ujedinjeni narodi

'Uništenje Kahovke odrazit će se na sigurnost hrane, cijene će rasti u cijelom svijetu'

13.06.2023 u 10:15

Bionic
Reading

Ujedinjeni narodi u utorak su upozorili da će uništenje brane na Dnjepru imati ogroman utjecaj na svjetsku sigurnost hrane, da će povisiti njezinu cijenu te da bi moglo ugroziti pristup pitkoj vodi stotinama tisuća stanovnika

Brana Nova Kahovka probijena je u ranim satima 6. lipnja, oslobodivši ogromnu količinu vode koja je preplavila jug Ukrajine. Zasad se ne zna što je uzrokovalo proboj, iako norveški seizmolozi i američki sateliti tvrde da su registrirali eksploziju. Ukrajina i Rusija međusobno se optužuju za uništenje.

Šef UN-a za humanitarna pitanja Martin Griffiths za BBC je rekao da bi utjecaj tog događaja na svjetsku sigurnost hrane mogao biti značajan. „To je žitnica – cijelo područje nizvodno, prema Crnom moru i Krimu – žitnica je ne samo za Ukrajinu nego i za svijet”, rekao je.

„Već smo suočeni s poteškoćama po pitanju sigurnosti hrane, no njene cijene će sad, siguran sam, narasti”, upozorio je. „Gotovo je neizbježno da vidimo ogromne, ogromne probleme u žetvi i sjetvi iduće godine. I stoga ćemo imati ogroman utjecaj na sigurnost hrane – to će se dogoditi”.

Ukrajina i Rusija dva su ključna svjetska proizvođača hrane i veliki igrači na tržištu pšenice, ječma, kukuruza, uljane repice, sjemenki suncokreta i suncokretovog ulja. Griffiths je rekao da je o rezervoaru vode kojeg je brana držala za pitku vodu ovisilo 700 tisuća ljudi. Bez čiste vode prijete im bolesti, a najranjivija su djeca.

  • +9
Poplavljeno područje Hersona nakon pucanja brane Kahovka Izvor: Profimedia / Autor: Handout / AFP / Profimedia

Britanac je rekao i da je šteta ovog razmjera nanesena civilnoj infrastrukturi u potpunoj suprotnosti međunarodnom humanitarnom pravu, uključujući Ženevsku konvenciju. "To je očito. Tko god je to učinio, prekršio je Ženevsku konvenciju", zaključio je.