocijenivši da postavljanje ploče s pozdravom ‘za dom spremni’ u Jasenovcu više nije pitanje za Hrvatsku i Srbiju, već zahtijeva međunarodno reagiranje

‘Upozoravamo i hrvatsku javnost i čitav svijet da se fašizam u Hrvatskoj ponovo budi’, rekao je Vulin, reagirajući na spomen-ploču s uklesanim pozdravom ‘za dom spremni’ koju su veterani HOS-a u postavili u Jasenovcu, nedaleko od bivšeg ustaškog koncentracijskog logora.

Veterani HOS-a u centru Jasenovca prije nepunih mjesec dana otkrili su spomen-obilježje na kojem je uklesano ‘za dom spremni’ u sjećanje na 11 poginulih pripadnika Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), koji su stradali na tom području.

‘Svakome je jasno da nijedan Srbin ne može, bez duboke tuge, vidjeti takvu vijest i ne reći da je zgađen i postiđen kao ljudsko biće, da se ništa nije naučilo i da se na kosturnici stotina tisuća nevinih žrtava ponovo pokazuju fašistički simboli’, rekao je srbijanski ministar ponavljajući srpske propagandističke tvrdnje da su u Jasenovcu ubijene stotine tisuća Srba.

Vulin, čest kritičar Hrvatske i Hrvata koje uglavnom optužuje za ustaštvo i protusrpstvo, kako navodi RTS, rekao je da tako nešto nije iznenađenje ‘u zemlji u kojoj se predsjednica države slika s ustaškom zastavom i kaže da u tome ne vidi ništa sporno’.

Vulin je upitao da li bi u EU i međunarodnoj zajednici šutjeli kad bi netko postavio ploču s nacističkim pozdravom ‘Sieg Heil’ u Mauthausenu. HOS-ovci kažu kako je ‘za dom spremni’ stari hrvatski pozdrav pod kojim su se u Domovinskom ratu borili protiv velikosrpskog agresora na Hrvatsku.

Uz ocjenu da se svaki nekažnjeni zločin ‘ponovi ili prijeti da se ponovi’, Vulin je pozvao Europu ‘da zbog sebe i svog opstanka osudi bujanje fašizma u jednoj zemlji, članici EU-a’.